Google stopt met ondersteuning Jamboard

Google maakt volgend jaar komaf met Jamboard. Wie eerder 5.000 dollar voor zo’n whiteboard neertelde, kan daar binnenkort niets meer mee doen want ook de nodige online infrastructuur wordt stopgezet.

Eind 2024 stopt Google met Jamboard, en met Google ook alle eigenaars van het whiteboard. Het toestel werkt immers exclusief als onderdeel van Google Workspace, en Google beëindigt de ondersteuning. Jamboard wordt zo onbruikbaar.

Watboard?

Google Jamboard is een 55 inch 4K-aanraakscherm dat in 2016 gelanceerd werd op maat van scholen en bedrijven. Leerkrachten en leerlingen kunnen notities maken en presentaties geven op het toestel, dat zo geschikt is voor het klaslokaal. Wie niet in persoon deelneemt aan de les, kan via de Jamboard-toepassing vanop afstand live meevolgen. Jamboard integreert verder met Google Workspace, zodat je snel Google Docs, Sheets en Slides kan openen. Je kan het ding een beetje zien als de Google-versie van een Microsoft Surface Hub.

Google verkocht Jamboard aan 5.000 dollar, maar daarmee zijn scholen niet uit de kosten. Je betaalt ook 600 dollar per jaar voor de ondersteuning en daar bovenop nog de reguliere kost voor een Google Workspace-abonnement voor iedere gebruiker. Jamboard levert Google dus ook na de initiële verkoop nog geld op.

Plots einde

Dat geld volstaat niet om Jamboard te redden. Ondanks de hoge investering die klanten over de jaren heen maakten, kapt Google volledig met het product. Omdat ook de integratie met de online back-end wordt stopgezet, kunnen klanten hun Jamboard vanaf eind volgend jaar niet meer gebruiken.

Daarmee kondigt Google een abrupt einde aan voor een professioneel product waarvan kopers terecht dachten dat het langer relevant zou zijn. Google zal ervoor zorgen dat jams-bestanden voor het einde van de ondersteuning gemigreerd kunnen worden, maar lijkt verder niet van plan om het whiteboard een update te geven zodat het na het einde van de ondersteuning nuttig blijft.

Het bedrijf geeft wel aan met educatieve instellingen te willen kijken naar een oplossing. Wat zo’n oplossing kan zijn, is onduidelijk. Google stopt immers volledig met de verkoop van eigen whiteboards en plant niet om een vervanger op de markt te brengen. Het bedrijf spreekt over compensaties.

Zesde online ICT-onderwijsmarkt op 3 en 5 oktober

Op dinsdag 3 en donderdag 5 oktober vindt de zesde online ICT-onderwijsmarkt plaats. De korte, laagdrempelige webinars laten deelnemers kennismaken met nieuwe toepassingen of updates van bestaande tools. Al meer dan 300 deelnemers zullen minstens één sessie bijwonen.

De ICT-onderwijsmarkt richt zich naar directies, ICT-coördinatoren, leerkrachten uit het basis-, secundair en volwassenenonderwijs en de lerarenopleiding. “We proberen een zo divers mogelijk aanbod af te leveren zodat iedereen die met ICT in een school te maken heeft, er wat van kan opsteken”, aldus organisator Hans De Four van Impact Connecting. “Zo is er een mooi aanbod voor technische ICT-coördinatoren met onder andere TP-Link, Comcon, Google Admin en Azure.”

Laagdrempelig

De ICT-onderwijsmarkt vindt online plaats. Deelnemers hoeven niet het volledige programma te volgen, maar kunnen bepaalde webinars aanstippen. “Het geheel is super laagdrempelig en dat is speciaal voor leerkrachten die zich nog wat onzeker zouden voelen. Dankzij de markt leren zij vanuit hun vertrouwde locatie verschillende (nieuwe) toepassingen kennen. We willen hiermee de edtech-sector dichter bij de leerkracht brengen. Niet alleen de Vlaamse sector, want ook de Nederlandse zal aanwezig zijn.”

lees ook

M Leuven introduceert onderwijsproject rond AI en kunst

Alle grote spelers zijn vertegenwoordigd tijdens de twee sessiedagen. “Het gaat om technische zaken, omkadering (Digisprong) als inhoudelijke aspecten zoals leermiddelen en leerzorg. Een thema dat steeds meer aandacht krijgt is cyberdreiging. Het spreekt voor zich dat we, vanuit onze ervaring met Onderwijs Met Games, de kaart trekken van gamebased learning. We zijn blij met onze rol als ‘verbinder met impact’ tussen het edtech-veld en de onderwijswereld”, besluit Hans De Four.

Het volledige programma vind je hier.

Geen gratis upgrade meer naar Windows 10

Microsoft maakt een einde aan gratis upgrades van Windows 7 naar Windows 10. Gratis upgraden van Windows 10 naar Windows 11 is wel nog steeds mogelijk.

Toen Microsoft Windows 10 aankondigde, bood het gebruikers van oudere Windows-versies de mogelijkheid om hun licentie kostenloos over te zetten. Dat aanbod liep officieel af op 29 juli 2016, maar door een loophole bleef het tot nu mogelijk om de gratis upgrade uit te voeren. Aan alle mooie liedjes komt een einde: in een blog bevestigt Microsoft dat het alle wegen om Windows 10 gratis te installeren heeft afgesloten.

