Oude Chromebooks binnenkort opnieuw veilig bruikbaar?

- Cédric Van Loon

Lacros biedt de oplossing, ofwel de ontkoppeling van de Chrome internetbrowser van ChromeOS. Zo kan je veilig oude Chromebooks blijven gebruiken.

Een Chromebook werd vorig jaar tot acht jaar ondersteund. Eind 2023 kondigde Google aan dat Chromebookmodellen gelanceerd vanaf 2019 op tien jaar veiligheidsupdates mogen rekenen. Heb jij een Chromebook liggen die niet langer wordt ondersteund? Dan heb je vandaag een probleem. Geen ChromeOS-updates betekent ook geen Chrome-updates meer, wat de internetbrowser heel kwetsbaar maakt voor hackers.

aparte veiligheidsupdates

Google wil daar nu een mouw aan passen met de lancering van ‘Lacros’, kort voor Linux and Chrome OS. Binnen Lacros draait Chrome als een losse internetbrowser in ChromeOS. Het belangrijkste voordeel daarvan is dat Chrome daarna apart veiligheidsupdates ontvangt, zoals dat nu ook gebeurt op Windows, macOS en Linux.

Door Chrome van ChromeOS te koppelen, wordt het risico kleiner om door te werken op een Chromebook die geen securityupdates meer ontvangt. ChromeOS blijft een risico, maar Chrome blijft in de toekomst wel up-to-date. Extra voordeel: van profiel wisselen in Chrome vereist niet langer dat je uit ChromeOS moet loggen.

vervaldatum

In de Canary-testversie van ChromeOS, de meest experimentele variant, was Lacros plots de standaardversie in ChromeOS versie 124. In ChromeOS 125 was alles opnieuw normaal, zonder Lacros, binnen Canary.

Google wil de overgang naadloos laten verlopen en communiceert amper over de evolutie. Plots gaat daar de dag komen dat het werkt. Tot dan raden we niet aan om oude Chromebooks lang na de ‘vervaldatum’ te blijven gebruiken.

lees ook

Google lanceert Chromebook Plus als nieuw label met unieke functies

Heb je een toestel thuis of op kantoor dat geen updates meer ontvangt? De kans is klein dat die Lacros zal ondersteunen, aangezien die geen ChromeOS-updates meer ontvangt. Misschien wel, aan Google om ons te verrassen. Toestellen die 2024 als laatste ondersteuningsjaar hebben, achten we de kans groot dat een ChromeOS-update met Lacros haalbaar is dit jaar.