OpenAI start eerste samenwerking met Amerikaanse universiteit

- David Van Waeyenberghe

OpenAI is een eerste samenwerking gestart met een (Amerikaanse) onderwijsinstelling. De eer valt te beurt aan de Arizona State University. De universiteit krijgt volledige toegang tot ChatGPT Enterprise en zal de technologie gebruiken voor onder andere cursussen, onderzoek en bijlessen.

In een interview met CNBC vertelt de CIO van de universiteit, Lev Gonick, dat de samenwerking al een half jaar in de pijplijn zat, na zijn bezoek aan het hoofdkwartier van OpenAI. Net als talloze andere onderwijsinstellingen, gebruikten de personeelsleden en docenten van de ASU de AI-tools al langer. Nu zal de universiteit dus de volledige toegang krijgen tot de technologie achter ChatGPT Enterprise, het zakelijke niveau van ChatGPT.  

Gepersonaliseerde AI-tutor

De universiteit van Arizona heeft specifieke plannen met de onbeperkte toegang. Zo wil de unief een gepersonaliseerde AI-tutor voor studenten maken, voor zowel bepaalde cursussen als studieonderwerpen. “STEM-vakken zijn een focus”, weet Gonick. De universiteit zal de tool eveneens inzetten om studenten schrijfhulp te bieden en avatars te ontwikkelen als ‘creatieve buddy’s’ die helpen bij het bestuderen van bepaalde onderwerpen.

Door de toegang tot ChatGPT Enterprise worden studenten niet langer beperkt door gebruikslimieten. “We hebben er vertrouwen in dat de tool een ‘privé ommuurde tuinomgeving’ zal bieden die de privacy en de intellectuele eigendom van studenten zal beschermen”, leert Gonick uit gesprekken met topmensen van OpenAI. Volgens beide partijen blijven alle prompts die de ASU-community invoert veilig en zal OpenAI de gegevens niet gebruiken in trainingsmodellen.

Plagiaat en valsspelen

Voor wie nog niet mee is, OpenAI is het bedrijf van sterke man Sam Altman. De technologie is zowel geliefd als gehaat, want het zou het leren beperken en plagiaat bevorderen. Uit angst verboden enkele onderwijsinstellingen (tijdelijk) de toepassing. “Het belangrijkste is om de mogelijkheden van de technologie te leren kennen voor onderzoek, data-analyse, enzovoor”, geeft Gonick aan.

lees ook

OpenAI opent ‘GPT-winkel’ voor huisgemaakte GPT’s (UPDATE 11 januari)

OpenAI wil dan weer leren van de universiteit, om zo het gebruik van ChatGPT in het hoger onderwijs uit te breiden. Het bedrijf achter verschillende AI-modellen wil een toepassing bieden die is afgestemd op het (hoger) onderwijs. “Het is veelzeggend dat we samen met OpenAI deze aankondiging kunnen doen”, besluit Gonick.