Wie nog Windows 7 of Windows 8 gebruikt, heeft de volgende opties. De optie waarin Microsoft je duwt, is een nieuwe pc met Windows 11 kopen. Licenties voor Windows 10 zijn sinds januari ook niet meer tegen betaling verkrijgbaar. Een andere optie is op de oude en niet meer ondersteunde Windows-versie blijven, als je pc openzetten voor allerhande kwetsbaarheden je niet afschrikt.

Upgrade Windows 11 blijft gratis

De upgrade van Windows 10 naar Windows 11 blijft wel gratis beschikbaar. Je pc dient dan wel te voldoen aan de technische vereisten van Microsoft.

Windows 11 kreeg deze week een grote update. Lees in dit overzicht welke nieuwe functies zijn toegevoegd en hoe je de update installeert.

Google lanceert ChromeOS 117 met nieuwe designfilosofie

Google lanceert ChromeOS versie 117. Het besturingssysteem voor Chromebooks krijgt enkele belangrijke nieuwigheden mee, waaronder een nieuwe designfilosofie.

Google stopt ChromeOS versie 117 in een nieuw jasje. De recentste versie van het besturingssysteem voor Chromebooks volgt de Material You-designtaal. Die nieuwe stijl ligt in lijn met die van Android 12 en werd voor het eerst geïntroduceerd in 2021.

 Veranderde instellingen

Gebruikers zullen de veranderingen vooral merken in het menu voor de snelle instellingen. Daar vind je eenvoudiger aanduidbare en leesbare knoppen om instellingen zoals wifi en Bluetooth aan- en uit te zetten. De knoppen waren voordien aan de kleine kant. Ook de donkere modus kan je snel aan- en uitzetten en de instellingen om af te sluiten of opnieuw op te starten zijn naar voren gebracht.

De taakbalkwidget voor de agenda krijgt een upgrade, en laat je toe om mee te doen aan videovergaderingen. Of de camera en microfoon staan ingeschakeld, kan je aan de hand van nieuwe iconen eenvoudiger zien.

Lief voor de batterij

Voor ondersteunde toestellen voorziet Google Adaptive Charging. Dat is een modus waarbij je kan instellen dat je toestel maar tot 80 procent laadt tot net voor je het uit het stopcontact gaat nemen, waarna de laatste spurt tot honderd procent plaatsvindt. Een slim algoritme helpt bij de timing daarvan. Li-Ion-batterijen slijten het snelst wanneer hun lading boven de 80 procent of onder de 20 procent zit, dus de modus helpt om de batterij in vorm te houden.

Google rolt ChromeOS 117 op dit moment uit voor het grote publiek via het Stable-kanaal.

Lerend Netwerk XR start reeks inspiratiesessies

Het Lerend Netwerk XR start komende donderdag, 28 september, een reeks inspiratiesessies rond de toekomst van XR in het onderwijs. Het gaat om webinars en demomomenten die ICT-coördinatoren en leerkrachten moeten inspireren om met de nieuwe technologie aan de slag te gaan in het secundair onderwijs.

Het XR-actieplan van de Vlaamse overheid promoot het gebruik van XR om de leereffecten in het secundair onderwijs te vergroten. Specifiek richt het actieplan zich tot technische en beroepsopleidingen. Het Lerend Netwerk XR helpt scholen die zich didactisch willen professionaliseren over de technologie. Dit schooljaar begeleidt het netwerk 25 scholen in één-op-één trajecten. Tegelijk willen ze via inspiratie-  en demosessies andere scholen warm maken.

Online en fysiek

Het Lerend Netwerk XR kiest voor de hybride lesvorm. De eerste twee sessies vinden online plaats. Op donderdag 28 september krijgen de deelnemers een introductie in de wereld van XR (de koepelnaam voor alles wat virtual (VR), augmented (AR) en mixed (MR) reality is. De sessie is een herhaling van de webinar die het netwerk in januari al presenteerde. Op 11 oktober vindt de tweede online sessie plaats, rond XR-praktijkvoorbeelden. Ook dit is een herhaling van de sessie in februari.

Tijdens de fysieke demomomenten krijgen de deelnemers minder theoretische uitleg maar gaan ze vooral zelf de mogelijkheden ontdekken. Het Lerend Netwerk XR organiseert hands-on demomomenten waar iedereen de nieuwe software en apparatuur kan leren gebruiken. De bedoeling van die praktijksessies is uiteraard om scholen te overtuigen van de meerwaarde die de technologie kan geven voor het secundair onderwijs (dubbele finaliteit en arbeidsmarkt).

