Meta heeft onderzoek EU over desinformatie aan het been

- David Van Waeyenberghe

Beeld Shutterstock

De Europese Commissie heeft dinsdag een formele procedure geopend tegen Meta, de aanbieder van Facebook en Instagram, meldt persbureau Belga. Ze vermoedt dat het bedrijf zijn verplichtingen in de aanpak van desinformatie en misleidende politieke advertenties niet nakomt.

Binnen de commissie leeft het vermoeden dan Meta, het bedrijf achter onder andere Facebook, te weinig controle uitoefent op berichten. “Deze Commissie heeft middelen gecreëerd om Europese burgers te beschermen tegen gerichte desinformatie en manipulatie door derde landen”, stelt voorzitter Ursula von der Leyen. “Als we vermoeden dat de regels zijn geschonden, treden we op. Dit geldt te allen tijde, maar vooral in tijden van democratische verkiezingen”.

Wetgeving (niet) naleven

De Commissie vreest dat Meta in de aanloop naar de Europese verkiezingen van 6 tot 9 juni zijn verplichtingen in het kader van de digitale dienstenwet (DSA) niet naleeft en te weinig doet tegen de verspreiding van desinformatiecampagnes en misleidende advertenties. Dat kan volgens de Commissie een risico vormen voor het maatschappelijke debat en de verkiezingsprocessen. 

“Misleidende reclame is een risico voor ons onlinedebat en uiteindelijk voor onze rechten als consument en burger. Wij vermoeden dat de moderatie van Meta ontoereikend is en dat het niet transparant is wat betreft advertenties en inhoudsmoderatieprocedures”, zei Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager.

Illegale inhoud

De Commissie gaat ook nader onderzoek voeren naar de degradatie van politieke content in de aanbevelingssystemen van Facebook en Instagram en naar het mechanisme dat gebruikers van de beide platforms in staat moet stellen om illegale inhoud te melden. Dat mechanisme zou niet voldoende gebruiksvriendelijk zijn. Zeer bezorgd toont de Commissie zich ten slotte ook over het voornemen van Meta om CrowdTangle te sluiten. Dat is een digitale tool die researchers en andere onafhankelijke waarnemers gebruiken om desinformatie te monitoren.

Meta voorziet daarvoor een nieuwe tool. Over die beslissing wil de Commissie binnen vijf dagen meer uitleg van het bedrijf. Meta stelt in een algemene reactie dat het beschikt over “een goed ontwikkeld proces om de risico’s op onze platformen te identificeren en te beperken”. “We kijken ernaar uit om onze samenwerking met de Europese Commissie voort te zetten en meer details te verstrekken over deze werkzaamheden”, zei een woordvoerder. 

Procedures

De Commissie gaat nu verder bewijsmateriaal verzamelen. Ze kan verdere informatie opvragen bij Meta, inspecties uitvoeren en ook voorlopige maatregelen nemen. Er is geen wettelijke termijn voor het beëindigen van de procedure. Zo’n procedure kan bij ernstige en herhaaldelijke inbreuken resulteren in zware financiële boetes, of zelfs in een verbod om nog actief te zijn op de Europese markt. 

lees ook

Europese Commissie opent formeel onderzoek naar TikTok

Het is het vijfde onderzoek dat de Commissie lanceert in het kader van de DSA, de wet die sinds vorig jaar van kracht is en de grote online platforms dwingt om extra maatregelen te nemen om de gebruikers in de Europese Unie te beschermen, onder meer tegen desinformatie, maar ook tegen illegale content of goederen. Onder meer tegen X, TikTok en AliExpress lopen al onderzoeken.