Microsoft brengt communities naar Teams

- David Van Waeyenberghe

Via de populaire vergadertool is het nu ook mogelijk om binnen communities evenementen te plannen en beheren. Daarmee zet Teams een nieuwe stap richting social media als Facebook en Discord.

Teams is niet langer uitsluitend een online vergadertool. Microsoft duwt het platform steeds meer in de richting van social media met de introductie van communities. Dit maakt het mogelijk voor scholen om groepen op te richten met een bepaald doel. Denk maar aan ouderbijeenkomsten, werkgroepjes, etc. Communities rolt op dit moment uit in de gratis versies van Teams op mobiele toestellen. De uitrol naar desktop is voorzien in 2023.

Virtuele en live events

Net als bij Facebook bepalen beheerders en moderatoren de spelregels van de community. Zij kunnen deelnemers, content, etc. toevoegen en verwijderen. De moderator kan zowel virtuele evenementen als live activiteiten organiseren. Personen uitnodigen om deel uit te maken van de community of een event kan via e-mail, telefoon en QR-codes. Binnen de groep zal het via filters ook mogelijk zijn om snel toegang te krijgen tot bestanden, foto’s, etc.

De nieuwe community-toepassing maakt het voor bedrijven mogelijk om meer te halen uit de Teams-applicatie. Groepen kunnen collaboratief werken rond een bepaald thema of de school kan via Teams het jaarlijkse kaasfestijn organiseren. Microsoft geeft zelf het voorbeeld van een Teams-community met vaste klanten aan wie je in première een nieuw product voorstelt. “Waar je ook over wil samenwerken, communities in Teams maakt het mogelijk om te delen, chatten, plannen maken, enzovoort”, schrijft Microsoft in de blog.

Mobiele applicatie

De nieuwe toepassing rolt in eerste instantie uit naar de gratis versie van Teams op mobiele apparaten. Het gaat zowel om Android als iOS. Eens aangemeld met een Microsoft-account heeft de gebruiker toegang tot communities via het tabblad Home in de mobiele app. Wisselen van account kan door te klikken op de profielfoto en de nieuwe account te kiezen.

Wil je zelf een community aanmaken, dan kan dat door op Home te klikken. Wanneer je Teams gebruikt voor het werk of de school, dan moet je van account wisselen voor zie aan de slag kan. Het is niet nodig om een andere app te installeren en de gegevens worden ook niet gedeeld met de werkgever. In 2023 zal Microsoft Teams samenwerken met SignUpGenius, een tool die helpt om vrijwilligers te vinden, events te plannen en fondsen te werven.