XR Inspire

Het eerste demomoment vindt plaats op maandag 23 oktober in de Howest Campus Kortrijk. Die dag gaan de medewerkers van het Lerend Netwerk XR dieper in op de XR toepassingen voor de sector Nijverheid en bouw. Aan de hand van concrete voorbeelden en casestudies krijgen de deelnemers een beeld van hoe de technologie kan worden gebruikt om tot leerwinst te komen en om de leerplannen te verrijken.

lees ook

Smart Education @ Schools lanceert nieuwe projectoproep

Op maandagen 20 november 2023 en 22 januari 2024 vinden twee andere demomomenten plaats rond respectievelijk zorg en algemene vakken. Wellicht volgen nadien nog sessies. De data, thema’s en locaties zijn nog niet gekend. Deelnemen aan de twee online sessies kan door op het event te klikken. Hetzelfde geldt voor het eerste fysieke demomoment in Kortrijk.

Introductie in het onderwijs – donderdag 28 september

Good practices XR – woensdag 11 oktober

Demo thema nijverheid en bouw – maandag 23 oktober

[adv] Verleden en toekomst komen samen bij Sint-Jozef-Klein-Seminarie 

[Advertorial] College in Sint-Niklaas ondersteunt toenemende digitalisering met nieuw Wi-Fi 6-netwerk

Op 9 mei 1808 opende het Klein-Seminarie in Sint-Niklaas voor het eerst zijn deuren. Ruim twee eeuwen later doet het statige pand nog altijd dienst als onderwijsinstelling. Maar in tweehonderd jaar is er veel veranderd. Het telraam is vervangen door de rekenmachine en de griffel en lei zijn ingeruild voor laptops of tablets.

Veel lesonderdelen vinden tegenwoordig zelfs volledig digitaal plaats. Om deze nieuwe manier van lesgeven te ondersteunen, heeft Sint-Jozef-Klein-Seminarie (SJKS) samen met specialist De Wifi Expert en met apparatuur van LANCOM Systems een modern Wi-Fi 6-netwerk aangelegd. 

Toenemende digitalisering

SJKS biedt met vier campussen onderdak aan een kleuterschool, lagere school, secundaire school en een internaat. Recent is men overgeschakeld naar een laptopproject, waarbij leerlingen van de eerste tot de derde graad in het secundair onderwijs een eigen laptop meebrengen naar school. In het lager onderwijs gebruiken leerlingen een deeltoestel van school.

Jen Kegels, ICT-coördinator bij SJKS legt het belang van dit project uit: “Toegang tot digitale tools verhoogt de interactiviteit en variatie. Leerlingen moeten digitale vaardigheden beter onder de knie krijgen en daarvoor is het gebruik van laptops en computers in de klas een voorwaarde.” 

Deze digitalisering zorgt ervoor dat het aantal apparaten met een Wi-Fi-connectie sterk toeneemt. Op een doorsnee dag maken ongeveer duizend leerlingen en werknemers verbinding met het Wi-Fi-netwerk. Waar SJKS in de oude situatie genoeg had aan 1 acces point per 3 klaslokalen, bleek al snel dat het Wi-Fi-netwerk toe was aan een upgrade. “De oude access points waren al acht jaar oud en hadden allemaal nog oude technologieën, dus er was nood aan een nieuw systeem.”

Implementatie

Daarop besloot Jen om Wim Roelands, eigenaar van De Wifi Expert, op te bellen om een planning te maken. Eerst zijn in overleg met het ICT-team de noden van de school opgetekend. Daarna zijn een aantal metingen uitgevoerd, bijvoorbeeld de dikte van de muren en hoeveel RF-signalen erdoor gaan. “Dat wordt dan in de software mee geïmplementeerd”, zo legt Wim uit. Toen het plan volledig klaar was, werd bij een tweede bezoek gekeken of de realiteit overeenkwam met het plan.

Op het moment dat de access points werden aangezet duurde het slechts een paar uur voordat heel de campus voorzien was van wifi.

Wim Roelands, eigenaar van De Wifi Expert

Ten slotte zijn alle apparaten gepreconfigureerd, op de juiste vermogens gezet, gelabeld en naar de school verstuurd. Op het moment dat de access points werden aangezet duurde het slechts een paar uur voordat heel de campus voorzien was van Wi-Fi. “En daar was ik toch wel over verbaasd. Want ik had verwacht dat het enkele dagen werk zou zijn om alles te optimaliseren”, zegt Kegels. 

SJKS gaf in eerste instantie de voorkeur aan apparatuur van een andere speler. “Toen hebben we de voor- en nadelen afgewogen en daaruit bleek dat LANCOM Systems de beste papieren had”, stelt Roelands. Via een testopstelling met een access point van LANCOM mochten dertig leerlingen YouTube-filmpjes afspelen terwijl docenten snelheidstesten uitvoerden. “Daarna werden ook nog dertig gsm’s verbonden met de access point, maar deze gaf geen krimp.”

Toch stonden niet alle collega’s te springen om de verandering. “Je hebt altijd voor- en tegenstanders. Er zijn leerkrachten die voorheen al veel digitale middelen gebruikten in hun lessen, maar aan de andere kant van het spectrum staat de leerkracht die nog niet vertrouwd is met die technologie. Maar het is wel de bedoeling dat ook die groep digitale middelen inzet in de klas”, verklaart Kegels.

Door open te communiceren met alle werknemers, onder andere via nieuwsbrieven, wist het ICT-team de ongerustheid weg te nemen. “Vanaf de voorbereiding hebben we alle stappen en keuzes duidelijk gecommuniceerd naar het hele personeel.” Als Jen nu door de leraarskamer rondloopt, gaan de vragen over software- of hardware-problemen, en niet over Wi-Fi. “En dat betekent dat het werkt!”

