Microsoft introduceert ‘Leerversnellers’ tijdens Reimagine Education

- David Van Waeyenberghe

Microsoft stelde de nieuwe toepassingen voor tijdens het online event Reimagine Education. De leerversnellers (lezen, zoeken en spreken) moeten voor grotere leerwinst zorgen. Het event kreeg ook een Vlaamse toets via basisschool Omnimundo uit Antwerpen.

“Er is iets geweldig op komst”, wist Kris Vande Moortel, Education advisor bij Microsoft, ons afgelopen maandag te vertellen tijdens de ICT-praktijkdag. De bezoekers van de Microsoftstand kregen een voorproefje van één van de hulpmiddelen, Reflect. “De monstertjes stellen leerlingen binnen Teams in staat om hun gevoelens op een veilige en leuke manier te identificeren.” Donderdag gaf zijn grote baas, Satya Nadella, meer uitleg over de ‘leerversnellers’ die voor meer leerwinst moeten zorgen.

Leerhulpmiddelen

Microsoft stelde de nieuwe leerhulpmiddelen voor tijdens het online event Reimagine Education. Het gaat om een leerversnellers die moeten helpen bij het ondersteunen en stroomlijnen van het maken, beoordelen en analyseren van de leerprogressie. De toepassingen zijn geïntegreerd in de educatieve kant van Microsoft 365. De leerversnellers bevatten enerzijds Coach-tools die studenten real-time ondersteuning en mogelijkheden voor zelfgestuurd leren bieden. Anderzijds zijn de Progress-tools ontworpen om leraren te helpen bij het personaliseren van opdrachten, feedback en instructies.

“Het is onze ambitie om overal deuren te openen voor studenten”, zegt Satya Nadella. Dat doen we door producten, functies en ervaringen te bouwen die de productiviteit en creativiteit bevorderen. De voorbije jaren hebben aangetoond hoe groot de nood is voor krachtige educatieve platformen. De leerversnellers die we introduceren in Microsoft 365 zullen studenten helpen om sneller vooruitgang te boeken op het vlak van lezen, schrijven en wiskunde.”

Leescoach en Leesvoortgang

De nieuwe hulpmiddelen zijn verwerkt in de gekende 364 producten zoals Teams, OneNote, PowerPoint enzovoort. Ze moeten helpen om fundamentele vaardigheden te ontwikkelen. De nieuwe leerversnellers Leescoach en Leesvoortgang moeten daarbij een cruciale rol spelen. Microsoft voorziet naast de integratie van de leerversnellers ook nog updates later dit jaar. Die updates omvatten onder andere toevoeging van begripsvragen in Leesvoortgang. De Leescoach zal dan weer worden geïntegreerd in de Insluitende lezer.

Via de Leescoach krijgen leerlingen meer mogelijkheden om hun leesvaardigheden te verbeteren met AI-gegenereerde opdrachten. De coach geeft feedback bij uitspraak, afbreken van lettergrepen, vocabulaire, etc. De leescoach is onmiddellijk beschikbaar en kan op verschillende niveaus worden ingezet. Leesvoortgang geeft leraren betere inzichten in de progressie van de leerling en stroomlijnt het maken, beoordelen en analyseren van leesopdrachten.

Zoek- en spreekcoach

Microsoft introduceert naast de leeshulp nog twee belangrijke ondersteunende functies. De Zoekcoach helpt leerlingen bij het formuleren van doelgerichte zoekopdrachten, het vinden van betrouwbare sites (via NewsGuard) en leert ze kritisch nadenken over de zoekresultaten. Ook hier kunnen de leerkrachten de evolutie van hun studenten opvolgen via Zoekvoortgang. Ze krijgen op deze manier de kans om als het ware een venster op de informatiegeletterdheid te krijgen van hun leerlingen. Beide toepassingen zijn onmiddellijk beschikbaar.

Naast lezen en zoeken legt Microsoft de nadruk op de presentatiecapaciteiten. Sprekercoach is een real-time coachingtool die de vaardigheden van de leerling op vlak van spreken in het openbaar evalueert. De tool geeft tips en feedback over toonhoogte, stopwoorden en het leestempo. Op dit moment is Sprekercoach beschikbaar in PowerPoint. De uitrol naar Teams volgt later. De Sprekervoortgang komt er pas in 2024 en zal zorgen voor een opvolging van de presentatievaardigheden.

Identificeren van gevoelens via Reflect

Over naar de monstertjes waar we al over schreven. Het nieuwe, en laat ons eerlijk zijn geweldig grappige, hulpmiddel binnen Teams helpt leerlingen hun gevoelens uit te drukken. De figuurtjes tonen een brede waaier aan emoties en gevoelens en zijn ook aangepast aan de verschillende leeftijdsgroepen. “ Kinderen die nog niet kunnen lezen, kunnen met de cursor over het figuurtje gaan en horen dan uitleg over die emotie. Meer zelfs, de toon is ook die van de emotie. Een boos monstertje zal ook zo klinken”, weet Kris Vande Moortel ons te vertellen.

Voor de leerkracht is Reflect, dat Microsoft eerder al uitrolde, een handige tool om extra inzicht te krijgen over hoe de leerlingen zich voelen. Via de opvolgingstool kan de leraar de evolutie binnen de klas als geheel of bij de individuele leerling zien. “Het laat de leerkracht toe om persoonlijk of voor een groep in interactie te gaan. Dat kan door de leerlingen uitleg te vragen. De monstertjes helpen de leerlingen om een accurater beeld van hun gevoelstoestand te geven. Het is nadien aan de leerkracht om ermee aan de slag te gaan.”

Omnimundo Antwerpen

Tijdens het Reimagine Education-event kreeg de Antwerpse basisschool Omnimundo een mooi forum. Olivier Dijkmans getuigde over de positieve evolutie die de leerversnellers in zijn school hebben gebracht. “Het is als er twintig extra leerkrachten in de klas zijn. De toepassingen zijn heel gemakkelijk te gebruiken en ze werken”, aldus Olivier Dijkmans die al een tijdje werkt met twee taalgerichte leerversnellers. “De toegankelijkheid van de toepassingen in het Nederlands is geweldig en het maakt een enorm verschil.”

lees ook

Google plant een nieuwe integratie voor Microsoft 365

Microsoft wist nog te vertellen dat Education Insights Premium vanaf nu is opgenomen in alle versies van Microsoft 365 Education en dus ook in de gratis Office 365 A1-licentie. Binnenkort rolt Microsoft updates uit voor Windows 11. Zo zullen studenten snel en gemakkelijk kunnen inloggen op hun toestellen met externe identiteitsproviders zoals Google en clever. Het volledige Reimagine Education event is terug te bekijken via deze link.