COOL platform voor leerlingen en leerkrachten

- David Van Waeyenberghe

Het COOL platform van Cloudwise vereenvoudigt de uitwisseling van educatief materiaal tussen leerkrachten, leerlingen en  ICT’ers. Schoolit testte de demoversie en we waren meteen verkocht.

Toepassingen en apparaten eenvoudig beheren, gemakkelijk inloggen en overzicht houden, dat zijn de drie kernbegrippen van het COOL platform. Alles draait om gebruiksgemak, zowel voor de leerling maar zeker ook voor de leerkracht. Met een simpele muisklik opent  meester Cédric een specifiek tabblad  bij al zijn studenten of blokkeert juf Evie de browsermogelijkheden van haar leerlingen. 

COOL staat voor Cloudwise Online Onderwijs Leerplatform en biedt een plek waar leerlingen hun taken terugvinden en gemakkelijk educatief materiaal (bv. van educatieve uitgeverijen) kunnen aanklikken. Dat materiaal, van website tot applicaties, kan de leerkracht dan weer per klas instellen. Hebben wij jouw nieuwsgierigheid getriggerd? Goed, we zetten de COOLe mogelijkheden op een rijtje.

COOL voor de leerling

Het COOL-platform werkt heel intuïtief op Chromebooks, zo getuigt Basisschool Spijker in bovenstaand filmpje. COOL kiepert de verzameling aan wachtwoorden waar leerlingen soms mee worstelen over boord. Via één wachtwoord, QR-code of zelfs met twee plaatjes kunnen leerlingen zich eenvoudig inloggen . Dit geeft zelfs aan de jongste gebruikers de kans om zich heel gemakkelijk aan te melden. juf Evie wint elke dag een zee van extra lestijd doordat dit inloggen zo vlot verloopt!  

Eens aangemeld dan krijgt de leerling de applicatiebibliotheek voor de neus. Deze toepassingen, websites, Google-apps,… zijn zorgvuldig door de leerkracht geselecteerd. De leerling hoeft enkel op het icoontje te klikken en de applicatie opent zich automatisch in een ander venster. 

Maar hoe weet de leerling wat de juf of meester verwacht? Op het prikbord vinden de leerlingen berichten, opdracht of andere tips terug van de leerkracht. Ook eventuele examenstof kan hier terug te vinden zijn. 

COOL draait niet enkel om educatieve apps. Het platform verzamelt eveneens verschillende communicatietoepassingen zoals Gmail, Drive, Classroom, Outlook, Teams en andere apps van Google of Microsoft. Via het icoontje rechtsboven kan de leerling die toepassingen bereiken. Al kunnen die ook in de applicatiebibliotheek worden geplaatst. 

COOL voor de leerkracht

Het platform ziet er voor leerkrachten net hetzelfde uit als voor de leerlingen. Met dat verschil dat de leerkracht meer met het systeem kan doen. Meester Cédric kan bijvoorbeeld via Classroom beheer klasgroepen opmaken. Voor de volledige klas of per leerling bepaalt de leerkracht welke toepassingen open staan. Net als juf Evie kan hij apps en websites blokkeren of verplicht open laten staan. Door de eenvoudige handelingen in het platform valt een pak werk van de schouders van de ICT-coördinator.

Wachtwoorden vormen wel vaker een probleem bij kinderen. Zoals aangegeven hoeft de leerling voor COOL slechts één wachtwoord of twee pictogrammen te onthouden. Toch kan ook dat nog verkeerd gaan. In plaats van naar de ICT’er te hollen, kan de leerkracht zelf het paswoord resetten en een tijdelijk wachtwoord aan de leerling toekennen. 

De applicatiebibliotheek is ook voor de leerkracht de centrale hub van het systeem. Via het pushsysteem kan de leerkracht bepaalde toepassingen in de account van één of meerdere leerlingen plaatsen. Tegelijk kan de leerkracht aan webfiltering doen door specifieke websites toe te staan, en alle anderen uit te sluiten. Wanneer een leerkracht de aandacht van de schermen wilt, kan hij alle apparaten – of bij enkele leerlingen specifiek – vergrendelen met 1 klik. Wanneer tijdens een examen de leerlingen enkel toegang mogen hebben tot pakweg Scoodle, Youtube en Wikipedia , dan bepaalt de leerkracht dat. De leerlingen kunnen geen andere toepassingen en websites openen. 

Controle houden over het systeem

De leerkracht houdt vanuit COOL altijd de controle over het systeem en de toepassingen die de leerling ziet en nodig heeft. Via het prikbord kan de leerkracht berichten versturen naar de leerlingen, andere collega’s, ouders of eender wie in de aangemaakte groepen zitten. De leerkracht kan via een simpele klik ervoor kiezen om geen reacties te krijgen op een bericht. 

Juf Evie hoeft niet fysiek aanwezig te zijn in het klaslokaal om overzicht te houden over wat de leerlingen doen. Via de handige meekijkfunctie kan de leerkracht op elk moment zien welke toepassingen de leerling gebruikt. Via dezelfde toepassing kan de leerkracht op elk moment ingrijpen door bepaalde apps te pushen, een time-out in te stellen of toepassingen te blokkeren. Een time-out kan handig zijn wanneer de leerlingen met een examen bezig zijn en dus geen externe bronnen mogen raadplegen.

Veilig en eenvoudig digitale examens afnemen 

Vanuit COOL Check kunnen leraren op een eenvoudige manier examens opmaken, verbeteren en feedback doorsturen naar de leerlingen en ouders. Per examen bepaalt de leerkracht welke bronnen door de leerlingen mogen worden geraadpleegd, hoeveel tijd ze krijgen, etc. Wanneer tijdens een examen de leerlingen enkel toegang mogen hebben tot pakweg Scoodle, Youtube en Wikipedia , dan bepaalt de leerkracht dat. De leerlingen kunnen geen andere toepassingen en websites openen. De leerkracht kan er bovendien voor opteren om pincodes toe te wijzen voor de start en het einde van de proef.

De COOL-ontwikkelaars hebben in de applicatiebibliotheek een hulptool voorzien. Ook wanneer de ICT verantwoordelijke niet beschikbaar is, kunnen de leerkrachten zelf aan de slag met een probleem via Cloudwiser. De tool voorziet handleidingen, tips en veelgestelde vragen over het gebruik van het platform, over Chromebooks of laptops en over alle Google & Microsoft toepassingen. 

lees ook

Basisschool Spijker schoolvoorbeeld van gebruik Chromebooks


Hebben we je aandacht met het lezen van dit artikel en wil je graag meer leren over Chromebooks en het COOL leerplatform van Cloudwise? Schrijf je dan in voor een boeiend webinar op 22 september 2022.