Acco en Universitas bundelen de krachten in Antwerpen

Drukkerij-cursusdienst Universitas en uitgeverij-boekhandel Acco gaan voortaan samenwerken in Antwerpen.

Acco sluit vanaf volgend academiejaar haar winkel in de Prinsstraat en stelt haar ​ assortiment beschikbaar bij Universitas. Op die manier kunnen ruim 30.000 Antwerpse studenten op 1 adres terecht om cursussen en handboeken aan te kopen en studiemateriaal te printen. “Alles onderbrengen op één locatie spaart de studenten heel wat tijd uit”, zeggen Acco-CEO Inge Vander Velpen en Tom Van Uffelen, gedelegeerd bestuurder van Universitas.

Al jaar en dag zijn Universitas en Acco gevestigd in het hart van ​ de ​ Antwerpse universiteitsbuurt. Universitas ​ verdeelt al 45 jaar cursussen en boeken voor studenten van Universiteit Antwerpen, AP Hogeschool en Antwerp Management School en draagt duurzaamheid hoog in het vaandel. Acco heeft sinds 1995 voet aan de grond in Antwerpen en verdeelt boeken voor studenten van Universiteit Antwerpen, Thomas More Antwerpen en de Antwerp School of Education.

Hotspot voor studenten

Omdat beide panden slechts op 100 meter van elkaar liggen, slaan de twee academische spelers de handen in elkaar. Het volledige assortiment van Acco zal vanaf de sluiting ​ beschikbaar zijn bij Universitas in de Prinsesstraat 16. Dat adres wordt voortaan dé hotspot voor liefst 30.000 studenten. Cursussen, boeken, wetenschappelijke naslagwerken, een breed aanbod aan kantoor- en studiemateriaal en ook de gekende printfaciliteiten vinden de Antwerpse studenten nu allemaal onder één dak terug.

Universitas is ​ook online actief via de webshop www.cursusdienst.be. Daarop zal dan eveneens ​ het volledige aanbod van Acco te koop worden aangeboden.

“Acco en Universitas zijn natuurlijke bondgenoten, met complementaire sterktes. Het leek ons dan als goede buur ook evident om bij Universitas aan te kloppen met de vraag om ons uitgebreide studieaanbod bij hen onder te brengen. In deze strategische zoektocht hebben we een mooie manier gevonden om minstens dezelfde of zelfs een betere dienstverlening te realiseren. We zijn ontzettend blij met deze unieke samenwerking, die Antwerpse studenten veel geloop en tijd zal besparen. Een groter aanbod op één adres in plaats van twee winkels: het maakt het hen alleen maar makkelijker. Dit past dan ook perfect binnen onze visie als studentencoöperatieve: hoger onderwijs en levenslang leren voor onze 230.000 aandeelhouders zo betaalbaar mogelijk maken.” ​ – Inge Vander Velpen, CEO Acco

“Bijna 30 jaar zijn we heel goede buren. We zijn ontzettend blij dat we elkaar hebben gevonden en zo ​ het volledige kennisaanbod kunnen laten verspreiden via 1 kanaal. Bij Universitas ligt voortaan dé bron van kennis en studentenplezier, zonder omwegen.” –Tom Van Uffelen, gedelegeerd bestuurder van Universitas

Andere activiteiten blijven

Deze samenwerking in Antwerpen heeft geen invloed op de andere activiteiten van Acco en Universitas, waarbij de onafhankelijkheid van beide ondernemingen gegarandeerd blijft. Acco is ​ actief als wetenschappelijke uitgeverij en aanbieder van B2B-leeroplossingen.

Ook de shops in Leuven, Gent en Kortrijk blijven de studenten dienen als vanouds. Universitas focust op de productie van hoogkwalitatief drukwerk en investeert verder in geautomatiseerde print on demand-oplossingen voor B2B, uitgeverijen, particulieren, studenten en de academische wereld.

Google introduceert AI-tools voor leerlingen en leerkrachten

Google rolt Gemini uit voor tienerleerlingen om hen zelfverzekerd te laten leren, en voegt nieuwe AI-tools toe aan Chromebooks en Google Workspace for Education om het leren persoonlijker en boeiender te maken.

Google introduceert Gemini voor tienerleerlingen wereldwijd, met als doel hen te helpen zelfverzekerd te leren. Gemini zal beschikbaar zijn in meer dan 100 landen en is gratis voor leerlingen die voldoen aan de minimumleeftijdsvereisten. De AI-tool kan op schoolaccounts worden ingeschakeld door beheerders en wordt geleverd met extra gegevensbescherming om de privacy van leerlingen te waarborgen.

De nieuwe AI-tools zijn ontwikkeld in samenwerking met experts op het gebied van kinderveiligheid en leren. Google heeft ook jeugdadviespanelen ingeschakeld om ervoor te zorgen dat de technologie veilig wordt gebruikt. De tools worden standaard uitgeschakeld totdat beheerders ze activeren via de Admin-console, waarna de Gemini-webapp op Chromebooks kan worden geïnstalleerd.

