Breng je ICT-competenties in kaart met zelfreflectietool Digisnap

- Ilene Langen

Kenniscentrum Digisprong van de Vlaamse Overheid zal in het voorjaar van 2022 zelfreflectietool Digisnap beschikbaar stellen. Deze peilt naar de ICT-competenties van leerkrachten, zodat er op maat gemaakte opleidingsadviezen voorzien kunnen worden voor scholen.

Kenniscentrum Digisprong ontwikkelt op dit moment de gratis zelfreflectietool Digisnap op basis van SELFIEforTEACHERS. De tool is geënt op het DigCompEdu Framework en volledig afgestemd op het Vlaamse onderwijs. Door middel van reflectievragen worden de ICT-competenties van leerkrachten in kaart gebracht.

Lees ook: Europese Commissie wil SELFIE in de klas – Schoolit

Professionalisering op maat

Digisnap zal zowel individuele adviezen als adviezen op schoolniveau voorzien. Scholen die een professionaliseringstraject willen opzetten voor het hele team, krijgen dankzij de scan specifieke adviezen aangereikt. Individuele leerkrachten krijgen hun eigen leerroute te zien en kunnen kiezen voor ICT-opleidingen op maat.

Hoe werkt het precies?

Wil je de tool graag zelf gebruiken? Dan zal je binnenkort kunnen inloggen op https://digisnap.be en de vragenlijst starten. Directies of ICT-coördinatoren kunnen echter ook de toegang tot Digisnap aanvragen om zo de competenties van het hele schoolteam in kaart te brengen. Zij zullen geen zicht hebben op de individuele resultaten van leerkrachten.

Scholen kunnen op basis van het rapport de beginsituatie van hun ICT-beleidsplan aanvullen of professionaliseringplannen opstellen. Leerkrachten die dat wensen, kunnen hun eigen competenties vergelijken met de globale competentieroos van de school.

De tool zal in het voorjaar van 2022 beschikbaar zijn.