EmpowerED werkt aan EdTech-kaart van Europa
Het consortium, waar ook het Vlaamse Kenniscentrum Digisprong van deel uitmaakt, wil een pan-Europees netwerk en uitwisselingsplatform oprichten. Het project EmpowerED wil organisaties, EdTech-initiatieven, beleidsmakers en gebruikers ondersteunen. Het krijgt daarvoor financiële steun van de Europese Commissie en is gecoördineerd door European Schoolnet.
EmpowerED is een consortium dat bestaat uit 11 ervaren partners uit het Europese EdTech-veld. Naast Kenniscentrum Digisprong maken instellingen uit onder andere Duitsland, Litouwen, Griekenland, Zweden, en Finland deel uit van de partnergroep. Samen willen ze nauwere samenwerking bevorderen in de Europese digitale educatieve sector. Het project zal daarvoor gebruik maken van bestaande EdTech-groepen en organisaties om een nieuwe community op te richten voor uitwisseling, dialoog en samenwerking.
Doelstellingen
Het project wil door verschillende acties tot vier grote doelstellingen komen:
- EdTech-landschap in kaart brengen met sterke praktijkvoorbeelden en een actuele stand van zaken in de sector
- Bevestigen en versterken van bestaand werk dat EdTech-organisaties leveren door onder andere start-ups en kmo’s te ondersteunen (inclusief incubators, accelerators, testbanken, investeerders, hubs, enzovoort)
- Inzichten geven over trends en innovatieve educatie oplossingen in de sector
- Beleidsmakers betere inzichten geven over hoe zij kmo’s en start-ups kunnen begeleiden in het snelgroeiend ecosysteem
Het project, dat loopt tot 2025, zal onder andere een pan-Europees netwerk en uitwisselingplatform tot stand brengen. Dat netwerk moet alle spelers, van ontwikkelaars tot overheden, onderwijsinstellingen en leerkrachten verbinden. Daarnaast moet het project groepen en subgroepen oprichten en begeleiden die belangrijke uitdagingen en maatschappelijk prioritaire kwesties bespreken en aanpakken. Daarvoor zal EmpowerED opensourcerichtlijnen en ondersteunende tools ontwikkelen.
lees ook
European Schoolnet lanceert project dat AI-effecten in onderwijs bestudeert
Europese enquête
Een belangrijk onderdeel van het project is een internationale bevraging. Die Europese enquête verzamelt informatie bij alle stakeholders van het project. De bevraging richt zich naar iedereen betrokken bij ministeries van Onderwijs, agentschappen, acceleratoren, leveranciers van educatieve tools, kortom iedereen die van dicht of ver iets te maken heeft met EdTech-middelen. Deelnemen vergt een beetje inspanning want de bevraging duurt al snel een halfuur.
De bevraging kan ingevuld worden tot en met 15 september.