Personalisatie en verbetering van het leerproces

Naast Gemini lanceert Google verschillende AI-gestuurde functies om het leerproces te personaliseren. De Read Along-service in Google Classroom helpt leerlingen met lezen door AI-ondersteuning in realtime. Leerkrachten kunnen leesactiviteiten toewijzen op basis van het leesniveau of fonetische vaardigheden van leerlingen. Deze service biedt toegang tot meer dan 800 boeken en stelt leerkrachten in staat om inzicht te krijgen in de leesvaardigheid van hun leerlingen.

Google Classroom introduceert ook differentiatie-instructies, waarbij leerkrachten groepen kunnen definiëren om verschillende inhoud aan te wijzen op basis van de behoeften van elke groep. AI-suggesties voor vragen bij bepaalde wetenschapsvideo’s helpen bij het snel creëren van opdrachten op YouTube. Bovendien brengt Google Gemini naar Chromebook Plus om productiviteit voor leerkrachten en stafleden te verbeteren.

Ondersteuning van leerkrachten en leerlingen

Google introduceert ook Google Vids, een videobewerkingsapp waarmee leerkrachten en leerlingen samen video’s kunnen maken. Daarnaast wordt een mediageletterdheidscurriculum ontwikkeld om leerlingen te helpen veilig door een AI-gedreven internet te navigeren.

In samenwerking met experts, waaronder NAMLE, lanceert Google de Media Literacy Handbook voor leerkrachten. Deze handleiding is ontworpen om de basisvaardigheden van mediageletterdheid op te bouwen die nodig zijn voor een toekomst met AI.

Veiligheid en toegankelijkheid

Google verbetert de beveiliging en toegankelijkheid van zijn tools. Nieuwe instellingen in Google Chat beperken leerlingen van het starten van directe berichten en het maken van ruimtes. Het Admin-console krijgt verbeterde controlefuncties, zoals meervoudige goedkeuring voor gevoelige acties en contextbewuste toegang om gecompromitteerde apparaten te blokkeren.

Voor een inclusievere leeromgeving voegt Google nieuwe toegankelijkheidsfuncties toe aan Chromebooks, zoals een voorleesfunctie in de leesmodus van Chrome en de mogelijkheid om tekst uit PDF’s te halen met OCR. Gebruikers kunnen binnenkort hun Chromebooks handsfree bedienen met gezichtsuitdrukkingen en hoofdbewegingen, en nieuwe handschriftenfonts in Google Workspace for Education helpen leerkrachten bij het onderwijzen van handschrift op basis van regionaal onderzoek.

Klik hier om te weten wanneer welke functie beschikbaar is.

Microsoft breidt Copilot-functies uit voor onderwijs

Microsoft kondigt nieuwe functies aan voor Copilot in Microsoft 365 en Microsoft Education, gericht op het besparen van tijd, het creëren van impactvolle content en het verdiepen van leerervaringen.

Microsoft breidt de mogelijkheden van Copilot voor Microsoft 365 uit met nieuwe functies die speciaal zijn ontworpen voor educatief gebruik. Dit omvat onder andere een wereldwijde uitbreiding van Khanmigo voor leraren, Minecraft Education Lesson Crafter, Learning Accelerators en Teams for Education updates. Bovendien wordt Figma gratis beschikbaar gesteld via een nieuw partnerschap.

Nieuwe mogelijkheden voor Copilot in het onderwijs

Microsoft heeft aangekondigd dat onderwijsinstellingen met een academische licentie in de komende maanden kunnen deelnemen aan privévoorvertoningen van de nieuwe functies van Copilot voor Microsoft 365. Deze functies zijn ontworpen om leraren te ondersteunen bij het snel genereren van educatieve content zoals opdrachten, lesplannen en presentaties in Microsoft Teams, Word en PowerPoint. Met behulp van EdGate kunnen leraren content afstemmen op meer dan vijf miljoen onderwijsnormen uit 35 landen.

Daarnaast introduceert Copilot in Forms quizgeneratie waarmee leraren eenvoudig quizzen kunnen maken en corrigeren, en studenten stapsgewijze oplossingen kunnen bieden. De mogelijkheid om quizzen af te stemmen op onderwijsnormen volgt later dit jaar. Ook wordt er AI-gestuurde feedback toegevoegd, waardoor leraren snel suggesties voor feedback op studentenwerk kunnen ontvangen en aanpassen.

Microsoft integreert ook educatieve data om relevantere antwoorden, inzichten en content te genereren. Dit omvat gegevens uit Teams for Education zoals opdrachten, cijfers en klassenlijsten. In de toekomst zal er ook data-integratie met Learning Management Systems (LMS) zijn voor een eenvoudigere, verbonden ervaring.

