Nieuwe manier om Google Workspace Add-ons te bouwen

- Jeroen Langendam

Afbeelding: Google Workspace Add-ons bouwen met de Card Builder Design Tool (Bron: Google.com)

Dankzij een recente update is het ontwikkelen van Google Workspace Add-ons mogelijk in elke taal en op elke infrastructuur.

Google heeft recent een nieuwe manier geopend om add-ons te creëeren voor Google Workspaces (voorheen Google G Suite for Education).

In de nieuwe werkwijze staat alternative runtimes centraal. Gecombineerd met de cloud API wordt het hierdoor makkelijker Google workspace add-ons te bouwen, ongeacht de gebruikte programmeertaal of infrastructuur.

Door de lancering van alternate runtimes, in combinatie met de Google Workspace Add-ons Cloud API wordt het makkelijker om third-party apps binnen de Google Workspace te integreren, waardoor je gebruikers makkelijker en efficienter kunnen werken en leren.

Wat verandert er precies?

Voor de meeste mensen maakt de nieuwe werkwijze geen verschil. Zeker eindgebruikers zullen geen directe verschillen opmerken. Voor hen blijft het installeren en gebruiken van add-ons ongewijzigd. Ook voor admins verandert, gezien vanuit het domain of de gebruiker, er niets.

Het zijn vooral app-ontwikkelaars voor wie de nieuwe werkwijze interessant is. Voorheen moesten Google Workspace Add-ons binnen het app script van Google zelf worden ontwikkeld.

Hoewel dit op zich prima werkte, was wel wat tijd nodig om deze omgeving te leren kennen. Met de nieuwe methode kun je apps bouwen zoals je dat al gewend ben, zonder dat je het app script nog nodig hebt.

Nieuwe werkwijze voor iedereen beschikbaar

De functionaliteit was al een tijdje beschikbaar in beta, maar is deze maand voor alle gebruikers “live” gegaan. Meer weten over het bouwen van Google Workspace add-ons met alternate runtimes en de API? Lees de developer blogpost van Google.

Afbeelding: Google Workspace Card Builder Design Tool