Een Chromebook voor het onderwijs: alles wat je moet weten
In 2021 werden 37,3 miljoen Chromebooks verscheept waarvan het gros voor opleidingen worden gebruikt. Chromebooks voor zijn betaalbaar, veelzijdig en lijken speciaal gemaakt voor het onderwijs. Daarom zetten we alles wat je moet weten over Chromebooks voor het onderwijs voor je op een rijtje.
Chromebook is ‘powered by Google’
Google, het bedrijf achter de Chromebook, is een dermate grote speler dat support lang gegarandeerd is. Bij kleinere bedrijven is dat minder zeker. Gaat een leverancier failliet, dan blijft een onderwijsinstelling achter met een systeem waarvoor mogelijk geen ondersteuning meer is.
Een Chromebook kan rekenen op maximum acht jaar software-updates. Die zijn levensbelangrijk omdat updates onder andere patches aanbrengen om een veiligheidsprobleem aan te pakken. Net zoals bij een smartphone zijn updates voor Chromebooks van essentieel belang voor het goed functioneren van het toestel.
De vervaldatum van de updates, officieel de Auto Update Expiration-datum (AUE), kan je checken op de homepage van de beheerdersconsole.
Perfect geïntegreerd met Google clouddiensten
Google is de aanbieder van een groot aantal clouddiensten, zoals Google Classroom, die in het onderwijs steeds meer voet aan de grond krijgen. Voorbeelden hiervan zijn Google Classsroom en Google Workspace.
Je kan deze diensten gebruiken op een traditionele pc, maar ze draaien evengoed of soms beter op een Chromebook omdat het web-applicaties zijn. Het zorgt ervoor dat de belasting op het toestel lager ligt dan traditioneel geïnstalleerde applicaties en je maakt telkens gebruik van de meest recente versies die veilig zijn.
Enorm aanbod aan Chromebook apps voor het onderwijs
Het aanbod aan apps en schoolplatformen zoals COOL voor de Chromebook is zo groot, dat leerkrachten soms het overzicht verliezen. Dat is de reden dat Google een speciale Chromebook App Hub in het leven heeft geroepen. Hier kan je heel wat ideeën opdoen en toepassingen in de les. Sorteer zeker links eerst op taal dat je enkel op de Nederlandstalige apps filtert.
Bijkomend voordeel is dat de nieuwere Chromebooks voortaan Android-apps ondersteunen. Staat er een interessante app in de Google Play Store, dan kan je die Android-app ook installeren op een Chromebook. Bij voorkeur doe je dat op een model met een aanraakscherm voor de beste ervaring.
Makkelijk te gebruiken
Het besturingssysteem van de Chromebook is ChromeOS. Dit is een lichtgewicht besturingssysteem wat door veel gebruikers snel wordt begrepen. Omdat zowel jonge kinderen als (minder technisch onderlegde) oudere gebruikers snel hun weg kunnen vinden, is de Chromebook in het onderwijs een logische keuze.
Chromebooks voor het onderwijs zijn speciaal ontworpen om te voldoen aan de eisen die het onderwijs stelt.
Bijkomend voordeel van zo’n licht besturingssysteem is dat de gebruikerservaring op zowel jonge als oude toestellen even goed blijft.
Chromebook biedt online veiligheid in het onderwijs
Cybersecurity zou voor alle onderwijsinstellingen een absolute topprioriteit moeten zijn. Bij de ontwikkeling van ChromeOS staat beveiliging voorop. Google Workspace is voor ICT-coördinatoren erg eenvoudig te beheren, omdat het mogelijk is om alle onderdelen die niet passen binnen het cybersecuritybeleid van de school heel eenvoudig kan afsluiten.
We raden bij elke aankoop van een Chromebook vaak ook aan om de Chrome Education Upgrade (34 euro excl. btw) erbij te nemen om het leven van de ICT-coördinator eenvoudiger te maken. De upgrade heb je nodig om een Chromebook te beheren en zorgt ervoor dat updates automatisch doorgevoerd worden. Kortom alles wat je nodig hebt voor een veilig en stabiel apparaat.
Ook kan je gemakkelijk een grote groep Chrome apparaten en gebruikers bundelen en beheren op één centrale locatie. Dit beheren kan via de online beheerconsole en is te gebruiken voor groepen, apps, opstarten, netwerk en toegang.
