Google lanceert Chromebook Plus als nieuw label met unieke functies

- Cédric Van Loon

ChromeOS-toestellen met betere specificaties krijgen voortaan het Chromebook Plus-label met exclusieve functies en AI-features.  

Google belooft een hoger niveau aan prestaties met de nieuwe Chromebook Plus-toestellen en bijhorende hogere systeemvereisten. Die heeft de zoekgigant nodig om exclusieve softwarefuncties en AI-onderdelen te introduceren in Chromebooks. De minimum specificaties waar fabrikanten aan moeten voldoen zijn:

  • Intel Core i3 12de generatie of AMD Ryzen 3 7000-serie processor
  • 8GB RAM
  • 128GB opslag
  • 1080p IPS-scherm
  • 1080p webcam met ruisreductie

Sommige Chromebooks die vandaag al beschikbaar zijn en voldoen aan bovenstaande specificaties, zullen geüpgraded worden met de ‘nieuwe software-ervaring’ de komende weken.

Nieuwe, exclusieve functies

Heel wat nieuwe softwarefuncties hebben een AI-kantje die de hogere systeemvereisten optimaal kunnen gebruiken. Zo krijgen enkel Chromebook Plus-toestellen de AI-functie ‘Magische Gum’ in Google Foto’s om mensen of voorwerpen te verwijderen op de achtergrond. Ook andere ‘geavanceerde functies’ zoals een HDR-effect en het verhogen van de helderheid is voortaan exclusief voorbehouden aan Chromebook Plus-toestellen.

De nieuwe toestellen kunnen ook op AI rekenen om de helderheid en belichting te verbeteren tijdens een videomeeting. Je kan ook je achtergrond vervagen en achtergrondgeluid onderdrukken. Het spreekt voor zich dat de zoekgigant het liefst wil dat je Google Meet gebruikt, maar de nieuwe functies kan je ook inschakelen bij andere videobel-apps.

Chromebook Plus-toestellen kunnen ook gebruikmaken van File Sync, een functie die automatisch bestanden download binnen Google Workspace om offline te werken. Vandaar ook de hoge opslagvereiste van 128 GB.  

AI-functies in de toekomst

In de toekomst staan er nog updates gepland voor toestellen die kwalificeren voor Chromebook Plus. Zo wil het onder andere achtergronden introduceren in Google Meet via generatieve AI en moet er op termijn ook een AI-schrijfassistent beschikbaar zijn om notities te nemen via een rechterklik.

Andere details die vandaag al bekend zijn, is het inschakelen van dynamische achtergronden (vier keer per dag) en zelfs AI-gegenereerde achtergronden waar de gebruiker een set van parameters kan invullen.

Compatibele toestellen

Bij de lancering hebben vier merken hun huiswerk gedaan die compatibele toestellen. In totaal gaat het om acht toestellen die je hieronder kan vinden.

Bron: ArsTechnica

Prijzen variëren tussen de 450 en 800 euro exclusief btw. Vanaf 8 oktober zijn de nieuwe Chromebooks beschikbaar. Bestaande toestellen die aan de systeemvereisten voldoen, mogen rond die tijd ook een update verwachten.