Verbeterde samenwerking en security voor Google Workspace for Education-tools

- Ilene Langen

Google Workspace for Education biedt verschillende tools aan om samen te werken, lessen te beheren en veilige leeromgevingen te ontwikkelen. Dankzij de laatste nieuwe updates verbetert het platform de samenwerking tussen tools én de security van alle gebruikers.

Enkele nieuwe updates verbeteren het Google Workspace for Education-platform. De samenwerkingsmogelijkheden tussen de verschillende tools worden opgekrikt, naast de security van alle gebruikers.

Samenwerken

Smart Canvas en interactieve lijstjes

Google lanceert Smart Canvas: een nieuwe functie die de samenwerking tussen dagelijkse tools zoals Docs en Spreadsheets verbetert. Smart chips zorgen ervoor dat je informatie uit andere Workspacetools kan halen terwijl je in een document werkt. Wanneer je als student bijvoorbeeld aan een groepswerk werkt, kan je snel Drive-bestanden invoegen en andere studenten taggen in je document. Als je over de naam van een medestudent beweegt, krijg je de mogelijkheid om te chatten, mailen en zelfs videobellen.

Smart canvas
Bron: Google

Daarnaast heeft Google recent ook interactieve lijstjes aan Docs toegevoegd. Op die manier kan je makkelijk afvinken wat je al gedaan hebt. Binnenkort zal je zelfs gebruik kunnen maken van tabelsjablonen om sneller tabellen in te voegen.

Interactieve checklist
Bron: Google

Grammatica en formules

Vorig jaar al rolde Google grammaticasuggesties uit in Google Docs om taalvaardigheden van gebruikers te stimuleren. In het najaar zullen Education Plus-klanten gebruik kunnen maken van uitgebreidere suggesties in zowel Docs als Spreadsheets. Je zal waarschuwingen krijgen in Docs wanneer je mogelijks beledigende taal gebruikt, naast stilistische tips. In Spreadsheets worden specifieke formules gesuggereerd zodat je meer inzichten uit je data kan halen.

Grammatica
Bron: Google

Bellen in Docs, Spreadsheets en Presentaties

Gezien de tools beter zullen samenwerken, kunnen leerkrachten zich focussen op de kern van de zaak: lesgeven. Inhoud van Google Docs, Spreadsheets en Presentaties zal namelijk met één klik in Google Meet gedeeld kunnen worden. Later dit jaar zullen Education Plus-klanten zelfs videovergaderingen in realtime kunnen toevoegen aan Docs, Spreadsheets en Presentaties. Wanneer je samenwerkt aan een specifiek document, kan je dus makkelijker samenwerken en overleggen.

Google Workspace for Education
Bron: Google

Lees ook: Google Meet voegt nieuw whiteboard toe dankzij Miro – Schoolit


Google Formulieren

Wil je zo weinig mogelijk tijd verspillen aan Google Formulieren? Dan helpt het bedrijf je door de instellingen zo eenvoudig mogelijk te maken. Je kan bijvoorbeeld makkelijk een toets of vragenlijst opstellen en verschillende instellingen standaard aanvinken voor elk nieuw formulier. Dankzij de twintig nieuwe lettertypes maak je je formulieren ook wat persoonlijker. Daarnaast slaat de tool al je concepten 30 dagen op tot je het formulier afwerkt. Deze laatste functie is nu reeds beschikbaar.

Google Workspace for Education
Bron: Google

Security

Interne maatregelen

Een veilige digitale leeromgeving bieden is topprioriteit voor Google Workspace for Education. Daarom verbetert het platform de security van Google Drive en deze van Education Plus- en Standard-gebruikers. De ingebouwde veiligheidsmaatregelen voor Google Drive beschermen klanten nu al tegen phishing en malware uit externe hoek. Administratoren zullen deze bescherming echter ook intern in kunnen schakelen zodat malware zich niet per ongeluk verspreidt.

Bestanden delen

Ook het delen van bestanden binnen en buiten de organisatie zal beter beheerd kunnen worden door administratoren. Je kan studenten bijvoorbeeld enkel documenten laten delen met mensen binnen de school, maar leerkrachten met collega’s binnen de gehele scholengroep. Deze functie zal echter enkel in bèta beschikbaar zijn de komende maanden voor Plus- en Standard-gebruikers.

Drive labels

Plus- en Standard-administratoren zullen binnenkort eveneens in bèta toegang hebben tot Drive labels, waarmee ze bestanden kunnen categoriseren in Google Drive. Op die manier worden documenten op de juiste manier behandeld. De labels integreren met de Data Loss Prevention (DLP)-capaciteiten van Google Workspace zodat administratoren het juiste gevoeligheidslevel van documenten kunnen bepalen.

Wanneer leerkrachten bepaalde documenten niet correct classificeren, doet Google dat automatisch op basis van de administratorlabels. Zo worden de meest gevoelige data juist beheerd en beschermd. De labels zullen daarnaast nog met Google Vault samenwerken, zodat niet zomaar iedere gebruiker gevoelige info kan bekijken.

Google Workspace for Education
Bron: Google

Deze nieuw toegevoegde functies bieden een grote meerwaarde voor het onderwijs en laten toe om beter én veiliger samen te werken. Leerlingen werken zelfs aan competenties die ze in de toekomst kunnen inzetten in het werkveld.


Lees ook: Google G Suite for Education is nu Google Workspace for Education – Schoolit