Microsoft lanceert AI-gedreven leescoach

- David Van Waeyenberghe

Microsoft heeft gisteren ‘Reading Coach’ gelanceerd. De AI-aangestuurde leescoach geeft studenten gepersonaliseerde leesopdrachten. De toepassing bouwt verder op Leesvoortgang, dat al een tijdje beschikbaar is in Teams. Microsoft maakt deze leescoach gratis voor iedereen met een Microsoft-account.

De preview van Reading Coach is sinds donderdag beschikbaar op het web in preview. Een Windows-app komt er volgens Microsoft snel aan. Net als de beschikbaarheid van de leescoach in meer talen dan Engels alleen, zoals dit voorlopig  het geval is. “De Leescoach biedt een gepersonaliseerde, boeiende en onafhankelijke leesvaardigheidscoach”, aldus Microsoft in een blogpost.

Verantwoorde AI

De nieuwe Leescoach bouwt verder op Leesvoortgang in Teams. Die tool is specifiek gericht op het onderwijs en ondersteund leerkrachten om de leesprogressie van hun studenten op te volgen. In 2022 lanceerde Microsoft Leescoach al binnen het platform, als uitbreiding op het succes van Leesvoortgang. De nieuwe toepassing ondersteunt leerlingen via verantwoorde AI om de veiligheid, privacy, inclusiviteit, etc te garanderen.

Om toegang te krijgen tot de nieuwe Leescoach, moeten gebruikers in eerste instantie een Microsoftaccount bezitten. Wanneer leerlingen en leerkrachten werken op schooltoestellen, dan is het aan de ICT-coördinator om de toepassing in te schakelen. Leerlingen die op eigen toestellen, of die van hun ouders, werken zullen een uitnodiging krijgen om lid te worden van de Reading Coach-community. De app is ook al in preview beschikbaar via de Microsoft Store.

Drie leesmodi

De online Leescoach bestaat uit drie modules: ‘maak een verhaal’, lees uit een bibliotheek’, en ‘voeg je eigen verhaal toe’. Bij de eerste optie geeft de lezer zelf de keuze over het personage, de omgeving en het leesniveau. De AI-motor genereerd een uniek verhaal op basis van die keuzes. Daarbij wordt de lezer beschermd tegen haatdragende boodschappen, zelfverminking, geweld en andere onsmakelijke zaken. De tekst is automatisch aangepast aan de leeftijd van de lezer.

lees ook

Microsoft introduceert communicatietool School Connection

De leerlingen lezen het verhaal hardop voor terwijl de toepassing hun leesvaardigheid analyseert en moeilijkheden detecteert. Leescoach biedt gerichte woordoefeningen na elke oefensessie om de leerling te ondersteunen en meer zelfvertrouwen (insluitende lezer) te geven. Woorden die in het hoofdstuk als moeilijk werden ervaren, worden automatisch overgenomen in het volgende hoofdstuk of tekst. Badges en betrokkenheidsfuncties zorgen voor nog meer leesmotivatie.

Klik hier om toegang te krijgen tot de publiek preview.