Howest-studenten uit Kortrijk leren alles over 5G door samenwerking met Proximus

- Laura Herijgers

Op de Howest-campus in Kortrijk zal volgend academiejaar een 5G-lab van Proximus worden opgebouwd. Zo bouwt Proximus een plaats waar bedrijven samen met studenten de mogelijkheden van 5G ontdekken en ermee aan de slag gaan in de creatie van nieuwe toepassingen.

In het lab zullen geïnteresseerde bedrijven worden bijgestaan door Proximus-experten en Howest-studenten. Howest is een hogeschool in Kortrijk en de locatie waar het lab te vinden zal zijn.

Hierbij spreekt Proximus wel over toekomstplannen, aangezien de bouw van het lab vandaag nog niet gestart is. Het bedrijf tekende eerder vandaag wel een Memorandum of Understanding (MoU) voor de creatie van het lab. Door de ondertekening verbinden beide partijen zich tot de samenwerking.

Academische expertise

In het persbericht wordt benadrukt dat Howes academische expertise aan het lab kan toevoegen. De hogeschool wil graag zijn titel als kenniscentrum voor nieuwe technologieën blijven behouden. Studenten en docenten moeten daarom altijd op de hoogte zijn van nieuwe technologieën.

De richtingen Digital Arts & Entertainment, Multimedia & Creative Technology en Cyber Security Professional zullen regelmatig in het 5G-lab te vinden zijn na opening.

De hogeschool heeft overigens geen unicum voor zijn studenten. De KU Leuven-campus voor ingenieursstudenten heeft dankzij een samenwerking met Telenet al langer de mogelijkheid om de technologie te proberen.

Operationeel in academiejaar 2022-2023

Het 5G-lab moet openen in de loop van het academiejaar 2022-2023. De opbouw gaat daarmee van start na de verdeling van het 5G-spectrum in ons land. Het BIPT organiseert deze maand namelijk een veiling voor de toekenning van radiospectrum aan operatoren. 

De mogelijkheden van 5G zullen eerst via een mobile private network-oplossing uit te testen zijn. De technologie rolt daardoor slechts in een aantal ruimtes op de campus uit.