Techniekfestival (23 mei) legt focus op energietransitie
Flanders Expo in Gent transformeert op donderdag 23 mei opnieuw in een bruisende hub van innovatie en creativiteit. Na de geslaagde editie van vorig jaar organiseert een partnerschap van onder andere RTC Oost-Vlaanderen en het provinciebestuur het techniekfestival. Ze nodigen in de eerste plaats leerlingen uit het vijfde leerjaar uit om kennis te maken met de wereld van techniek, innovatie en STEM.
Vorig jaar vond de eerste live-editie plaats na het hele coronagedoe. Meer dan 1.000 leerlingen uit het vijfde leerjaar van verschillende (Oost-Vlaamse) scholen brachten een bezoek aan de beurs. Ook dit jaar verwondert de organisatie die jonge bezoekers, hun begeleiders en andere geïnteresseerden door de nieuwste technologische snufjes aan te bieden. Ze doen dat via interactieve workshops en projecten van laatstejaarsstudenten.
Energietransitie
Het Techniekfestival zet deze editie meer dan anders de spotlights op de energietransitie. De organisatie lanceert daarom een oproep naar bedrijven om zich mee te engageren tijdens het event. Dat kan onder andere door korte TECH-talks te geven die jongeren inspireren om een STEM-studierichting te starten. Die leerlingen warm maken voor techniek kan ook via workshops van een kwartiertje, met dit jaar dus de nadruk op duurzame energie.
De workshops en TECH-talks geven de jongeren (en hun leerkrachten) een duidelijker beeld van alles wat technische richtingen inhouden. Voor de praktische en tastbare kant kijkt de organisatie naar collega-studenten. Net als vorig jaar krijgen laatstejaarsstudenten een forum tijdens het Techniekfestival. Ze laten er hun afstudeerprojecten zien, wat de jonge bezoekers kan aanmoedigen en inspireren om ook voor een STEM-richting te kiezen.
Gratis deelnemen
Oost-Vlaamse Scholen die met hun leerlingen uit het vijfde leerjaar naar het Techniekfestival willen komen, kunnen kiezen uit twee tijdslots in de voormiddag en twee na de middag. Het event is gratis maar deelnemende scholen moeten we een uur lesvoorbereiding en een lesuur nabespreking voorzien. Daarvoor krijgen ze de nodige materialen van Het Beroepenhuis. Ook ouders zijn van harte welkom, als begeleiders maar ook om aan den lijve te ondervinden hoe boeiend techniek is.
lees ook
Techniekfestival na drie jaar weer live (en volzet)
Inschrijven als bezoekende school kan via deze weg. Scholen, bedrijven en organisaties die een afstudeerproject willen voorstellen, een workshop of TECH-talk voor hun rekening willen nemen, kunnen zich via deze website kenbaar maken bij de organisatie.