Leer gebruik maken van Minecraft Education tijdens M:EE Tech Classes

- David Van Waeyenberghe

Luk Van den Bossche start vanaf volgende week (17 januari) de derde lessenreeks van Minecraft Education Edition Tech Classes, kortweg M:EE.

Noem Minecraft Education geen spel maar een boeiende leeromgeving. Dat is althans de visie van Luk Van den Bossche (lees ook zijn verhaal als ICT-coördinator). De Minecraft Mentor en Training Partner organiseert voor de derde keer een (gratis) lessenreeks over hoe leerkrachten het populaire spel kunnen integreren in hun lessen. En dat hoeft bijlange niet beperkt te blijven tot de IT-les, zo blijkt.

Bouwparadijs voor iedereen

Minecraft Education heeft voor Luk Van den Bossche geen grenzen. “Van taallessen over rekenen, scheikunde, literatuur en geschiedenis, het heeft allemaal een plaats in Minecraft Education. Het enige wat een rem kan zijn is misschien de eigen fantasie”, zegt de mentor en lesgever. “Het grote voordeel is dat Minecraft Education in de leefwereld van de kinderen zit. Wanneer ik rondloop met mijn laptop vol ME-stickers, dan krijg ik zelfs reacties van de allerkleinsten.”

“Minecraft is een waar bouwparadijs. Al zien de leerkrachten het vaak niet zitten om er mee aan de slag te gaan. Ze denken dat het opbouwen van het Colosseum, blok voor blok dus, te lang duurt. Dat is natuurlijk wel zo maar gelukkig zijn er heel wat hulpmiddelen om het je als bouwer gemakkelijker te maken. Dat gaat van eenvoudige zaken zoals het afgrenzen van een ruimte zodat leerlingen niet ‘verloren’ lopen, tot het importeren van 3D-objecten en het ‘hacken’ van ME om een lettertype te gebruiken voor kinderen met dyslexie.”

lees ook

‘Minecraft zit vandaag al in de wereld van de kinderen. Koppel daar iets educatief aan.’ – Luk Van den Bossche

Online sessies M:EE

Vanaf 17 februari vinden zes, dat kunnen er nog meer worden, gratis online sessies plaats. Daarin neemt Luk Van den Bossche de deelnemers mee en leert hen de verschillende mogelijkheden van het platform. “Ik verwacht engagement van de deelnemers want ze zullen huiswerk meekrijgen”, lacht Luk. “Het is belangrijk dat iedereen met de juiste ingesteldheid mee doet want we leren heel wat commando’s, exports, enzovoort. Eigenlijk krijgen de deelnemers alle functies aangereikt om van M:EE dé game-based leeromgeving te maken.”

De sessies vinden plaats op 17 januari, 8 februari, 2 en 20 maart, 18 april en 10 mei.

Inschrijven voor de sessies kan via deze link.