Winnaars Vlaamse STEM Olympiade bekend

- David Van Waeyenberghe

Afgelopen weekend streden 128 jongens en meisjes om de medailles tijdens de finales van de Vlaamse STEM Olympiade. De finales, voor derde graad lager en eerste graad secundair, vonden plaats in de gebouwen van het ministerie van Onderwijs in Brussel.

Tijdens de Vlaamse STEM Olympiades kunnen leerlingen uit heel Vlaanderen tonen hoe ze uitblinken in de STEM-vakken (wetenschappen, technologie, techniek en wiskunde). 27.873 leerlingen uit 712 verschillende scholen namen deel aan de voorrondes voorrondes van de Vlaamse STEM Olympiade Junior. De voorrondes voor de wedstrijd van de eerste graad secundair onderwijs kon rekenen op 34.288 leerlingen uit 310 scholen. Alles samen kregen dus ruim 63.500 leerlingen, maar ook leerkrachten en ouders, de kans om hun STEM-talent te demonstreren.

Twee finales, 5 gouden winnaars

De finales van de Vlaamse STEM Olympiade Junior en Youth vond op zaterdag 9 maart plaats in de gebouwen van het Vlaams ministerie van Onderwijs. 64 jongens en meisjes uit de derde graad lager onderwijs en evenveel uit het secundair streden om een plaatsje op het podium. De deelnemers kregen een reeks theoretische en praktische proeven voorgeschoteld. Deze toppers mogen zich gouden winnaars noemen:

  • Junior STEM Olympiade: Arthur Claerhout (VBS Scheldewindeke-Oosterzele), Ruben Van de Wiele (GBS Spoele Lokeren), Warre Decock (GBS De Vlinderboom Eke-Nazareth)
  • Youth STEM Olympiade: Sebastiaan Mertens (Scheppersinstituut Mechelen), Rune Cappelle (De Bron Tielt)

Net als de voorbije jaren kregen ook deze keer tien leerkrachten de kans om zich met elkaar te meten. In het lager onderwijs kwam Michel Verschaeren (GBS De Regenboog Zemst) als winnaar uit de bus. Robbe Wulgaert (Sint-Lievenscollege Gent) haalde het van zijn collega’s uit het secundair onderwijs. Beide leerkrachten mogen de titel van STEM-leerkracht 2024 dragen.

Hoog bezoek

De laureaten kregen hun prijzen uit handen van Vlaams minister-president Jan Jambon, oud-minister Koen Geens en weervrouw Jacotte Brokken. Onder alle finalisten werd een prijzenpakket van in totaal 29.000 euro verdeeld voor extra STEM-plezier. “De Vlaamse STEM Olympiade is intussen een vaste waarde in het onderwijslandschap”, zegt coördinator Rik Hostyn. “Steeds meer jongens, meisjes en leerkrachten staan jaarlijks te popelen om hun passie voor STEM te laten zien.”

lees ook

Festivalgame moet jongeren overtuigen voor STEM te kiezen

“Dat soort enthousiasme hebben we nodig om oplossingen te vinden voor belangrijke uitdagingen van de 21ste eeuw. Geen wonder dus dat jaar na jaar heel wat bedrijven, organisaties en onderwijsinstellingen maar al te bereid zijn om de STEM Olympiade te ondersteunen. We zijn hen daar ook heel dankbaar voor”, besluit Hostyn.