Gratis hulpmiddelen en nieuwe samenwerkingen

Om educatieve instellingen te ondersteunen bij het starten van hun AI-reis, biedt Microsoft gratis hulpmiddelen zoals Copilot en GitHub Copilot aan. Daarnaast breidt Microsoft de gratis beschikbaarheid van Khanmigo voor Teachers wereldwijd uit. Deze AI-gestuurde assistent helpt leraren bij het voorbereiden van lessen zonder extra prompts.

Minecraft Education lanceert binnenkort Lesson Crafter, een webtool waarmee leraren aangepaste lesplannen voor Minecraft kunnen genereren. Deze tool zal gratis beschikbaar zijn in de komende maanden.

Microsoft kondigt ook een nieuw partnerschap aan met Figma, waardoor K-12-leraren en studenten gratis toegang krijgen tot de enterprise tiers van Figma en FigJam. Dit helpt studenten bij het ontwikkelen van samenwerkings- en creativiteitsvaardigheden die essentieel zijn voor hun toekomstige loopbanen.

Verbeteringen in Learning Accelerators en meer

Microsoft’s nieuwste Learning Accelerator, Speaker Progress, zal in juli algemeen beschikbaar zijn. Deze tool helpt studenten bij het verbeteren van hun presentatievaardigheden door realtime feedback te bieden. Math Progress, dat ook in juli in preview gaat, verbetert rekenvaardigheden door feedback te geven op niet-opgeloste problemen.

Daarnaast integreert Microsoft Teams for Education met LMS via een nieuwe LTI-private preview, waardoor leraren de functionaliteiten van Teams Assignments kunnen gebruiken binnen hun LMS en content zoals bestanden en cijfers kunnen synchroniseren.

Tot slot komt Clipchamp beschikbaar voor Microsoft 365 A3- en A5-licenties zonder extra kosten. Clipchamp maakt videobewerking toegankelijk en helpt studenten hun ideeën visueel over te brengen, wat belangrijke communicatievaardigheden bevordert.

Karel de Grote Hogeschool breidt technologiecampus uit met innovatieve nieuwbouw

Karel de Grote Hogeschool start vanaf september op haar campus in Hoboken met de bouw van een innovatief en hightech nieuwbouwcomplex.

Vandaag volgen er zo’n 1.550 studenten op deze campus een wetenschappelijke of technologische opleiding zoals Multimedia en Creatieve Technologie, Chemie of Voertuigtechnieken. Omdat het aantal studenten in deze richtingen de afgelopen jaren fors is gestegen, en er in het werkveld een grote nood is aan meer wetenschappelijke en technologische profielen, investeert KdG in een grondige vernieuwing van de campus met als kroonstuk de nieuwbouw, die in juni 2026 opgeleverd zal worden.

Steeds meer jongeren kiezen anno 2024 voor een wetenschappelijke of technologische bachelor- of graduaatsopleiding, en het hoger onderwijs moet zich aanpassen aan deze evolutie. Aan KdG alleen al zijn de studentenaantallen binnen de onderwijsgroep Wetenschappen en Technologie op vier jaar tijd met bijna een derde gestegen: van ongeveer 1.200 naar zo’n 1.550 studenten. Het gaat om richtingen zoals Autotechnologie, Internet of Things of Biomedische Laboratoriumtechnologie.

Om tegemoet te komen aan die stijgende studentencijfers en de groeiende vraag naar sterke technologische profielen in het werkveld, is de Antwerpse hogeschool gestart met een grondige vernieuwing van haar wetenschaps- en technologiecampus in Hoboken. Zo liet KdG sinds 2021 enkele nieuwe labo’s installeren, kwamen er verschillende nieuwe leslokalen en werd het meubilair in de klassen vernieuwd. Vandaag kondigt de hogeschool de volgende en belangrijkste fase aan in deze vernieuwingsoperatie: de bouw van een nieuw hogeschoolgebouw van zo’n 2.300 m² groot, meteen goed voor een investering van zo’n 6 miljoen euro.

Praktijkleren in een vernieuwd gebouw

Het nieuwe gebouw zal centraal op de campus opgetrokken worden, tussen twee bestaande gebouwen in. Naast leslokalen en studieruimte zal het gebouw ook plaats bieden aan een ontmoetingsruimte met koffiebar en bibliotheek, een moderne werkruimte voor studenten Autotechnologie en Voertuigtechnieken en een vernieuwd FabLab, dat hierheen verhuist. Dit FabLab is een dynamische leer-, creatie- en inspiratieruimte waar je kan experimenteren met de nieuwste technologieën zoals 3D-printers, lasercutters, CNC’s of snijplotters. Zowel KdG’ers als buitenstaanders zijn er in de toekomst welkom. Het huidige fablab trekt jaarlijks honderden creatievelingen van in en rond Antwerpen aan die er hoogtechnologische en vernieuwende concepten uitwerken en testen.

