Google Forms maakt importeren van vragen makkelijker

- Jeroen Langendam

Een nieuwe update van Google Forms maakt het voortaan mogelijk om vragen van andere Forms te importeren zonder gebruik te maken van add-ons..

Google Forms is voor veel docenten een belangrijke, want makkelijke, tool om de kennis van leerlingen en studenten te toetsen. Wanneer je eenmaal de vragen en de antwoorden in Google Forms hebt ingevoerd, is het uitvoeren van de toets in de klas een fluitje van een cent.

Nadeel is echter dat Google Forms weliswaar makkelijk is, maar ook arbeidsintensief. Vooral wanneer je meerdere toetsen moet uitvoeren is het opstellen van de relevante vragenlijst een hoop werk. Vaak zit daar ook de nodige overlap in, want de kennis die je in een inleidend vak overdraagt is ook voor volgende vakken vaak van belang. Of je wilt verschillende klassen een (iets) andere toets voorleggen. Dat betekent dat je vaak dezelfde vraag in meerdere enquêtes moet invoeren. Dat is dubbel werk en dus zonde.

Er bestonden wel add-ons die het importeren van vragen makkelijk maakten, maar ook die vergen tijd om te leren ze te gebruiken.

Google zag echter de populariteit van dergelijke add-ons groeien. Ook heeft Google van gebruikers de vraag voor een eenvoudige importfunctie ontvangen. Daarom heeft Google een update uitgegeven die het importeren van vragen voortaan standaard mogelijk te maken.

Vragen importeren in Google Forms in drie stappen

Met ingang van de Google Forms update van 1 juli 2019 is het importeren van vragen uit andere vragenlijsten een stuk eenvoudiger geworden. In drie stappen importeer je vragen uit een andere vragenlijst.

Stap 1: Klik op “Import”, dit icoon staat aan de rechterzijde van het formulier waarin je aan het werk bent.
Stap 2: Selecteer de vragenlijst (Google Form) van waaruit je vragen wilt importeren.
Stap 3: Selecteer de te importeren vragen.

Hoewel deze update niet heel opvallend is, kan dit docenten en leraren een hoop tijd schelen. Vooral wanneer je bij het maken van een nieuwe toets vaak teruggrijpt op vragen uit eerdere toetsen wordt het leven met deze toevoeging aan Google Forms een stuk eenvoudiger.

Deze update is standaard voor alle gebruikers beschikbaar. Het is dus niet nodig om iets te installeren of aan te passen.