Google Classroom update maakt toetsen beter en makkelijker

- Jeroen Langendam

Foto: Google.com

Google Classroom heeft een grote update uitgevoerd waarmee een aantal nieuwe features voor leraren en docenten beschikbaar komt. Vooral het afnemen van betrouwbare toetsen wordt hiermee een stuk eenvoudiger.

Google Classroom heeft als doel om het lesgeven efficiënter te laten verlopen. Het stelt docenten in staat om lesgroepen te maken, opdrachten te geven en feedback te leveren op gemaakt werk. Google Classroom werkt geïntegreerd met andere Google-diensten, zoals Google Drive.

Recent heeft Google bekendgemaakt dat er een aantal dingen aan Google Classroom worden toegevoegd, waardoor vooral het betrouwbaar afnemen van toetsen een stuk makkelijker wordt.

Betrouwbaarder toetsen met ‘locked mode’

In een eerder bericht beschreven we al dat het in Google Forms makkelijker is geworden vragen te importeren. Hierdoor wordt het maken van toetsen eenvoudiger. Een nadeel van online toetsen is echter dat leerlingen in de verleiding kunnen komen het antwoord online op te zoeken. Daarom voert Google “Locked mode” in voor toetsen.

Rubrics

Veel onderwijsinstellingen zijn al overgestapt op het gebruik van Rubrics om tot een objectievere beoordeling te komen. Google heeft Rubrics (in Beta) aan Classroom toegevoegd en sluit daarmee goed aan op de onderwijspraktijk.

Cijferlijst

Het bijhouden van behaalde cijfers is mogelijk via een geïntegreerde cijferlijst. Een nadeel hiervan is dat de cijfers nog wel moeten worden ingevoerd in de cijferadministratie van de onderwijsinstelling. Dit levert leerkrachten extra werk op, dat niet ten goede komt aan de kwaliteit van het onderwijs.

Daarom introduceert Google de synchronisatiefunctie tussen de Google cijferadministratie en studentinformatiesystemen (SIS). De ambitie van Google is deze functie compatibel te maken voor de belangrijkste studentinformatiesystemen (SIS). Daarvoor is echter wel de medewerking van de belangrijkste softwareaanbieders noodzakelijk.

Met de nieuwe toevoegingen werkt Google gestaag aan het vergroten van de waarde van haar onderwijsproducten. Door het toetsen niet alleen makkelijker, maar ook betrouwbaarder en objectiever te maken, lijkt Google Classroom de spijker op zijn kop te hebben geslagen.