Chromebooks voor het onderwijs een voordelige keuze
Er zijn Chromebooks die speciaal voor gebruik in het onderwijs zijn ontworpen. Vaak gaat het om robuustere toestellen die tegen een stootje kunnen. Desondanks die extra versteviging is een Chromebook haast altijd een goedkopere optie vergeleken met een traditionele Windows-laptop. Dit komt omdat ChromeOS veel lagere systeemvereisten heeft dan Windows 10 of Windows 11. Minder geheugen, een iets zwakkere processor, het deert een doorsnee Chromebook niet.
lees ook
Basisschool Spijker schoolvoorbeeld van gebruik Chromebooks
Wie dat wenst, kan zelfs een oude Windows-laptop of Mac omtoveren naar een Chromebook dankzij ChromeOS Flex. De volledige lijst met meer dan 400 gecertificeerde machines kan je hier terugvinden. De lijst wordt volgens Google continu aangevuld met nieuwe toestellen.
Ook ouders kunnen de Chromebook voor het onderwijs betalen
Al sinds jaar en dag staan de budgetten van scholen onder druk. Gelukkig is er de Digisprong in Vlaanderen die budget voorziet om voor elke leerling vanaf het vijfde leerjaar een laptop te voorzien. In theorie klinkt dit goed, maar in de praktijk is het voorziene geld vaak ontoereikend.
In zulke gevallen is een Chromebook een interessante keuze omdat de toestellen vaak een stuk goedkoper zijn dan Windows-laptops omdat de systeemvereisten niet zo hoog liggen. Bovendien heb je naast de Chrome Education Upgrade geen extra kosten bij een Chromebook om die nog jaren later te beheren en gebruiken.
Waarom is de Chromebook voor het onderwijs anders dan andere Chromebooks?
Hierboven werd al genoemd dat er speciale Chromebooks zijn voor het onderwijs. Wat betreft hardware zijn deze laptops niet verschillend van ‘gewone’ Chromebooks. Elke Chromebook is dan ook te gebruiken in de klas.
Chromebooks voor het onderwijs zijn echter speciaal ontworpen om te voldoen aan de eisen die het onderwijs stelt. Deze eisen zijn lichter dan die van andere gebruikers (bijvoorbeeld gamers), waardoor de specs van deze laptops niet zo hoog hoeven te zijn. Dat is merkbaar in de prijs.
Stootvast
Een groot verschil is dat Chromebooks for Education vaak door Google (of vertrouwde partners) onderhouden worden. Voor de gebruiker en de IT-afdeling van de onderwijsinstelling scheelt dit een hoop werk. De Chromebooks voor het onderwijs zijn vaak ook extra robuust ontworpen. Zo hebben ze veelal dikke casing van polycarbonaat en zijn ze voorzien van rubberen stootkussentjes, waardoor de Chromebooks beter tegen een stootje kunnen.
Een leuk detail, waaruit de educatieve visie van Google blijkt
Lettertype
Een leuk detail, waaruit de educatieve visie van Google blijkt, is het toetsenbord van de Chromebook voor het onderwijs. Normale toetsenborden hebben toetsen met daarop hoofdletters. Op een normaal toetsenbord ziet een ‘h’ op de knop er daardoor anders uit dan de ‘h’ die op het scherm verschijnt. Voor een kind dat net leert lezen en schrijven is dit enorm verwarrend. Reden voor Google om het toetsenbord aan te passen.
Chromebooks in het onderwijs hebben kleine letters op de toetsenborden, omdat deze voor een kind veel logischer zijn. Geniaal.
Wie maakt Chromebooks voor het onderwijs
Chromebook die in het onderwijs gespecialiseerd zijn, worden gemaakt door de bekende PC-merken. Denk aan Acer, Asus, Dell, HP of Lenovo.
Chromebooks for Education zijn bijna overal verkrijgbaar. Vroeger moesten deze laptops worden gekocht via speciale kanalen, maar tegenwoordig zijn ze heel eenvoudig verkrijgbaar via de website van de leverancier, maar ook via andere verkooppunten.
Welke Chromebook in welke fase van het onderwijs?
Over het algemeen stellen onderwijsdeskundigen dat in de lagere leerjaren een Chromebook met aanraakscherm het meest geschikt is. Dankzij de touchscreen kunnen kinderen ook oefenen met het schrijven van cijfers en letters. Daarom begint deze tablet in het onderwijs langzaam terrein te veroveren.
Voor de hogere leerjaren worden de toetsenborden meer gebruikt. Al naar gelang de eisen die de opleiding stelt kan de Chromebook worden uitgebreid met randapparatuur, zoals een stylus. Voor het secundair onderwijs zijn ‘zwaardere’ Chromebooks verkrijgbaar, die in staat zijn om de ingewikkelde berekeningen te maken die in het scheikunde- of natuurkundepracticum van de leerling gevraagd worden.
Hebben we je aandacht met het lezen van dit artikel en wil je graag meer leren over Chromebooks? Schrijf je dan in voor een boeiend webinar van Cloudwise op 22 september 2022.