Dikke muren

Een van de uitdagingen bij het optimaliseren van de dekking in de gebouwen zijn de muren. Eenieder die wel eens een wandeling heeft gemaakt door de gangen van de gebouwen in het centrum van Sint-Niklaas, begrijpt wel waarom. “We hebben gebouwen van meer dan 200 jaar oud met hele dikke muren, maar ook nieuwe gedeeltes met hele dunne muren, dus dat moest op voorhand wel goed nagekeken worden. Hoeveel access points hebben we nodig, hoe sterk moeten die access points uitzenden, enzovoort”, legt Kegels uit. 

Ook Roelands zag hierin een uitdaging: “Dikke muren hebben voor- en nadelen. Signalen gaan er minder vlot doorheen, maar dat is ook het voordeel. De grootste stoorzender van Wi-Fi is Wi-Fi is zelf, zeker in locaties met meer dan honderd access points. Access points kunnen elkaar ‘horen en in een oud gebouw met dikke muren kunnen de access points elkaar minder snel horen. Daarom zijn in elke gang en klas metingen uitgevoerd om de signaalsterkte te optimaliseren.

Europese leverancier

LANCOM Systems staat voor digitale soevereiniteit en dat is één van de redenen waarom SJKS koos voor apparatuur van de Duitse fabrikant. Het bedrijf garandeert dat zijn producten vrij zijn van backdoors en voldoen aan de Europese privacyregels. “Dat is belangrijk omdat leerlingengegevens zeer gevoelig zijn”, aldus Kegels. “Meer en meer ouders hebben daar ook terecht vragen over. Ik zou het zelf ook niet graag hebben als de data van mijn kinderen verspreid worden. Maar met apparatuur van LANCOM kunnen we ouders geruststellen dat wij zorgvuldig omgaan met de data van hun kinderen.”

Projecten zoals Sint-Jozef-Klein-Seminarie zijn waardevol voor ons omdat ze bijdragen aan de digitale ontwikkeling van kinderen.

Ajin Ku, Country Manager Benelux bij LANCOM Systems

Roelands bevestigt dit: “Van elk product dat we leveren hebben we ook een certificaat van LANCOM waarop staat dat ze gegarandeerd vrij zijn van backdoors.” Hij noemt ook een ander belangrijk punt waarom het goed is om met Europese partijen zoals LANCOM samen te werken: “De ecologische voetafdruk. Daarmee bedoel ik dat producten die uit de VS of Azië moeten komen een stuk vervuilender zijn, alleen al qua transport ten opzichte van producten die in Europa zijn geproduceerd.”

Binnen LANCOM is men ook fier op het resultaat. “Projecten zoals Sint-Jozef-Klein-Seminarie zijn waardevol voor ons omdat ze bijdragen aan de digitale ontwikkeling van kinderen. De prettige en vlotte samenwerking met De Wifi Expert en het ICT-team van de school was ook doorslaggevend. Dankzij de open communicatie en goede voorbereiding is het aantal incidenten minimaal geweest en heeft de school nu een Wi-Fi-netwerk dat nog jaren meekan”, aldus Ajin Ku, Country Manager Benelux bij LANCOM Systems.


Dit is een commerciële bijdrage van LANCOM Systems. Voor meer informatie over hun oplossingen kan je hier terecht.

M Leuven introduceert onderwijsproject rond AI en kunst

Jongeren uit het secundair onderwijs kunnen de mogelijkheden van artificiële intelligentie en kunst zelf ontdekken in de klas met dank aan ‘Het kunstlab van M’. Dat is een nieuw participatieproject met bijbehorende webtool. In het lab maken de leerlingen kennis met AI en leren ze zelf kunstwerken genereren op basis van prompts. De creaties verschijnen daarna in een permanente AI-expo.

Laagdrempelig vertrouwd geraken met technologie

“Eén van de missies van M Leuven is om onze bezoekers actief te betrekken bij het museum en bij de kunst”, zegt Bert Cornillie, schepen van cultuur en voorzitter van de raad van bestuur van M. “Het museum wil daarbij inzetten op beeldgeletterdheid. In een wereld gedomineerd door beelden is het lezen en interpreteren van beelden een essentiële vaardigheid. In ‘Het kunstlab’ leren scholieren hoe ze kunstwerken kunnen bekijken, omschrijven en zelf genereren aan de hand van AI-tools.”

“Niemand kan nog om de alomtegenwoordigheid van artificiële intelligentie heen, ook de scholen niet”, vult Sofie Vermeiren, diensthoofd publieksbemiddeling bij M aan. “Met ‘Het kunstlab’ kunnen leerkrachten en leerlingen op een laagdrempelige, intuïtieve manier vertrouwd geraken met die technologie. We proberen tegemoet te komen aan de nood aan begeleiding en informatie, maar willen ook zien of AI jongeren warm kan maken voor kunst.”

