Google onthult Gemini, zijn meest krachtige AI-model tot nu toe
Google’s Gemini zal in verschillende gedaanten verschijnen en moet GPT-4 de loef afsteken. Zo wil Google aantonen dat het, en niemand anders, het AI-bedrijf bij uitstek is.
Sundar Pichai (CEO Google) en Demis Hassabis (CEO Deepmind) stellen met trots Gemini voor. Gemini is het nieuwe state-of-the-art LLM dat uit de laboratoria van Deepmind komt gerold. Slechts enkele dagen geleden leek het er nog naar dat Gemini pas in 2024 het licht zou zien, maar Google kon dan toch niet wachten met de aankondiging. Met Gemini wil Google opnieuw aan de wereld tonen dat het een ‘AI-first’ bedrijf is, een reputatie die sinds de lancering van ChatGPT toch wat afgebrokkeld was. Gemini verschijnt in drie gedaanten: Ultra, Pro en Nano.
Google schuwt de vergelijking met GPT-4 niet. In een blog worden 32 benchmarks opgesomd waarvan Gemini Ultra op dertig beter scoort dan de concurrentie. Ook zou Gemini Ultra een score van negentig procent gehaald op multitask-testen waarbij verschillende vakken worden gecombineerd. Hiermee is Gemini het eerste AI-model dat beter scoort dan menselijke experten op die testen. Het AI-model is ook in staat om complexere redeneringen te maken.
Om Gemini te trainen, ontwikkelde Google ook een nieuwe generatie TPU voor in zijn datacenters: Cloud TPU v5p. Ondanks de uitgebreidere capaciteiten zouden toepassingen gebouwd op Gemini-modellen sneller kunnen draaien dan minder ‘zware’ tegenhangers.
Grote upgrade voor Bard
De theorie klinkt mooi, maar hoe zit het met de praktijk? Je hebt als gewone sterveling de meeste kans om met Gemini Pro in aanraking te komen. Google wil de middelste variant van Gemini breed inzetten in zijn eigen ecosysteem, te beginnen met Bard, dat zijn grootste update tot heden krijgt. Google lanceerde Bard in februari om te concurreren met ChatGPT, maar de chatbot is er nooit in geslaagd dat succes te evenaren. Daar moet met Gemini verandering in komen.
lees ook
1 jaar ChatGPT: ongeziene hype, ongeziene winst en een ongeziene soap achter de schermen
De chatbot zal dankzij Gemini dus betere redeneercapaciteiten krijgen, wat tot betere antwoorden moet leiden die meer to-the-point zijn. Maar Bard zal ook meer kennis over coderen en uitbreiden met multimodale capaciteiten. Dat laatste houdt in dat Bard niet beperkt blijft tot tekst-naar-tekst, maar dat het ook beeld, audio en video kan verwerken en produceren.
Via zusterkanaal YouTube toont Google een demo van hoe een bekende influencer met hulp van Bard een papieren vliegtuig maakt. We merken op dat dergelijke functionaliteiten ook al verwerkt zitten in de nieuwste versie van ChatGPT. Het is dus nog eerder bijbenen wat Google doet. De nieuwe mogelijkheden van Bard zijn voorlopig ook enkel in het Engels beschikbaar, dat wel in 170 landen vanaf vandaag.
Google plant begin volgend jaar wel een ‘Bard Advanced’-versie te lanceren die zal draaien op Gemini Ultra. Gemini Pro zal met mondjesmaat ook worden geïntroduceerd binnen de zoekmachine, Chrome en andere Google-diensten. Het model zal ook via Vertex AI aangeboden worden aan ontwikkelaars in Google Cloud.
AI op je smartphone
Om ervoor te zorgen dat je het beste wat AI vandaag te bieden heeft altijd en overal bij de hand hebt, lanceert Google Gemini Nano. Dit is een ‘kleinere’ versie van het LLM dat specifiek ontworpen werd om in smartphoneprocessoren te verwerken. Google maakte zijn eigen nieuwst Pixel-smartphones hier al voor klaar door een TPU in de Tensor-chip te stoppen. Hierdoor zullen heel wat nieuwe AI-functies, onder andere rolt beeldverwerking, met software-updates naar de nieuwste toestellen uitgerold worden.
De meest krachtige versie Gemini Ultra blijft nog even in de wachtkamer zitten. Slechts een beperkt aantal klanten mag al in een gecontroleerde omgeving experimenteren met het model. Gemini Ultra zet een grote stap richting algemene kunstmatige intelligentie, waarbij AI de mens volledig heeft geëvenaard, en dus wil Google nog uitgebreidere veiligheidstesten uitvoeren vooraleer de technologie in de handen van de massa wordt gestopt.
Met de lancering van Gemini laat Google in ieder geval zien dat het weer volop mee doet in de AI-race. Dat de hype rond generatieve AI nog niet onmiddellijk zal gaan liggen in 2024, dat is wel duidelijk. Waar de focus dit jaar nog vooral op spelen en experimenteren lag, moet volgend jaar de meerwaarde van de technologie pas echt zichtbaar worden.