De Europese Commissie lanceert ‘ImagineEU’-wedstrijd voor middelbare scholen

- David Van Waeyenberghe

De Europese Commissie nodigt Belgische (en andere Europese) leerlingen uit om hun ideeën te delen over hoe van Europa een (nog) betere plek te maken. De leerlingen moeten hun ideeën in een video gieten en maken kans op een studiereis naar Brussel.

De wedstrijd is een aanvulling op de toolkitEU-democratie in actie – Geef uw mening met het Europees burgerinitiatief’, die docenten kunnen gebruiken om leerlingen vertrouwd te maken met de actieterreinen van de EU en met de betrokkenheidsinstrumenten van burgers. Middelbare scholieren uit de hele EU kunnen meedoen aan de wedstrijd door een korte video te maken en te delen over een innovatief idee/EU-wet dat hun gemeenschap zou verbeteren.

Actie rol in beleid

De ImagineEU-wedstrijd bouwt voort op het concept van het Europees burgerinitiatief (EBI). Dat stelt burgers in staat stelt een actieve rol te spelen in het beïnvloeden van het beleid en in de democratische processen van de EU. Leerlingen die meedoen aan de wedstrijd worden aangemoedigd om meer te leren over de EU en hun communicatie- en samenwerkingsvaardigheden te ontwikkelen door gebruik te maken van de onlangs uitgebrachte EBI-toolkit voor scholen.

De wedstrijd staat open voor leerlingen in de laatste twee jaar van het middelbaar onderwijs in een EU-lidstaat. De video’s (3 minuten) moeten worden ontwikkeld en geproduceerd door een groep van maximaal 7 leerlingen van dezelfde school, onder toezicht van een of twee docenten. Uit de inzendingen maakt de organisatie een selectie van video’s die in aanmerking komen voor de hoofdprijs. Op die video’s kan een stem worden uitgebracht. Nadien beoordeelt de jury alle inzendingen en maakt ze de drie winnaars bekend.

lees ook

EU legt Amerikaanse techreuzen en TikTok-eigenaar veel strengere regels op

Studiereis naar Brussel

De drie winnende teams achter de bekroonde video’s krijgen een studiereis aangeboden naar Brussel. Tijdens die reis zullen de leerlingen vertegenwoordigers ontmoeten van de Europese instellingen die zich bezig houden met EBI. Ze leren tegelijk meer over de rol van de verschillende instellingen en de geschiedenis van de EU. Deelnemen kan tot 13 december 2023.

Meer informatie is terug te vinden op de wedstrijdwebsite.