Meer hulp bij (wiskundige) problemen via Google Zoeken en Lens

- David Van Waeyenberghe

Google heeft enkele nieuwe updates doorgevoerd die leerlingen helpen bij het oplossen van moeilijkere problemen. Het gaat om nieuwe toepassingen in Zoeken en Lens. Het Amerikaanse techbedrijf hoopt dat deze verbeterde functies de nieuwsgierigheid van gebruikers zal blijven voeden, aldus het blogbericht.

“Of je je nu verdiept in een wiskundeboek of je tot Zoeken richt om meer context te krijgen over een ingewikkeld natuurkundig probleem, het kan soms moeilijk zijn om precies te beschrijven wat je zoekt”, stelt Rob Wong, Product Lead bij Google. Hij geeft zelf het voorbeeld van een ingewikkeld biologieconcept of vervelend meetkundig probleem. “Met de nieuwe functies kun je STEM-gerelateerde concepten visualiseren en uitzoeken welke vergelijking je moet gebruiken.”

Hulp bij wiskunde, natuurkunde en meetkunde

We hebben het zelf tot scha en schande ondervonden tijdens onze legendarische loopbaan op de middelbare school: een wiskundig probleem oplossen is vaak bijzonder lastig. Zeker wanneer je niet overtuigd bent van de volgende stap. Wanneer je nu in Zoeken het probleem ingeeft, dan krijg je van Google ondersteuning bij onderwerpen zoals trigonometrie en calculus. Ja, het koud zweet breekt ons weer uit. Maar wij hadden deze oplossing niet, uiteraard.

Typ gewoon uw vergelijking of integraal in de zoekbalk, of maak een foto met Lens, om een stapsgewijze uitleg en oplossing te zien. Je kunt ook ‘math solver’ typen om de ervaring eens te proberen op desktop en binnenkort op mobiel. “Je kan ook hulp krijgen bij woordproblemen”, gaat Wong verder. “Om te beginnen met veel fundamentele onderwerpen uit de natuurkunde op de middelbare school. Deze ervaring helpt de bekende en onbekende waarden te identificeren en te begrijpen welke formules moeten worden gebruikt.”

Geometrie en STEM

Naast calculus- en natuurkundige problemen is het zoeken naar hulp bij geometrie op Zoeken een unieke uitdaging, weet Google. Dergelijke problemen zijn vaak moeilijk te omschrijven met enkel woorden. Stel dat je de taak hebt om de oppervlakte van een driehoek te vinden, en alles wat je krijgt is een diagram van de driehoek en metingen van twee van de zijden. Zonder een foto van het probleem te kunnen maken, is het moeilijk om te beschrijven waar je hulp bij nodig hebt.

“In plaats van te proberen een schriftelijke query te bedenken die uw visuele probleem beschrijft, kunt u Lens nu gebruiken voor bepaalde driehoeksproblemen, om zowel de visuele als de tekstcomponenten van het probleem te interpreteren en een stapsgewijze uitleg te genereren over hoe u het kunt oplossen”, aldus de Google Product Lead.

LEES OOK

Het ontwikkelen van een diepgaand visueel begrip van STEM-gerelateerde onderwerpen is een belangrijk onderdeel van het beheersen van het onderwerp als geheel.  “Je hebt, als voorbeeld, een algemeen begrip van mitochondriën, maar bent niet helemaal in staat om je de binnenste plooien voor te stellen die de cristae of de matrix in het binnenste membraan creëren. Met 3D-modellen op Zoeken kun je interactieve diagrammen verkennen met definities en overzichten vinden voor bijna 1.000 biologie, scheikunde, natuurkunde, astronomie en aanverwante onderwerpen.