Zo werkt het

Met ‘Het kunstlab’ mikt M op scholieren uit Leuven, de rest van Vlaanderen en Nederland. Op de website van ‘Het Kunstkab’ kunnen ze een digitaal museum bezoeken. De leerlingen en hun leerkrachten krijgen 30 afbeeldingen te zien van heel uiteenlopende werken uit de collectie van M. Elk kunstwerk is voorzien van een korte uitleg, een audiofragment en kijkopdrachten. Uit die 30 werken kiezen de leerlingen er één dat hen aanspreekt.

Vervolgens kijken ze naar een tutorial over AI. Ze leren een prompt opstellen: een kort tekstje dat de gekozen afbeelding beschrijft. Die prompt kunnen ze daarna ingeven in een AI-tool – ze hebben de keuze uit drie tools, elk met andere gebruiksmogelijkheden. Op basis van hun prompt genereert de tool drie of vier beelden. De leerlingen zijn daarna vrij om aan het beeld te sleutelen en hun creativiteit de vrije loop te laten. Het resultaat mogen ze uploaden op de site en delen met de rest van Vlaanderen. Op termijn ontstaat er zo een permanente expo van digitaal gegenereerde beelden.

Participatie bij M

Elke twee jaar organiseert M Leuven een participatieproject. In 2021 was dat ‘De Tien’, een tentoonstelling samengesteld door tien proefkonijnen die deelnamen aan een digitaal experiment. Elk van hen deed mee aan een spel waarin ze meedongen om hun favoriete kunstwerk uit de collectie van M en Cera in de tentoonstelling te krijgen. De finale selectie, ‘De Tien’, is nog tot 31 maart 2024 te zien in M.

lees ook

Vives opent ‘House of AI’ in Kortrijk

Ook ‘Het kunstlab van M’ is een samenwerking met Cera. De webtool werd ontwikkeld door kpot. Voor het project kreeg M Leuven assistentie van imec en Scivil.

OpenAI toont nieuwe versie van Dall-E die ingebakken zit in ChatGPT

Beeld: OpenAI

Dall-E 3 zal beter details en tekst in beelden kunnen verwerken dan zijn voorganger. Vanaf oktober wordt de nieuwe versie aangeboden aan betalende ChatGPT-gebruikers.

OpenAI heeft Dall-E 3 officieel aangekondigd, de derde generatie van de populaire beeldgenerator. Voor wie Dall-E niet kent: het is een kunstmatige tool die voldoende heeft aan een beschrijving in woorden om een beeld te produceren. De huidige versie Dall-E 2 stond mee aan de wieg van de huidige generatieve AI-boom.

Het zit hem in de details

Dall-E 3 is nog niet beschikbaar voor het grote publiek, maar OpenAI licht toch al een tipje van de sluier. De nieuwe beeldgenerator zal veel beter zijn in het weergeven van details in een beeld. Wie al eens met Dall-E 2 geëxperimenteerd heeft, weet dat de tool vaak moeite had met het weergeven van lichaamsdelen zoals handen en gelaatsuitdrukkingen. De eerste reeks voorbeelden die OpenAI loslaat, bevatten mensen die er ook effectief als mensen uitzien.

Daarnaast is Dall-E 3 veel beter in het verwerken van tekst. Daarmee doelt OpenAI op twee zaken. Dall-E 3 zal je prompts beter begrijpen zodat je geen cursus prompt engineering meer hoeft te volgen om tot het beeld te komen dat je voor ogen had. Maar de beeldgenerator kan ook tekstfragmenten in een beeld verwerken. Wanneer je in de prompt zet dat een bepaald object iets moet zeggen, dan verschijnt die tekst in een tekstballon, zoals in een strip of cartoon.

Auteursrecht

Tools zoals Dall-E 3 blijven niet gespaard van controverse. Kunstenaars, fotografen en grafische designers hoeven maar weinig te hebben van kunstmatige ontwerpers die in enkele seconden een beeld kunnen maken. Met name auteursrecht is een heikele kwestie binnen AI-gegeneerde visuele content.

Het is recent tot rechtszaken gekomen waarbij mensen AI aanklagen omdat het onrechtmatig gebruik zou maken van hun intellectueel eigendom om content te produceren. Daar kan OpenAI zelf ook over meespreken: de New York Times overweegt een aanklacht en ook Game of Thrones-auteur George R.R. Martin wil het bedrijf voor de rechtbank dagen voor het stelen van fragmenten uit zijn bekende boekenreeks.

lees ook

EU stimuleert AI in innovatie en onderzoek maar verbiedt automatische gezichtsherkenning

Een Amerikaanse rechtsbank besliste onlangs ook dat geen auteursrecht kan geëist worden op AI-kunst. OpenAI zegt de nodige voorzorgmaatregelen te hebben ingebouwd om vervelende copyrightrechtszaken te vermijden. Je kan Dall-E 3 niet vragen om een beeld in de stijl van een (levende) kunstenaar te maken.

Het bedrijf zegt in de gebruiksvoorwaarden nu ook expliciet dat alle beelden die met de beeldgenerator gemaakt worden voor ‘publiek gebruik’ zijn; je mag er in dus mee doen wat je wilt. Er zijn ook beperkingen op het maken van ‘schadelijke content’ of het verwerken van bekende publieke figuren in je beelden om deepfakes en misinformatie tegen te gaan.