“Door de campus in Hoboken uit te breiden met een nieuwbouw, versterken we onze visie dat onderwijs en werkveld samen moeten bouwen aan de toekomst.” 

Veerle Hendrickx, algemeen directeur KdG

Duurzaam bouwen aan de toekomst

In nieuwbouwontwikkeling staat vandaag duurzaamheid voorop, en dat is niet anders in Hoboken. Het architectenbureau Atelier Kempe Til heeft een fossielvrij gebouw uitgetekend. Dat wil zeggen dat er maximaal ingezet is op hernieuwbare energie via zonnepanelen en warmtepompen. Tot slot is er ook oog voor het realiseren van meer en extra groen in de omgeving van de campus. De werkzaamheden voor het nieuwe gebouw lopen namelijk gelijktijdig met de ontharding en vergroening van de aanpalende Salesianenlaan, waar heel wat extra bomen en perken geplant zullen worden. Op die manier wordt zowel de campus zelf als de omgeving een pak groener en visueel aantrekkelijker gemaakt.

“We kiezen ook bewust voor een toekomstgericht en duurzaam gebouw. Het wordt een broedplaats voor technologische innovatie in heel KdG.”

Tom Fleerackers, directeur onderwijsgroep Wetenschappen en Technologie

Als alles goed gaat, kan KdG in september 2026 de eerste studenten verwelkomen in het nieuwe gebouw. Aannemer van dienst is hier vanhout.pro nv. Hoboken is trouwens niet de enige campus waar KdG aan het vernieuwen slaat door de stijgende stroom aan studenten. Aan de Meir in centrum Antwerpen bouwt KdG aan een grote nieuwe campus voor de studenten in economische opleidingen zoals Bedrijfsmanagement. Die kunnen daar les volgen vanaf het najaar van 2026.

Weyts maakt extra geld vrij voor cyberveiligheid van scholen

Beeld: Shutterstock

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts maakt 1,2 miljoen euro extra middelen vrij om de digitale beveiligingsmuren rond onze scholen hoger en sterker te maken. Er komt onder meer betere monitoringssoftware en een responsteam met ICT- specialisten die scholen meteen ondersteunen bij een cyberaanval.

De extra middelen moeten scholen helpen om zich beter te beschermen tegen bijvoorbeeld leerlingen die hun eigen school willen hacken, tegen cybercriminelen die jacht maken op gevoelige informatie over leerkrachten en leerlingen en tegen buitenlandse mogendheden die onze democratie willen destabiliseren. De investering past in het beleid van deze regeerperiode om werk te maken van digitalisering in onderwijs.

Achterstand weggewerkt

“Onze scholen hebben een enorme Digisprong voorwaarts gemaakt de laatste jaren”, zegt Ben Weyts (N-VA). “Maar dat brengt ook nieuwe bedreigingen met zich mee. We investeren daarom nog extra in de cyberveiligheid van onze scholen”. Ons onderwijs had tot voor een paar jaar geleden een grote achterstand op digitaal gebied, maar Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts greep de coronacrisis aan om werk te maken van een grote Digisprong voorwaarts.

Zo werd er de voorbije jaren ongeveer een half miljard euro geïnvesteerd in ICT-toestellen, maar ook in ICT-coördinatoren, goede software en een Kenniscentrum dat scholen ondersteunt. Zo werden onze scholen op relatief korte tijd digitaler. Al brengt dat ook nieuwe gevaren met zich mee. Denk aan leerlingen die handig zijn met hacken en hun school digitaal willen binnendringen. Ook verstoring door buitenlandse mogendheden valt niet meer uit te sluiten.

Monitoringssoftware

Weyts maakt nu 1,2 miljoen euro extra vrij om de digitale beveiligingsmuren rond scholen hoger en sterker te maken. Zo komt er meer en betere monitoringssoftware om digitale bedreigingen sneller te detecteren. Er komt ook een responsteam met ICT-specialisten die scholen snel kunnen ondersteunen bij een cyberaanval. Scholen zullen ook beter geïnformeerd worden over mogelijke gevaren.

Het Kenniscentrum Digisprong zal de opgevoerde inspanningen coördineren. De extra investering past naadloos in de Digisprong van de laatst jaren en in een breder beleid rond cyberveiligheid. Zo kwam er onder meer ook al een actieplan cyberveiligheid, een resem opleidingen voor ICT-coördinatoren en leerkrachten specifiek rond cyberveiligheid en een raamovereenkomst rond glasvezelverbindingen, inclusief de nodige beschermingen tegen DDOS aanvallen die het netwerk van een school lam kunnen leggen.

“We moeten niet naïef zijn: scholen kunnen een doelwit worden. Soms gaat het om een leerling die zijn eigen punten wat wil verhogen, maar er zijn ook cybercriminelen die persoonlijke info buit willen maken en hackers die zoveel mogelijk systemen willen verlammen. Onze scholen moesten digitaler worden, maar ze mogen niet minder veilig worden”, besluit Weyts.

