Google voegt nieuwe AI-functies toe in  Classroom, Workspace en Chromebooks

- David Van Waeyenberghe

In de aanloop naar de Bett-beurs heeft Google enkele updates doorgevoerd in verschillende onderwijsgerichte producten. Het hoeft niemand te verbazen dat die nieuwe features gedreven zijn door artificiële intelligentie (AI).

Google brengt de nieuwe toepassingen in de marge van de Bett-beurs in Londen. “We stellen er 15 nieuwe Chromebooks voor en meer dan 30 nieuwe Google for Education-functies”, schrijft VP Shantanu Sinha in een blogbericht. Die updates en nieuwe toepassingen moeten leerkrachten en leerlingen helpen bij het aanpakken van enkele ‘grote uitdagingen’ waarmee het onderwijs wordt geconfronteerd. Eén van die uitdagingen is AI in de klas.

Docenten tijd geven

De technologie evolueert niet alleen razendsnel. Volgens Google liggen er grote kansen om de leerkwaliteit te verbeteren. Om docenten tijd te geven in zichzelf en hun studenten te investeren, heeft Google enkele (AI) functies gelanceerd:

  • Verhoogde productiviteit met Duet AI: leerkrachten kunnen generatieve AI inzetten om nieuwe ideeën op te doen en tijd te besparen in Workspace-apps. Duet AI helpt bij het opstellen van lesplannen, maken van afbeeldingen en projectplannen.
  • Google Classroom: in Classroom kunnen leerkrachten, via het tabblad Bronnen, gemakkelijker interactieve lessen maken, beheren en delen vanaf één plaats. Binnenkort zal het mogelijk zijn om links naar sjablonen en pagina’s te delen, om het plannen van lessen te vereenvoudigen.
  • Analyses: Classroom-analyses geven docenten inzichten in het afwerken van opdrachten, trends en de acceptatie van Classroom. De leerkracht krijgt ook de mogelijkheid om op het niveau van de leerling ondersteuning te bieden.
  • eSignature: met deze tool kunnen leerkrachten op één plek contracten opstellen, handtekeningen aanvragen in Documenten en PDF’s in Drive, en contractsjablonen beheren.

Persoonlijker leren

Google lanceert nieuwe functies die, naar eigen zeggen, het leren persoonlijker maken met tools die boeien en beoordelen. Zo is het mogelijk om interactieve YouTube-video’s te maken. Studenten krijgen real-team feedback terwijl ze vragen beantwoorden. Binnenkort zullen leerkrachten AI-voorgestelde vragen kunnen testen. Ook in Oefensets kunnen leerkrachten, met hulp van AI, lessen meer interactief maken.

Om de connectiviteit tussen platforms en producten te verbeteren, heeft Google ook een paar nieuwe functies toegevoegd. Zo kunnen leerlingen binnenkort in één oogopslag aankomende Classroom-opdrachten zien. Later dit jaar zullen studenten en leerkrachten toegang krijgen tot verschillende tools om onder andere opdrachten beter te distribueren, analyseren en beoordelen. Een App Hub zal relevante apps, add-ons en dergelijke laten integreren met Chromebooks en Workspace.

Inclusieve, duurzame en veilige leeromgevingen

Een derde cluster nieuwe toepassingen moeten een inclusieve en veilige leeromgeving bevorderen. Het gaat om:

  • lesgeven en leren toegankelijker maken door tekst uit pdf’s te extraheren met behulp van Optical Character Recognition (OCR) op ChromeOS. Ook de leesmodus in de Chrome-browser krijgt verschillende nieuwe mogelijkheden zoals tekst markeren, hardop voorlezen, enzovoort.
  • Apparaten: Google lanceert 15 nieuwe Chromebooks en 10 jaar automatische updates sinds dit jaar. Het portfolio om Android- en iOS-apparaten te beheren wordt uitgebreid met Endpoint Education Upgrade.
  • Databescherming krijgt verbeterde opties in de beheersconsole waardoor beheerders gevoelige informatie beter kunnen beschermen.

lees ook

Meer hulp bij (wiskundige) problemen via Google Zoeken en Lens

De nieuwe reeks functies zijn ontworpen om zowel docenten als studenten te helpen tijd te besparen en zich aan te passen aan de huidige leeromgevingen. “Wanneer het om specifiek om AI gaat, hebben we geluisterd naar en samengewerkt met miljoenen docenten om te begrijpen hoe we deze technologie best in de klas brengen”, besluit Sinha.