Integratie met ChatGPT

Waar vorige Dall-E-versies nog als aparte tool werden aangeboden, zal OpenAI de derde generatie helemaal integreren binnen ChatGPT. Dat voegt ook nieuwe mogelijkheden toe aan de chatbot om beelden te genereren. Vanaf oktober zal Dall-E 3 beschikbaar zijn voor betalende Plus- en Enterprise-klanten en later zal de beeldgenerator ook via een betalende api worden aangeboden aan ontwikkelaars. Of er een gratis versie van Dall-E 3 komt, is op dit moment niet duidelijk.

Webinar Games in Schools geeft tips voor succesvolle leeruitkomsten

European Schoolnet en Video Games Europe organiseren op donderdag 21 september een Back-to-school webinar rond games in het onderwijs. De webinar is meteen de lancering van een handboek dat leerkrachten en begeleiders tools aanreikt om via games tot effectieve leerwinst te komen.

Steeds meer leerkrachten zetten games in als onderdeel van hun lesactiviteiten. In mei vond het eerste, zeer gesmaakte, OMG (Onderwijs Met Games) festival plaats in ons land. Platformen zoals Minecraft zijn een interessante mijn voor leerkrachten om samen met leerlingen in te graven. Alleen, niet elke leerkracht heeft de gepaste kennis of achtergrond om via games tot efficiënte leerwinst te komen. Het handboek Using video games in school – guidelines for successful learning outcomes wil daar een antwoord op bieden.

Videospelletjes in de klas

Tijdens de webinar geven drie experten ter zake hun mening over verschillende thema’s rond videogames. Niet toevallig is één van hen, Ollie Bray, de hoofdauteur van het handboek. Samen met Felix Gyllenstig Serrao en Games in Schools MOOC-leerkracht Sonia Abrantes bespreekt de Schot topics zoals ‘waarom games gebruiken voor educatieve doeleinden’ of ‘waarom is het belangrijk om te praten over videospelletjes’.

lees ook

‘Van gamen kan je leren’ – Liesbeth Last

De webinar belicht eveneens pedagogische scenario’s waarin games kunnen worden gebruikt en hoe ze een inclusief karakter hebben. Eén van de belangrijkste topics is zonder twijfel wat een leerkracht kan doen om bepaalde stereotypen te counteren die heersen rond onderwijs met games. De gratis online webinar vindt plaats op donderdag 21 september, van 17u00 tot 18u00.

Inschrijven kan via dit formulier.

Google verlengt automatische Chromebook-updates naar 10 jaar

Google heeft aangekondigd dat het de automatische updates van Chromebooks vanaf 2024 zal verlengen. Tot nu kregen de Chromebooks acht jaar ondersteuning. Daar komen nu twee jaar bij. Daarnaast zorgt Google ervoor dat toestellen gemakkelijker kunnen worden hersteld en gerecycleerd.

Het Amerikaanse techbedrijf komt met de verlenging naar eigen zeggen tegemoet aan de vraag vanuit scholen, bedrijven en andere gebruikers om de levensduur van hun toestellen te vergroten. “We werken naast een verlenging van de updates aan Chromebooks met meer post-consumer recycled materials (PCR), energie-efficiënte toepassingen en snellere herstelprocedures”, schrijven Prajakta Gudadhe en Ashwini Varma van Google in een blog.

Tien jaar automatische updates

Chromebooks krijgen elke vier weken een automatische update. Die zorgt er uiteraard voor dat het toestel veilig is en langer in conditie blijft. Vanaf volgend jaar breidt Google de updates uit, van acht naar tien jaar. “Vanaf 2024 krijgt een gebruiker automatisch tien jaar updates bij een toestel uit 2021 of jonger. Chromebooks die eerder zijn uitgebracht, zullen een melding krijgen (na de laatste automatische update) zodat IT-beheerders de updates kunnen verlengen.”

Om de compatibiliteit te garanderen, werkt Google samen met alle fabrikanten binnen hetzelfde platform. Ook wanneer een Chromebook geen automatische updates meer ontvangt, blijft het volgens Google een veilig toestel. “Met Verified Boot voert de Chromebook bij elke opstart een zelfcontrole uit”, klinkt het. “Bij de minste detectie van geknoei of beschadiging van het systeem, dan zal de toepassing zichzelf repareren en terugkeren naar de oorspronkelijke staat.”

Kritiek op vervaldata

De voorbije jaren kreeg Google flink wat kritiek te slikken over hun updatebeleid. Vooral het feit dat Google de fabricagedatum als startpunt neemt om de termijn van updates te bepalen, stootte op flink wat onbegrip, weet ArsTechnica. “Door niet de verkoopdatum te gebruiken, kan dit leiden tot de aankoop van producten met een beperkte of geen beveiligingsondersteuning”, aldus Elizabeth Chamberlain van iFixit.

De uitbreiding naar tien jaar komt drie jaar nadat Google de automatische updates al verlengde van vijf naar acht jaar. Het is tegelijk een reactie op een rapport van de Amerikaanse Public Interest Research Group (PIRG) waarin werd gewezen op de beperkte levensduur van Chromebooks. “Google en andere techbedrijven moeten blijven innoveren en zich inzetten voor een circulaire economie. Ze moeten stoppen met het onder druk zetten van consumenten om hun toestellen te vervangen”, aldus Lukas Rockett Gutterman van PIRG.

