Op ontdekking in eerste Esports-klas in Vlaanderen

- David Van Waeyenberghe

Foto: KTA Brugge

“Esports draait om veel meer dan louter gamen”

Het KTA Brugge startte dit schooljaar met de opleiding Esports als keuzevak. De topsportschool geeft jongeren de kans om de business, want dat is het uiteindelijk, van binnen en buiten te leren kennen. Gaming in het onderwijs groeit steeds meer en dat is ook te merken in Brugge. Schoolit bezocht de Esports-klas tijdens een gastworkshop EA Sports FC.

Ruim een jaar geleden lanceerde het KTA Brugge de opleiding Esports. Naar Belgische normen was dat een primeur. “We kregen twee jaar geleden een vraag van de VUB. De universiteit had een Esporter die een specifieke opleiding in die zin nodig had om zijn diploma te kunnen halen”, zegt technisch adviseur Kris Vandevoorde. Samen met leerkracht en game-enthousiasteling Liesbeth Last leidt hij ons rond in het hypermodern uitgeruste klaslokaal. Ondertussen geeft gamer en Esports-commentator Brian Soares Duarte rustig zijn masterclass.

Keuzevak

De opleiding Esports is een keuzeonderdeel binnen de Economische of Humane wetenschappen in de tweede en derde graad. Daarnaast kunnen ook studenten van de Technologische wetenschappen (2de graad) en Internet of Things (3de graad) kiezen voor het keuzevak. We merken al snel tijdens ons bezoek dat de studenten veel meer doen dan games spelen. “We willen hen leren kennismaken met alles wat het begrip inhoudt”, gaat Liesbeth Last verder.

De school maakt de jongeren bewust van wat er leeft en kan leven in de Esportswereld. “Ze verdiepen zich via vier focuspunten (business, events, attitude en gameplay) in de vaardigheden en competenties die nodig zijn om het te maken binnen Esports. Games spelen is slechts een onderdeel van de opleiding. De studenten leren events organiseren en ontdekken de zakelijke kant van de Vlaamse en wereldwijde videogamingindustrie.”

De Esports-klas van KTA Brugge. Foto: KTA Brugge

De studenten leren ook een gezonde, professionele houding aan te nemen om de potentiële gevaren in te schatten en te vermijden. “Ze moeten voor elke vakantie een ‘levenswiel’ invullen, om hun eigen gamegedrag en schermtijd in te schalen. Op die manier worden ze zich bewust van eventuele problemen zoals een gebrek aan sociaal leven, te veel schermtijd of ook de punten die lijden onder hun gamegedrag. We zetten ook schoolbreed in om problematisch gamegedrag in kaart te brengen samen met de leerlingenbegeleiding.”

Teamwork

De opleiding startte met vijf leerlingen in de derde graad en negen in de tweede graad, waarvan één meisje. Dat hadden er best meer kunnen zijn, want het keuzevak stootte op wat weerstand. “Veel leerlingen zouden zich meteen inschrijven, maar het zijn momenteel nog de ouders die op de rem staan”, legt Kris Vandevoorde uit. “Ze vinden dat hun kind al veel games speelt. Nochtans is dat net een motivatie om hen in te schrijven, want hier is de omkadering optimaal. Tijdens het jaar zijn er leerlingen bijgekomen omdat ze inzien dat er veel carrière- en studiemogelijkheden zijn binnen deze industrie.”

Eén van die voordelen is het samen gamen. Thuis zit de leerling vaak alleen op de kamer en is er enkel contact via zogenaamde discords. “Bij ons is er sociale interactie en we hebben al veel mooie dingen zien ontstaan. Teamwork en communicatie bijvoorbeeld. Maar ook leren omgaan met woede. Die sociale cohesie is een belangrijke factor om mee te nemen binnen het vak Esports. Op deze manier creëer je een echte community.”

Profielen

Terwijl Brian Soares Duarte danig onder de indruk raakt van het spelniveau van sommige studenten, nemen Kris en Liesbeth ons mee naar de verschillende profielen. Want deze opleiding is lang niet alleen voor studenten die een professionele carrière als gamer in het vizier houden. “Gaming is een wereldwijde miljardenbusiness. Ook in Vlaanderen hebben we tal van belangrijke spelers en mensen die van videogames hun beroep hebben kunnen maken. In deze opleiding belichten we elk aspect”, gaat Liesbeth Last verder.