Scan en evalueer het ‘XR-gehalte’ van jouw school

Beeld: Shutterstock

Binnen het XR Actieplan dat in 2021 startte richt één pijler zich naar praktijkgericht onderzoek. Onderzoekers van de UGent, samen met vijf hogescholen, ontwikkelen binnen die tak een scan waarmee scholen hun XR-gehalte kunnen meten.

De opdrachthouder voor deze scan is de vakgroep Onderwijskunde van Ugent (prof. Tammy Schellens, dr. Tijs Rotsaert en Stéphanie Vanneste). De vakgroep krijgt versterking en medewerking van Charlotte Larmuseau (HoWest), Charlotte Paulyn (HoGent), Thomas More (Carl Boel), Vincent Vanrusselt (PXL) en Bart Boelen (UCLL). Een tijdje geleden lanceerde de vakgroep een oproep tot evaluatie van het XR Actieplan.

Visueel overzicht

“Zie het als een soort Digisnap-tool”, legt Carl Boel uit. De onderzoeker en XR-expert werkt mee aan het XR Actieplan. Dat is voor alle duidelijkheid een initiatief van de Vlaamse overheid binnen het Digisprong-verhaal. “De scan zal scholen in staat stellen om hun actuele XR-niveau in kaart te brengen. Op basis van de scan krijgen de scholen een visueel overzicht en gerichte feedback om op bepaalde aspecten groeistappen te maken in het XR-verhaal.”

De onderzoekers hebben dit instrument opgesteld op basis van een kader met acht domeinen. Wie deelneemt aan de scan, krijgt ongeveer tien vragen voorgeschoteld. Op die manier zien scholen in grote lijnen waar ze staan op het vlak van XR-implementatie. “De bedoeling is om scholen feedback en tips te geven”, gaat Carl Boel verder. “Zo willen we het gebruik van XR meer ingang laten vinden. De scan is een eerste indicatie voor scholen waarmee ze aan de slag kunnen.

lees ook

OMG-Gameforum (27 mei) brengt game- en onderwijssectoren samen

De XR-scan is een work in progress. De onderzoekers verfijnen de tool onder andere aan de hand van de feedback die ze krijgen uit de XR-bevraging (die trouwens nog altijd open staat). In principe zou de scan tegen september klaar moeten zijn. Met de scan en de opvolging die daaruit volgt worden vooral secundaire scholen, maar ook het volwassenenonderwijs, gestimuleerd om aan de slag te gaan met XR. De voorlopige scan kan je via deze link bereiken.

Google’s nieuwste AI-model richt zich op onderwijs

Beeld: Google

Google heeft aangekondigd dat het nieuwste AI-model, LearnLM, zich helemaal richt op studenten. Volgens de techreus zal het model helpen met het huiswerk, coaching en betrokkenheid. Google werkte voor LearnLM samen met de AI-, EdTech- en onderwijswerled om de positieve impact en het potentieel ervan op verantwoorde wijze te maximaliseren.

Het nieuwe LearnLM-model is gebaseerd op Google’s vlaggenschip Gemini. In een blogpost geeft het Amerikaanse bedrijf tekst en uitleg. LearnLM is al geïntegreerd in Google-producten zoals Android en YouTube en de Gemini-chatbot. Zo kunnen klanten via Circle to Search (Android) wiskundige of natuurkundige vraagstukken aanduiden, waarna LearnLM bijspringt om tot een oplossing te komen. Op YouTube kunnen gebruikers tijdens het kijken van een (les)video vragen stellen en het model zal reageren met de nodige uitleg.

Google beweert dat de wiskundebenchmark van Gemini, waarop LearnLM is gebaseerd, beter scoort dan GPT-4. Het model moet een concurrent worden van onder andere het Microsoft-model Orca-Math AI, dat wiskundige vraagstukken al met vrij grote betrouwbaarheid weet te beantwoorden. Volgens Google is LearnLM specifiek verfijnd om alleen te reageren en antwoorden te vinden op basis van onderwijsonderzoek.

Classroom

In de blogpost gaat Google dieper in op enkele samenwerkingsverbanden. Zo krijgt het in een nieuw proefprogramma op Google Classroom steun van docenten. De bedoeling is om het plannen van lessen te vereenvoudigen. Google experimenteert ook met Illuminate, een platform dat onderzoekpapers opsplitst in korte audioclips met AI-gegenereerde stemmen, wat de student moet helpen om complexe informatie beter te begrijpen.

Naast LearnLM en Illuminate presenteerde Google ook Learn About. Die toepassing stelt te gebruiker in staat om, door middel van onder andere foto’s en video’s, hoogwaardige inhoud, leerwetenschap en chatervaring samen te brengen. Learn About laat ook toe om bestanden opf notities te uploaden en vragen te stellen. Wie geïnteresseerd is in deze toepassing kan zich registreren op een wachtlijst als vroege tester.

