Icha lanceert lessenreeks Spaans via Minecraft

- David Van Waeyenberghe

De online school Icha organiseert vanaf woensdag 19 april een lessenreeks Spaans met Minecraft. De reeks vindt plaats in het leercentrum in Kuurne en richt zich tot leerlingen uit de derde graad lager en eerste graad secundair onderwijs.

Icha (I Challenge) start na de paasvakantie met het innovatie aanbod om Spaans te leren via Minecraft. Experten in het onderwijsveld werken al langer met het spel om vaardigheden aan te leren. Vorige week kreeg Schoolit nog een inkijk in de ‘klas van de toekomst’ op de technologiebeurs Sett. Ook daar speelt Minecraft een belangrijke rol. De online school zal de lessen weliswaar fysiek laten plaatsvinden in het nieuwe leercentrum in Kuurne.

Opwerkonderwijs

“Minecraft staat toe om op een interactieve, leuke manier dingen bij te leren. Een taal zoals Spaans lukt perfect met het spel”, zegt Philip Vertriest, oprichter van Icha. Hij zal zelf de lessen Spaans via Minecraft geven aan de jongeren. “Ik liep al een tijdje met het idee in mijn achterhoofd. Toen een ondernemer mij vertelde dat hij op zoek was naar ‘opwerkonderwijs’ voor zijn kinderen, dan heb ik de reeks uitgewerkt.”

“De leerlingen zullen tijdens de lessen woordenschat en grammatica leren en ze krijgen meer inzichten in de Spaanse cultuur. Wat ze tijdens de les leren, passen ze toe ik echte scenario’s waardoor ze hun spreekvaardigheid verbeteren. Door samen te werken met andere deelnemers, verbeteren ze ook hun taalvaardigheid. We willen de deelnemers niet alleen een nieuwe taal leren. De bedoeling is ook om hen te inspireren.”

lees ook

‘Minecraft zit vandaag al in de wereld van de kinderen. Koppel daar iets educatief aan.’ – Luk Van den Bossche

Blended learning

Voor de derde graad lager onderwijs vinden 10 sessies plaats op woensdagen, vanaf 19 april tot en met 21 juni. Voor de eerste graad secundair voorziet Icha 8 woensdagen, tot en met 7 juni. Aan de sessies nemen minstens zes en maximaal tien leerlingen deel. “We doen aan blended learning waarbij we de digitale technologie combineren met klassieke leermiddelen zoals een werkboek. Op die manier zullen ze woordenschat leren die nuttig is voor dagelijkse situaties.”

Om deel te nemen hebben de leerlingen (uiteraard) een laptop nodig. Icha zorgt zelf voor de toestellen én de Minecraft Education account. Een headset is optioneel, maar wel handig. De lessen vinden plaats in het leercentrum van Icha in Kuurne en duren anderhalf uur (van 13u30 tot 15 uur).

Meer informatie over de lessenreeks en de manier van inschrijven is terug te vinden op de website van Icha.