Leerlingen helpen elkaar tijdens gameplay. Foto: KTA Brugge

Het KTA richt zich op vier profielen: gamer, technieker, influencer en ondernemer. “De studenten krijgen uiteraard tips & tricks om games te spelen. We merken ook, zeker in de tweede graad, dat veel leerlingen met streaming bezig zijn. Daarnaast moeten ze een event van nul organiseren. In eerste instantie zal dat intern zijn, al is het ook de bedoeling om dat open te trekken. We willen hen aantonen dat je met gaming veel kanten uit kan, zeker ook naar het onderwijs. Kijk naar mij, ik verdien ook mijn boterham met Esports.”

Ethisch charter

We kunnen er niet omheen, rond Esports hangt nog altijd een waas van vooroordelen. Daar is het schoolbestuur zich goed van bewust. “We zijn de eerste middelbare school in België die Esports integreert in het lesaanbod”, zegt Kris Vandevoorde. Door de focus te leggen op de verschillende aspecten van Esports en professioneel gamen nemen we het stigma en de vooroordelen errond weg. We zetten in op de positieve aspecten van (e)gameplay.”

De school heeft een ethisch charter opgesteld met leefregels. “Die heldere spelregels moeten bijdragen om Esports-professionals op te leiden. Het charter omvat afspraken rond een gezonde levensstijl, balans tussen on- en offline tijd en voldoende nachtrust. Daarnaast focussen we op fairplay zodat iedereen gamen voor iedereen een fijne ervaring zal zijn. De leerlingen moeten dan ook op elk moment respectvol communiceren, met alle stakeholders.”

Gastsprekers

De masterclass van Esporter Duarte zit er op, wat ons bij de gastsprekers brengt. De Esports-leerlingen krijgen regelmatig bezoek van bekende en minder bekende professionals. “Via subsidies van Flankerend Onderwijs West-Vlaanderen kunnen we gastsprekers uitnodigen”, aldus Liesbeth Last. “We schreven in ruil aan een digitaal handboek dat kan dienen als inspiratie voor andere scholen.”

Binnenkort brengt een absolute wereldster uit Esportswereld een bezoek aan de school: Eefje Depoortere. De Brugse, in het wereldje gekend als ‘Sjokz’ is een gamer maar vooral een gerenommeerde shoutcaster. “Via haar studie sportjournalistiek groeide ze uit tot de wereldtop wat hosting betreft. Eefje geeft live commentaar bij Esportswedstrijden in arena’s met duizenden toeschouwers. Ze is een mooi voorbeeld, zeker voor meisjes, van wat je kan bereiken via Esports. Eefje komt op 4 juni naar een congres dat we zullen organiseren.”

Beroepskwalificatie

KTA Brugge wil de komende maanden en jaren nog meer stappen zetten in en voor de opleiding Esports. “Ons uiteindelijke doel is om Esports te laten erkennen als beroepskwalificatie, net zoals dit in verschillende landen al het geval is”, verduidelijkt Kris Vandevoorde. “In Nederland is dit jaar een Amsterdamse school gestart met de opleiding Esports, Games en Eventmanager. Dit willen wij ook zodat we nog veel breder kunnen gaan en meer inzetten op de technische vaardigheden die eraan zijn gekoppeld.”

Op dit moment is Esports ‘slechts’ een keuzevak, al hoeft dat voor Kris geen reden te zijn om niet deel te nemen. “Het is een versterking voor de competenties van de leerlingen, zoals omgaan met tegenslagen. We brengen ook studenten samen met verschillende (leer)achtergronden. De knowhow die ze leren in hun specifieke richtingen, brengen ze mee naar Esports. Ze kunnen ze elkaar helpen, via hun ene gemeenschappelijke passie: gamen. Dat blendt heel goed samen.”

Groeipotentieel

De Brugse Esports-pioniers hopen dat hun voorbeeld navolging krijgt in andere scholen. De belangstelling is er alvast en bovendien zijn er vervolgopleidingen mogelijk. Esports wordt al in verschillende hogescholen en universiteiten aangeboden. Er is veel groeipotentieel in het vak en bij de leerlingen. We staan nu al ver, maar we kunnen en willen nog meer. Er zitten een paar fijne zaken in de pijplijn.”

lees ook

‘Van gamen kan je leren’ – Liesbeth Last

“Bovenal willen we dat ook andere scholen het potentieel inzien en instappen in het Esports-verhaal. Tijdens ons congres op 4 juni zullen we een handboek lanceren over het ‘Esports-ready’ krijgen van een school”, besluit Liesbeth Last.


Op 21 en 22 april vindt in KTA Brugge een opendeurdag plaats waar geïnteresseerd jongeren (en hun ouders) kennis kunnen maken met de opleiding Esports. Op 27 mei is de school aanwezig tijdens het OMG-forum. Meer informatie is terug te vinden op de website van de school.