Eenvoudige(re) reparaties en duurzaamheid

Als reactie op het PIRG-rapport kondigde Google enkele maatregelen aan om de levensduur, en het onderhoud, van Chromebooks te vergemakkelijken. Via het Chromebook Repair Program, ontstaan na een bevraging bij Amerikaanse middelbare scholen, kunnen IT-beheerders van scholen maar ook bedrijven eenvoudig toestellen herstellen. “We rollen continu updates uit. Zo kunnen techniekers Chromebooks herstellen zonder fysieke USB-sleutel waardoor de downtime van het toestel vermindert.”

lees ook

Google Chrome kan artikels voor je samenvatten

Op ecologisch vlak claimt Google dat de toestellen steeds duurzamer worden, zowel wat hardware als software betreft. “In de komende maanden zullen we nieuwe, energiezuinige toepassingen uitrollen zoals ‘adaptive charging’ om de gezondheid van de batterij te bewaren. De batterijbesparing zal dan weer energie-intensieve processen verminderen of uitschakelen. Sinds vorig jaar werken we met onze partners aan meer duurzame Chromebooks, die gemaakt zijn van onder meer oceaan plastic.”

1 op 3 secundaire GO! scholen past interactief afstandsonderwijs toe

De Vlaamse regering maakte het in maart mogelijk voor secundaire scholen om een deel van hun lestijd in te vullen met afstandsonderwijs. Volgens het Gemeenschapsonderwijs gaat één op drie scholen uit de koepel daar ook effectief mee aan de slag. Het is veel meer een weloverwogen keuze dan dat het een simpele uitloper is van de coronacrisis, zo blijkt.

Tijdens de coronapandemie hadden scholen geen keuze, ze moesten noodgedwongen snel overschakelen op afstandsonderwijs. Sindsdien denken veel scholen na over de voordelen van hybride lesvormen waarbij de leerling de lessen deels op afstand kan volgen. Nu de regelgeving dit voor secundaire scholen mogelijk heeft gemaakt, wil één op de drie secundaire scholen er volgend jaar gebruik van maken.

Betere leeruitkomst

Gedeeltelijk afstandsonderwijs is voor scholen een manier om tegemoet te komen aan leerlingen met specifieke noden zoals fysieke beperkingen, ziekte, ASS, overgevoeligheid voor prikkels of mentale problemen. Het kan ook dienen als hefboom om de zelfstandigheid van leerlingen te vergroten, hun verantwoordelijkheid over het eigen leerproces te stimuleren en hen zo voor te bereiden op hoger onderwijs.

“Wetenschappelijk onderzoek leert ons dat hybride onderwijs (met een combinatie van contactonderwijs en online leren) kan leiden tot betere leeruitkomsten en motivatie bij leerlingen”, aldus het GO! in een persbericht. Naast noden van of voordelen voor leerlingen speelt ook het lerarentekort mee. Het wordt dan (occasioneel of in een beperkt aantal lessen) ingezet om een afwezigheid van een leerkracht op te vangen en te vermijden dat leerlingen in de studie zitten.

Weloverwogen keuze


De scholen die interactief afstandsonderwijs inzetten, bouwen geleidelijk op want er komt heel wat voorbereiding bij kijken. Ze willen naast het schoolteam ook ouders en uiteraard de leerlingen bij het erbij betrekken. Zo moeten kwetsbare leerlingen op school terecht kunnen. Leraren, teams en werkgroepen volgden professionalisering over digitale tools en digitale didactiek, maar ook over doelgericht lesgeven. Samenwerking met andere (hoge)scholen hoort er ook bij.

Een groot deel van de bevraagde secundaire scholen (67 procent) start dit schooljaar nog niet met interactief afstandsonderwijs. Ongeveer de helft daarvan (47 procent) ziet het op termijn wel als een mogelijkheid. Bij twintig procent van de GO! scholen staat afstandsonderwijs niet op de agenda. Zij oordelen dat interactief afstandsonderwijs niet is geschikt voor hun leerlingenpubliek, of dat er onvoldoende draagvlak is. In noodsituaties, zoals het lerarentekort, moet het wel kunnen menen ze.

Meerwaarde

De scholen die met interactief afstandsonderwijs aan de slag gaan, vertrekken vanuit de schoolvisie en zien dit als meerwaarde voor hun specifieke leerlingenpopulatie”, aldus Koen Pelleriaux, afgevaardigd bestuurder van het GO!. “Ze houden rekening met het draagvlak binnen het schoolteam. Bij de meeste scholen gaat het over een beperkt aantal uren, een kort project of wordt het ad hoc ingezet.”