Google’s zoekmachine krijgt AI-injectie met verhalende antwoorden

Foto: GEG BE/NL

Techgigant Google heeft een nieuwe versie van de bekende, en nog altijd meest gebruikte, zoekmachine aangekondigd. De resultaten van een zoekopdracht zullen verschijnen in de vorm van door AI opgestelde antwoorden. Zoals wel vaker krijgt thuisbasis VS de primeur. Andere delen van de wereld volgen later dit jaar.

Een dag nadat OpenAI het nieuwste GPT-model aankondigde, pakt nu ook Alphabet uit met (groot) AI-nieuws. Het moederbedrijf van Google test al een tijd AI-gegenereerde antwoorden, weten persbureau Belga en andere media. Al moesten de gebruikers vooraf intekenen om de experimentele versie te testen. Tijdens de jaarlijkse I/O-ontwikkelaarsconferentie gaf topman Sundar Pichai aan dat de nieuwe versie tot ‘meer opzoekingen en tevredenheid leidt’.

Verhalende antwoorden

Wie een zoekopdracht ingeeft, zal bij de nieuwe versie meer verhalende antwoorden voorgeschoteld krijgen. Daardoor zou de gebruiker minder vaak moeten doorklikken op verschillende links, op zoek naar het meest geschikte antwoord. De AI-gegenereerde antwoorden komen bovenaan de resultatenpagina met daaronder suggesties voor bijkomende vragen. Lager op de pagina, zoals het nu is, links naar websites op basis van het zoekcriterium.

Voor de AI-gegenereerde antwoorden doet Google beroep op het recent voorgestelde AI-model Gemini. De nieuwe functie is getest in verschillende landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk. Toch rolt Google de nieuwste zoekmachine eerst uit in de Verenigde Staten. Volgens Liz Reid, hoofd van Google Search, zullen de AI-overzichten tegen het einde van het jaar beschikbaar zijn voor meer dan een miljard mensen.

AI-ontwikkelingen

Tijdens de I/O ontwikkelaarsconferentie wierp Google nog een blik op enkele ‘werken in uitvoering’. Zo test het bedrijf een nieuw AI-model voor tekst-naar-video conversie. Gebruikers kunnen computer gegenereerde beelden maken via tekstopdrachten. Daarmee lijkt Google de concurrentiestrijd aan te gaan met Sora van OpenAI. Veo vertoont vergelijkbare functies en zal naar verwachting later dit jaar worden voorgesteld.

lees ook

Twee op drie docenten denkt dat AI tijd zal uitsparen bij administratieve taken

Een andere ontwikkeling speelt zich af binnen het project Astra. Dat moet een AI-assistent worden die locaties kan identificeren, code kan lezen en allitererende zinnen kan maken met behulp van een smartphonecamera. De volgens Sundar Pichai ‘behoorlijk magische’ tool zal wellicht in het tweede deel van het jaar zijn debuut maken. Pichai liet ook weten dat er een snellere versie van Gemini (A.5 Flash) aankomt met een bijgewerkt (en minder bevooroordeeld) beeldgeneratormodel.  

‘Hé ChatGPT!’ OpenAI lanceert nieuwe versie van populaire chatbot

Beeld: Shutterstock

OpenAI stelde naast het nieuwe AI-model ook een desktopversie van ChatGPT voor. Het model, GPT-4o is in staat om gesprekken te voeren. Daarmee zal ChatGPT wellicht een belangrijke concurrent kunnen zijn voor stemassistenten genre Amazon (Alexa), Apple (Siri) en Google.

Het nieuwe programma kan informatie verwerken op basis van gesproken opdrachten, communiceert menselijke stem met de gebruiker en vertaalt tussen verschillende talen, weet persbureau Belga. “Dit is de eerste keer dat we echt een enorme stap vooruit hebben gezet wanneer het gaat om gebruiksgemak”, aldus Mira Murati, hoofd technologie bij OpenAI. Volgens het bedrijf zal het nieuwe GPT-4o model ook beschikbaar zijn voor gratis gebruikers.

Sneller en beter

De topvrouw van OpenAI liet verstaan dat het nieuwe model ‘veel sneller’ is, met meer mogelijkheden op vlak van tekst, video en audio. Het uiteindelijke doel is om gebruikers te laten videochatten met ChatGPT. CNBC weet dat de ‘o’ in GPT-4o staat voor ‘omni’. Het nieuwe model stelt ChatGPT in staat 50 talen te beter en sneller te verwerken. Het zal ook beschikbaar zijn via OpenAI’s API, waardoor ontwikkelaars meteen aan de slag kunnen met het model.

Tijdens de presentatie van GPT-4o demonstreerde OpenAI de audiomogelijkheden van het model. Volgens onderzoeker Mark Chen is het model zelfs in staat emotie waar te nemen en heeft geen moeite met gebruikers die een gesprek onderbreken. Nog volgens het OpenAI-team kan het model ook gezichtsuitdrukkingen analyseren om aansluitend commentaar te geven op de emoties die een persoon mogelijks ervaart.

