Acco ontwikkelt AI-samenvattingstool

- David Van Waeyenberghe

De Belgische boekhandel en uitgeverij Acco heeft een platform ontwikkeld waar studenten hun online cursusmateriaal gratis kunnen laten samenvatten. Dankzij artificiële intelligentie (AI) krijgen de gebruikers een samenvatting die volledig op hun maat is gemaakt. De tool zal na de paasvakantie beschikbaar zijn en moet de studenten in de eerste plaats tijdwinst opleveren.

Enkele maanden voor de examenperiode beginnen de meeste studenten met de voorbereiding op de blok, schrijft Acco in een persbericht. Voor de meesten onder hen is een samenvatting cruciaal om goed te studeren. De meest ijverige studenten vatten zelf hun cursussen samen om zo de inhoud een eerste keer deels te onthouden. Dat neemt echter heel wat tijd in beslag, waarop heel wat anderen kiezen voor de gemakkelijkheidsoplossing en betalen voor een samenvatting van een mede-student.

OpenAi

Met de examens die in juni voor de deur staan wil Acco studenten een duwtje in de rug geven. Samen met technologiereuzen Microsoft, ontwikkelaar Cronos en blended agency iO heeft de uitgeverij maandenlang gesleuteld aan een online platform waarop studenten cursussen kunnen samenvatten. De mosterd haalde Acco bij de technologie van het bedrijf OpenAi, dat onder meer ChatGPT heeft ontwikkeld.

“Net zoals bij ChatGPT heb je helemaal zelf in de hand hoe je samenvatting er zal uit zien”, legt Inge Vander Velpen, CEO Acco uit. “Studeer je vlotter in prozateksten of werk je liever in bullet points? Wil je de tekst vertaald zien naar het Nederlands, Frans of Engels? Dat bepaal je allemaal zelf door gerichte commando’s te geven. Op die manier heb je een samenvatting die volledig op jouw maat is en bespaar je veel tijd.”

Integreren in Sofia

Acco kreeg de medewerking van partners Microsoft en Cronos, maar ook van de eigen auteurs. “Zonder hun fiat was dit niet mogelijk geweest”, legt Vander Velpen uit. De uitgeverij integreert de samenvattingstool in de eigen EdTech tool Sofia. Momenteel is het al mogelijk om van de 60 meest gekozen e-publicaties, die in een gesloten systeem zitten om zo de auteursrechten volledig te beschermen, samenvattingen te maken. Op die manier kunnen nu al 20.000 studenten gebruikmaken van het platform.

Dat aantal wordt vanaf nu verder aangevuld. Het samenvattingsplatform zal in een eerste fase gratis toegankelijk zijn voor studenten. Later zal Acco een democratische prijs vragen, zodat verdere investeringen en ontwikkelingen mogelijk zijn. Dat past dan ook perfect in het gedachtengoed van Acco om studeren voor iedereen zo toegankelijk mogelijk te maken.

Belang van goede samenvatting

Een samenvatting maken lijkt misschien een eenvoudige taak maar dat is het niet, aldus Acco. Het belang van een goede samenvatting op maat, valt dan ook niet te onderschatten. Onderwijsexperten zoals professor Martin Valcke (UGent) reageren enthousiast op de technologische innovatie. Toch mogen studenten zich niet blindstaren op een samenvatting. De professor hamert op het belang van het studeren van de cursus zelf.

lees ook

Vlaamse Scholierenkoepel: “AI toelaten als hulpmiddel in de klas”

“AI is een mooi extra hulpmiddel dat studenten in hun toolbox kunnen steken en gebruiken, maar als ‘bestuurder’ van de tool moet je wel alles goed in de hand houden of je gaat snel uit de bocht met een AI-samenvatting. Met gerichte commando’s  kan de samenvatting volledig op maat van de student zijn. Een goeie samenvatting op maat bespaart en helpt tijdens het leren”, aldus Professor Martin Valcke, hoogleraar Onderwijskunde aan de Universiteit Gent.