Google introduceert interactieve vragen in YouTube-video’s

- David Van Waeyenberghe

Leerkracht kunnen de passieve kijkervaring van YouTube-video’s in Google Classroom veranderen in een interactieve les. De techgigant maakt het mogelijk om aan de video’s vragen toe te voegen die leerlingen tijdens het kijken moeten beantwoorden.

Beheerders en eindgebruikers kunnen sinds deze week een extra toets geven aan hun YouTube-video’s binnen Classroom. De interactieve vragenfunctie zorgt volgens Google voor een betere leerervaring en meer begrip van het onderwerp bij de studenten. “De vragen geven de leerlingen de ruimte om fouten te maken, verkeerde antwoorden te corrigeren en goede antwoorden te formuleren op hun eigen tempo”, klinkt het bij Google.

Hulp voor leerkrachten

Zodra de leerlingen binnen Classroom de videoactiviteit hebben afgewerkt, krijgt de leerkracht toegang tot een dashboard met alle nodige, en belangrijke inzichten op basis van de betrokkenheid van de studenten. De toepassing geeft docenten de mogelijkheid om onderwerpen te identificeren waar meer aandacht aan moet worden geschonken. Ze zien ook snel(ler) welke studenten extra ondersteuning nodig hebben of welke toekomstige lesplannen noodzakelijk zijn.

De leerkrachten kunnen tegelijk geïndividualiseerde ondersteuning schalen, want de leerlingen krijgen in real-time feedback wanneer ze bepaalde soorten vragen beantwoorden in de video. Via het tabblad ‘bronnen’ in de linkernavigatiekolom kunnen leerkrachten de video’s terugvinden en bewerken. Beheerders moeten de extra functie wel inschakelen voor de docenten. Die instelling is terug te vinden in de beheerdersconsole van Workspace Classroom.

lees ook

YouTube test AI-quiz in educatieve video’s

De functie is beschikbaar voor Education Plus en de Teaching and Learning Upgrade. Leerkrachten kunnen via deze tutorial leren hoe ze vragen toevoegen of verwijderen binnen YouTube-video’s. Leerlingen van hun kant kunnen de opdracht voltooien ongeacht of YouTube is in- of uitgeschakeld als optie. Langs de kant van de leerkracht moet die optie wel zijn ingeschakeld. De functie is sinds 12 december uitgerold.