Testfase

OpenAI gaat de spraakmodus van GPT-4o de komende weken testen. De toepassing zal in een latere fase beschikbaar zijn voor alle gebruikers. Betalende abonnees krijgen sneller toegang tot de tool. Volgens OpenAI zou het model pijlsnel reageren op gesproken prompts. De reactietijd van gemiddeld 320 milliseconden zou vergelijkbaar zijn met de menselijke reactietijd in een gesprek.

lees ook

Copilot Pro in Microsoft 365 verstaat nu ook Nederlands

GPT-4o zou zelfs een concurrent kunnen worden voor GitHub Copilot (Microsoft). Het model kan wiskundige vergelijkingen oplossen en helpen bij het schrijven van code. De timing van de presentatie is interessant want vandaag houdt Google zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie, waarop aankondigingen worden verwacht over nieuwe functies met artificiële intelligentie. Een paar maanden geleden liet Google al zien hoe zijn AI-software Gemini gesproken en visuele informatie kan verwerken.

Copilot Pro in Microsoft 365 verstaat nu ook Nederlands

Interageer met de Copilot AI-assistent in het Nederlands binnen je Microsoft 365-abonnement.

Je kan al sinds dag één Copilot in het Nederlands gebruiken, maar de Copilot Pro-variant in Microsoft 365 niet. Tot vandaag moest je daar in het Engels je vragen stellen. Daar komt nu verandering in. Microsoft voegt de officiële ondersteuning toe van 16 nieuwe talen, waaronder Nederlands.

Leerproces

Zo kunnen Microsoft 365-abonnees met een apart Copilot-abonnement de AI-assistent in dezelfde taal gebruiken als de gratis variant die al een tijd in Edge en Windows 11 zit.

Microsoft benadrukt wel dat de nieuwe talen nog in een leerproces zitten. “Op dit moment begrijpt Copilot voor Microsoft 365 mogelijk nog niet elke spreektaal of taalconventie in een bepaalde taal. We verfijnen de taalmogelijkheden van Copilot voortdurend en moedigen gebruikers aan om ons te voorzien van bruikbare feedback. We blijven ook de lijst met ondersteunde talen uitbreiden en zullen daar de komende maanden meer over vertellen.”

Of de ‘Pro’ in Copilot Pro vandaag zijn 22 euro per maand al waard is bovenop het Microsoft 365-abonnement, lees je hier.

Meta heeft onderzoek EU over desinformatie aan het been

Beeld Shutterstock

De Europese Commissie heeft dinsdag een formele procedure geopend tegen Meta, de aanbieder van Facebook en Instagram, meldt persbureau Belga. Ze vermoedt dat het bedrijf zijn verplichtingen in de aanpak van desinformatie en misleidende politieke advertenties niet nakomt.

Binnen de commissie leeft het vermoeden dan Meta, het bedrijf achter onder andere Facebook, te weinig controle uitoefent op berichten. “Deze Commissie heeft middelen gecreëerd om Europese burgers te beschermen tegen gerichte desinformatie en manipulatie door derde landen”, stelt voorzitter Ursula von der Leyen. “Als we vermoeden dat de regels zijn geschonden, treden we op. Dit geldt te allen tijde, maar vooral in tijden van democratische verkiezingen”.

Wetgeving (niet) naleven

De Commissie vreest dat Meta in de aanloop naar de Europese verkiezingen van 6 tot 9 juni zijn verplichtingen in het kader van de digitale dienstenwet (DSA) niet naleeft en te weinig doet tegen de verspreiding van desinformatiecampagnes en misleidende advertenties. Dat kan volgens de Commissie een risico vormen voor het maatschappelijke debat en de verkiezingsprocessen. 

“Misleidende reclame is een risico voor ons onlinedebat en uiteindelijk voor onze rechten als consument en burger. Wij vermoeden dat de moderatie van Meta ontoereikend is en dat het niet transparant is wat betreft advertenties en inhoudsmoderatieprocedures”, zei Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager.

Illegale inhoud

De Commissie gaat ook nader onderzoek voeren naar de degradatie van politieke content in de aanbevelingssystemen van Facebook en Instagram en naar het mechanisme dat gebruikers van de beide platforms in staat moet stellen om illegale inhoud te melden. Dat mechanisme zou niet voldoende gebruiksvriendelijk zijn. Zeer bezorgd toont de Commissie zich ten slotte ook over het voornemen van Meta om CrowdTangle te sluiten. Dat is een digitale tool die researchers en andere onafhankelijke waarnemers gebruiken om desinformatie te monitoren.

