EU CodeWeek 2023 schiet uit de startblokken

- David Van Waeyenberghe

Het burgerinitiatief EU CodeWeek wil op een speelse en laagdrempelige manier programmeren en digitale vaardigheden aantrekkelijk maken. Van 7 tot 22 oktober vinden wereldwijd honderden activiteiten plaats waar jongeren de eerste stapjes in de wereld van technologie kunnen zetten.

In Vlaanderen vinden vanaf deze week verschillende workshops en demo’s plaats in het kader van de EU CodeWeek. Het initiatief stimuleert creativiteit, probleemoplossend denken en samenwerking door middel van programmeren en andere technische en digitale activiteiten. Een grote internationale gemeenschap van vrijwilligers zet al voor de elfde keer de stevige schouders onder het initiatief.

ambassadeurs

“Leren coderen en programmeren biedt leerlingen nieuwe mogelijkheden”, aldus ambassadeurs Nicky Malfliet en Evelien Rutsaert. Elk jaar stelt CodeWeek per land één of meerdere ambassadeurs aan. Die krijgen de taak om het initiatief aan een breder publiek van bedrijven, gemeenschappen en andere parters bekend te maken. Ze moedigen organisatoren aan om hun activiteiten tijdens de CodeWeek extra in de kijker te zetten.

lees ook

EU-programmeerweek (8 tot 23 oktober): al 10 jaar codeerfeest

De ambassadeurs doen in Vlaanderen, en bij uitbreiding België, elk jaar goed hun werk. Ook voor deze editie zijn er meer dan zestig verschillende events opgetekend. De thema’s gaan van ‘aiAI of amAI’ tot VR en AR in de klas en 3D kunst. Organisaties zoals FabLab’s, CoderDojo of ook het Onderwijscafé van Inge De Cleyn nemen de komende weken, want het blijft niet bij één week, deel met uiteenlopende activiteiten.

Interessante links:

Inspiratiegids en toolkit via KlasCement

Codefestival van Kenniscentrum Digisprong

CodeWeek