TikTok opent eerste Europese datacenter

- David Van Waeyenberghe

Het eerste datacenter van de populaire Chinese app TikTok is geopend in Dublin. ByteDance, het bedrijf achter de controversiële app is begonnen met het overzetten van Europese gebruikersgegevens. Op die manier wil TikTok een antwoord bieden op heel wat bezorgdheden op vlak van privacy en datagebruik.

Het datacenter in het Ierse Dublin is het eerste van in totaal drie Europese centers. Later komt er nog een tweede in Ierland en een derde in Noorwegen. In de datacenters zullen gegevens worden bewaard van TikTok-gebruikers uit de Europese Economische Ruimte, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. Tegelijk beloofde TikTok dat een Europees veiligheidsbedrijf de datacenters zal mogen doorlichten. Die eer valt het Britse NCC Group te beurt.

Westerse bezorgdheid

De drie datacenters maken deel uit van TikTok’s ‘Project Clover’-initiatief om de opslag van Europese gegevens te centraliseren en lokaliseren. Volgens The Verge is dit het Europese alternatief voor het Amerikaanse ‘Project Texas’. Ook daar wil TikTok de zorgen over gegevensbescherming en -privacy wegnemen door de gebruikersgegevens via servers van het Amerikaanse Oracle te routeren. Toch blijft de (Westerse) bezorgdheid om TikTok groot.

lees ook

Waarom is er zoveel te doen rond TikTok?

Zowel in de Verenigde Staten als in Europa klinken stemmen steeds luider om de app volledig te verbieden. In de VS wil de staat Montana een dergelijk verbod laten gelden vanaf 2024. Eerder verbood de Europese Commissie haar personeel al om de app te gebruiken. Door de datacenters lokaal te plaatsen en een doorlichting toe te staan, hoopt ByteDance politici en gebruikers te overtuigen dat hun data niet bij de Chinese autoriteiten zullen belanden, weet Belga.