Meta voorziet daarvoor een nieuwe tool. Over die beslissing wil de Commissie binnen vijf dagen meer uitleg van het bedrijf. Meta stelt in een algemene reactie dat het beschikt over “een goed ontwikkeld proces om de risico’s op onze platformen te identificeren en te beperken”. “We kijken ernaar uit om onze samenwerking met de Europese Commissie voort te zetten en meer details te verstrekken over deze werkzaamheden”, zei een woordvoerder. 

Procedures

De Commissie gaat nu verder bewijsmateriaal verzamelen. Ze kan verdere informatie opvragen bij Meta, inspecties uitvoeren en ook voorlopige maatregelen nemen. Er is geen wettelijke termijn voor het beëindigen van de procedure. Zo’n procedure kan bij ernstige en herhaaldelijke inbreuken resulteren in zware financiële boetes, of zelfs in een verbod om nog actief te zijn op de Europese markt. 

lees ook

Europese Commissie opent formeel onderzoek naar TikTok

Het is het vijfde onderzoek dat de Commissie lanceert in het kader van de DSA, de wet die sinds vorig jaar van kracht is en de grote online platforms dwingt om extra maatregelen te nemen om de gebruikers in de Europese Unie te beschermen, onder meer tegen desinformatie, maar ook tegen illegale content of goederen. Onder meer tegen X, TikTok en AliExpress lopen al onderzoeken.

Acer breidt laptop-lijn uit met Chromebook Plus 514

Foto's: Acer

De nieuwe Chomebook Plus 514 is uitgerust met een i3-N305-processor, 300 nit Full HD-scherm (14 inch) en heeft een batterijduur van elf uur. De Chromebook is in Europa beschikbaar vanaf juni met een prijssetting vanaf 479 euro.

Acer heeft het laptopassortiment uitgebreid met de Chromebook Plus 514. Dit model moet in de eerste plaats studenten een prestatiegericht, duurzaam en compact toestel bieden waarmee ze volgens de producent ‘meer kunnen doen met de AI-mogelijkheden van ChromeOS’. Acer zorgde naast een lange batterijduur (11) voor een boost in de hardware-ontwerpen. Zo combineert het toestel een verbeterd beeldscherm en camera’s met krachtige productiviteit.

I3-N305

De nieuwe Chromebook Plus 514 beschikt over een i3-N305-processor en 8GB LPDDR5 RAM, wat het toestel geschikt maakt voor interactieve prestaties, multitasking en het gebruik van ingebouwd AI-apps zoals Google Docs en Foto’s. Ook het maken van filmpjes met LumaFusion mag geen probleem zijn volgens de fabrikant. De Chromebook gaat ongeveer elf uur mee en is uitgerust met een snelladende batterij.

Het 14-inch Full HD scherm is voorzien van IPS-technologie, beschikt over een helderheid van 300 nits en brede inkijkhoeken. Daardoor is het scherm prima om het AI-gedreven grafische palet van ontwerp- en fotobewerkingsapps (Magic Eraser, Adobe PhotoShop, etc.) te ondersteunen. De Chromebook is trouwens te verkrijgen in modellen met en zonder touchscreen en heeft standaard een antireflectiecoating.

Duurzaam lichtgewicht

De Acer Chromebook Plus is met 1,43 kg en een dikte van 20,5 mm (conform aan de Amerikaanse MIL-standaarden) een lichtgewicht bestand tegen slijtage. Het toestel bevat verschillende gerecycleerde materialen zoals het OceanGlass-touchpad gemaakt van plastic oceaanafval. De verpakking is gemaakt uit duurzame materialen en met het energiezuinig ontwerp voldoet de Chromebook aan de Energy Star-certificering.

Het toestel is verkrijgbaar met Chrome Education Upgrade, voor eenvoudiger apparaatbeheer op scholen. De Chromebook leent zich als toestel voor docenten en personeel, maar eveneens voor studenten in het hoger onderwijs. Beheerders kunnen eenvoudig beveiligingsconfiguraties implementeren om de school(omgeving) te beschermen tegen bedreigingen. Er is eveneens een Enterprise-versie beschikbaar waarmee de meer zakelijke mogelijkheden van ChromeOs worden ontgrendeld.

Enkele specificaties op een rijtje:

  • 14-inch Full HD-scherm met IPS-technologie
  • I3-N305-processor
  • 8 GB SDRAM
  • Tot 512 GB opslag PCle Gen 3
  • Wifi 6E, Bluetooth 5.2
  • 2 USB-C poorten met DisplayPort-ondersteuning
  • 2 USB-A poorten
  • MicroSD-kaartlezer
  • 1080p HD camera met privacyshutter en tijdelijke ruisonderdrukking

lees ook

Google verlengt automatische Chromebook-updates naar 10 jaar

De Acer Chomebook Plus 514 is bij ons vanaf juni verkrijgbaar. De basisprijs is ingesteld op 479 euro. Exacte specs, prijzen en beschikbaarheid kunnen nog variëren per regio. Meer info via de website van Acer.