Leer kinderen programmeren met CodeKinderen

- Ilene Langen

CodeKinderen is een Nederlands leerplatform gelinkt aan CodeKlas, dat inzet op het digitaal geletterd maken van leerkrachten en leerlingen uit het basisonderwijs. Op het platform vind je vooral lesmateriaal, maar ook interessante websites en leuke tips.

Het Nederlandse CodeKinderen zet in op computational thinking. Op het leerplatform vind je inspirerende lesvoorbeelden – denk bijvoorbeeld aan het maken van een mopje in Python – maar ook meer informatie over interessante tools en websites.

Doel van het platform

Het doel van het platform is leerlingen hun eerste stapjes te laten zetten in de wereld van programmeren. Deze vaardigheden worden namelijk steeds belangrijker in onze digitaal versnelde maatschappij. Dankzij CodeKinderen kunnen leerlingen kennismaken met verschillende apps, websites of programma’s die creatief en logisch denken stimuleren.

Leermateriaal en onderdelen

Leerkrachten kunnen op de website terecht voor gratis leermateriaal. In een handig overzicht kan je zelfs terugvinden welke oefeningen bij welke leeftijd horen en welke extra materialen je ervoor nodig hebt.

Het lespakket is ook opgebouwd uit drie onderdelen, namelijk ‘unplugged’, ‘maken’ en ‘programmeren’. Bij unplugged leren kinderen hoe programmeren werkt zonder een computer te gebruiken. Vervolgens kunnen leerlingen gewone objecten interactief maken of animatiefilmpjes creëren, om het experimenteren te stimuleren. Tot slot kunnen de kinderen ook zelf code schrijven.

Leren met video’s

Bij elke activiteit kan je een filmpje terugvinden waarin meer uitleg wordt gegeven. Onder de video vind je de handleiding voor leerkrachten, werkbladen of linken naar de juiste tools. Bovendien kan je op een Pinterestpagina terecht als je extra lessen en activiteiten wil aanbieden aan leerlingen die meer willen.

lees ook

CoderDojo Belgium start programmeerbijeenkomsten opnieuw op