“Afstandsonderwijs is niet altijd aangewezen. Voor twee op drie scholen is het nog niet aan de orde. Zij zien het niet opportuun voor hun leerlingenpubliek, missen gedragenheid in het team of willen eerst andere doelstellingen voltooien. Zowel de scholen die interactief afstandsonderwijs zullen inzetten als de scholen die daar niet voor kiezen, springen er doordacht mee om en zetten de voordelen voor of de noden van de leerlingen op de eerste plaats.”

lees ook

Unesco roept op tot gepast technologiegebruik in onderwijs


Nood aan langetermijnvisie


De digitalisering binnen onderwijs heeft tijdens de coronacrisis een boost gekregen en in maart 2023 werd afstandsonderwijs in het secundair onderwijs decretaal mogelijk gemaakt. Toch is er nood aan een langetermijnvisie op digitalisering voor het hele onderwijsveld waarbij men waakt over de gelijke onderwijskansen en aandacht besteedt aan de ongelijke toegang van leerlingen tot de digitale infrastructuur.  Het GO! pleit ervoor om in alle onderwijsregelgeving de nodige beweegruimte en flexibiliteit in te bouwen zodat scholen eigen beleidsruimte kunnen benutten en over voldoende autonomie beschikken om hun onderwijs op de best mogelijke manier vorm te geven. 

AI-presentaties maken in Gamma

Artificiële intelligentie heeft (steeds meer) een impact op de samenleving, en in het bijzonder het onderwijs. Sommige toepassingen bevinden zich in een controversieel hoekje, andere kunnen dan weer een aangename hulp zijn voor leerkrachten en leerlingen. Wij gingen met AI aan de slag via de Gamma-app en ontdekten hoe eenvoudig presentaties maken kan zijn.

Elke leerkracht heeft al gevloekt of gegromd tijdens het maken van een presentatie, of niet? Eerst en vooral steek je vaak veel tijd in het schrijven van de inhoud. Nadien volgt het structureren en het maken van de presentatie, uiteraard voorzien van de nodige animaties en vlotte overgangen. Presentaties maken is uiteraard niet altijd een vervelende opgave maar er kruipt toch best wat voorbereiding en tijd in. Toepassingen zoals Gamma (nee, niet van de hobbyketen) beloven een nieuwe manier om ideeën naar voor te brengen. Schoolit nam de proef op de som.

Eigenschappen van een goede journalist

In feite wilden we zelf even lui zijn en kijken hoe eenvoudig het is om een presentatie in elkaar te flansen. Voor we effectief aan de slag konden, maakten we een account op de website van Gamma. Dat kan via een Google-account of eender welk e-mailadres.

De toepassing wil ons graag beter leren kennen en vraagt in twee stapjes waarvoor we erberoep op zullen doen. We krijgen de keuze tussen een persoonlijke of bedrijfsaccount. Nadat we de workspace een naam hebben gegeven, wil Gamma nog een paar dingen weten, zoals het werk dat we uitvoeren (journalist staat er trouwens niet tussen). Nadat we verteld hebben hoe we de app leerden kennen (in ons geval via AI wijs in onderwijs) kunnen we eindelijk aan de slag.

Gamma valt meteen met de deur in huis. Kiezen we voor een presentatie, een document of toch maar een webpagina? We gaan voor het document, en krijgen meteen een tweede vraag voorgeschoteld. Waarover moet het document gaan? Wel, over de eigenschappen van een goede journalist dus. Hier komt het AI-model achter Gamma in actie. De app schotelt ons enkele bulletpoints voor. Omdat we nog altijd wat lui zijn, gaan we meteen akkoord.

Een volgende vraag van Gamma: hoe moet de pagina er uitzien wat indelen en kleuren betreft. De ontwikkelaars geven ook hier de kans om voor de snelle optie te kiezen, dus klikken we op de ‘surprise me’-knop. Een kleurencombinatie ergens tussen paars en roze komt uit de bus.

Intussen heeft de AI-motor de bulletpoints omgezet in volledig uitgeschreven paragrafen. Elke paragraaf kan je nu naar hartenlust bewerken door extra tekst toe te voegen, illustraties te kiezen, enzovoort. En uiteraard hoort ook hier een stukje AI bij. Wil je bijvoorbeeld een afbeelding van een journalist toevoegen, dan kan je nadat je een prompt hebt ingegeven kiezen voor bestaande of nieuwe AI-gegenereerde beelden. Dat doet ons keihard denken aan DALL-E 2 van OpenAI.

Net zoals gewone presentaties kan je via Gamma naar eigen goesting de teksten illustreren met beelden, GIF-jes, tot zelfs video’s. De AI-functie doet prima zijn werk, al spreekt het voor zich dat een kritische blik wenselijk blijft. Voor dit document hebben we geen eigen tekst toegevoegd, wat bij sommige themapunten misschien wel had gemogen. Maar het geeft wel weer hoe een eenvoudige presentatie in geen tijd kan worden opgemaakt.

De app heeft heel wat gratis functies, maar net zoals bij andere AI-programma’s zijn er ook betaalopties mogelijk. En uiteraard kunnen gebruikers van de betaalde versies meer halen uit Gamma. Voor acht euro per maand verdwijnt onder andere het Gamma-logo van de exportbestanden. Wie zestien euro per maand over heeft voor het programma, krijgt onder andere uitvoerige analytics en gepersonaliseerde fonts in de bus.

Benieuwd naar de eigenschappen van een goede journalist? Klik hier!