Microsoft Teams zet in op sociaal-emotioneel leren met Reflect
Wil jij ook graag inzetten op sociaal-emotioneel leren in je klas? Dan ben je bij Reflect van Microsoft Teams aan het juiste adres. Dankzij de incheck-app kunnen leerlingen delen hoe ze zich voelen, om zo het gevoel gehoord te worden door de leerkracht te verhogen.
Microsoft Teams zet in op sociaal-emotioneel leren (SEL) in de klas met de nieuwe incheck-app, Reflect. Leerlingen worden dankzij de toepassing aangespoord om te delen hoe ze zich voelen, waardoor er een dialoog kan ontstaan tussen leerkracht en student.
Hoe maak je van SEL een prioriteit?
Creëer een routine
Om de emotionele toestand van leerlingen te bevragen, kan je met de Reflect-app elke dag een moment van reflectie voorzien als taak. Je hoeft zelfs maar één vraag te stellen: “Hoe voel je je vandaag?”
Wees zelf transparant
Belangrijk voor leerlingen is dat ze zich veilig voelen om op deze vraag te antwoorden. Om leerlingen op hun gemak te stellen, ben je dus best transparant over waarom je de toepassing gebruikt. Wanneer je aangeeft dat je beter op hun noden wil inspelen en hun welbevinden belangrijk vindt, wordt de drempel om de check in te vullen vast wat lager.
Breid je formatieve taken uit
Je kan Reflect ook gebruiken om feedback van je leerlingen te ontvangen over meer inhoudelijke taken. Wanneer ze de opdrachten als stresserend ervaren, kan je hier rekening mee houden in de toekomst.
Gebruik de resultaten
Om aan te geven dat SEL een prioriteit is in je klas, dien je ook iets met de resultaten te doen. Zo weten leerlingen dat je aandacht schenkt aan hun antwoorden. Je kan natuurlijk zelf kiezen hoe je ermee aan de slag gaat. Denk bijvoorbeeld aan het voeren van persoonlijke gesprekken of het klassikaal bespreken van het gemiddelde welbevinden.
Hoe installeer je Reflect in Teams?
Om een Reflect-check te maken, ga je naar de gewenste klas en het juiste kanaal. Daar selecteer je Nieuw gesprek. Wanneer je de drie puntjes aanklikt, kan je Reflect zoeken in de zoekbalk. Heb je Reflect gevonden? Kies dan een incheck-vraag uit de vervolgkeuzelijst.
Daarna kan je aangeven met welke privacy-instellingen je wil werken. Wanneer je de klas graag toegang wil geven tot de verdeling van de gevoelens in de klas, selecteer je Docenten zien uw naam en reflectie, klasgenoten zien uw naam niet. Wanneer je de verdeling privé wil houden, duid je best Docenten zien uw naam en reflectie, klasgenoten zien niets aan.
Je kan de resultaten van je leerlingen zien wanneer je op Verkennen klikt (bij de juiste klas en het juiste kanaal). Hier worden de gevoelens van je leerlingen aan de hand van emoji’s weergegeven.
Meer informatie over Reflect, vind je hier.