Windows 11 SE getest: meer dan een concurrent voor Chrome OS?

Microsoft focust met Windows 11 SE op het onderwijs en vormt met InTune voor ICT-coördinatoren een interessante tandem van om toestellen uit te rollen en te beheren.

Microsoft noemt Windows 11 SE een besturingssysteem waarbij de cloud centraal staat en dat speciaal is ontworpen voor het onderwijs. Op het eerste gezicht lijkt het een identieke kopie van Windows 11, maar onder de motorkap is er heel wat veranderd. Heel wat zaken werden gestroomlijnd, extra ballast ging overboord en wat overblijft is een duidelijk gefocuste ervaring.

Acer stuurde onze redactie een TravelMate Spin B3 op om als eerste in de Benelux aan de slag te gaan met Windows 11 SE. Lees hier de aparte review van het toestel.

Windows 11 SE, niet S Mode

Voor we dieper duiken in Windows 11 SE, scheppen we even duidelijkheid. Je kan besturingssysteem niet los kopen in de winkel, naar analogie met concurrent Chrome OS. Een bestaand toestel updaten is niet mogelijk. De reden waarom we dat verduidelijken, is omdat er vandaag ook Windows 10 in S Mode en Windows 11 in S Mode bestaat. Die configuraties zijn vandaag zeldzaam, maar ze bestaan.

De Acer TravelMate Spin B3 is in de Benelux de eerste laptop met Windows 11 SE.

S Mode betekent dat deze versies van Windows enkel toegang hebben tot de Microsoft Store om applicaties te installeren. Wie aparte software wil installeren, is eraan voor de moeite of moet een betalende upgrade uitvoeren naar een ‘complete’ versie van Windows 10 of Windows 11.

Net als in de S Mode-versie kan je bij Windows 11 SE geen losse software installeren via bijvoorbeeld installatiebestanden die je op het web vindt. Extra frappant: ook de Microsoft Store is niet zomaar bruikbaar vanaf het toestel. Enkel ICT-coördinatoren kunnen gecertificeerde applicaties configureren via InTune for Education, een Mobile Device Management-platform (MDM) van Microsoft. Voorbeelden van gecertificeerde software: Edge, Flipgrid, Office en MineCraft: Education Edition.

Besturingssysteem in de cloud

De grote kracht van Windows 11 SE is dat het een besturingssysteem in de cloud is. De ICT-coördinator maakt vooraf voor elke student een profiel aan waarmee hij of zij kan inloggen. Binnen InTune kan je applicaties toewijzen die nodig zijn, daarna is het toestel klaar voor gebruik.

De eerste keer dat je de Acer TravelMate Spin B3 configureert, moet je omwille van Windows 11 SE verplicht eerst verbinding maken met het internet.

Bij de eerste ingebruikname vraagt de Acer TravelMate Spin B3 om een verbinding met het internet. Geen verbinding, geen start van de configuratie, geen Windows 11 SE. Nadat je connectie maakt, mag je eerst een pauze nemen. Bij ons duurde het een vijftal minuten om de nieuwste updates te installeren alvorens we onze logingegevens invullen.

Wie curieus is als consument en gecharmeerd is door de goedkopere Windows 11 SE-machines omwille van het lichtere besturingssysteem, moeten we echter teleurstellen. Een Microsoft-account gebruiken zonder InTune-koppeling, maakt de pc heel beperkt bruikbaar. Je kan niets installeren, enkel Office, Flipgrid en de Minecraft-editie voor scholen zijn vooraf geïnstalleerd. Bezint eer ge begint.

Microsoft InTune for Education

Voor de leerlingen is het onboardingproces in Windows 11 SE naadloos. Via InTune heeft de ICT-coördinator alles geconfigureerd om direct aan de slag te gaan. Na een korte extra installatieperiode start het besturingssysteem op met een heel herkenbare interface voor wie al Windows 11 gebruikt.

Windows 11 SE
Windows 11 SE wordt vooraf geconfigureerd met Flipgrid, Whiteboard en Minecraft: Education Edition.

Onderaan in de taakbalk is het een oase aan rust met enkel Verkenner en de Edge- internetbrowser. Na een paar minuten verschijnt er een icoontje van Microsoft Teams op het bureaublad. De rest van de applicaties vind je onder de startknop die centraal staat.

Vanaf hier overlopen we waar Windows 11 SE verschilt van de traditionele versie van Windows 11.

Alleen maar Edge

Edge is de enige webbrowser die we kunnen gebruiken op onze Acer TravelMate Spin B3. Net zoals er bij Chrome OS enkel plaats is voor Chrome, geldt dat ook voor Edge. Dat is op zich geen probleem: sinds de overstap naar Chromium als technologie is Edge een uiterst performante webbrowser geworden die vaak energie-efficiënter omgaat met taken dan Chrome. Beide gebruiken dezelfde basistechnologie, dus qua compatibiliteit hoef je nergens compromissen te sluiten.

Windows 11 SE
Edge heeft vandaag in zijn extensiewinkel al een behoorlijk uitgebreid aanbod aan invoegtoepassingen.

Leuk weetje: wie zijn zin niet vindt binnen de Microsoft Edge extensiewinkel, kan er ook gewoon installeren vanuit de Chrome Web Store. Om maar aan te tonen: ze liggen beide dichter bij elkaar dan je zou denken.

Je kan trouwens binnen Edge een website als PWA (Progressive Web App) installeren. Zo kan je handig met een sneltoets op je bureaublad of taakbalk een website als ‘app’ openen.

Weg widgets

Windows 11 SE is een gestroomlijnde versie van Windows 11. Al het overtollig vet is eraf getrimd. Als gevolg daarvan is er geen ruimte meer voor widgets. Volgens Microsoft betekent het weghalen van widgets dat leerlingen minder afleiding hebben in de klas.

Windows 11 SE
In de taakbalk kan je geen widgets configureren. Ook de sneltoets Windows + W werkt niet.

Op de Acer TravelMate Spin B3 krijgen we niet de traditionele weerdetails te zien in de taakbalk en ook de sneltoets Windows + W doet niets. Slimmeriken die in de taakbalkinstellingen duiken om daar wat extra vinkjes aan te zetten, moeten we teleurstellen. Alles is eruit, in de plaats krijg je een meer gefocuste, Spartaanse versie van Windows.

Vensters ordenen

Wat ons betreft één van de meest handige functies in Windows 11 is het handig verdelen van vensters over de beschikbare werkruimte. Wanneer je muis een seconde boven het minimaliseren/maximaliseren icoontje naast het kruisje hangt, verschijnen verschillende lay-outmogelijkheden om efficiënt te multitasken. Standaard krijg je zes mogelijkheden om in twee of drie kolommen en één of twee rijen te werken.

Een screenshot van Windows 11 SE met twee vensterkeuzes, met daarboven de zes vensterkeuzes binnen Windows 11.

Windows 11 SE schrapt die flexibiliteit en toont twee opties: twee gelijke vensters of twee vensters in 1/3de 2/3de verhouding. De verandering houdt steek omdat de focus ligt op educatie met goedkopere laptops. Die hebben vaak schermen met een lagere schermresolutie, waardoor meer opties om vensters te ordenen weinig nut heeft.

Grootse Verkenner

Een klein detail is Verkenner dat altijd opent in een volledig scherm. Zelfs wanneer je het kleiner zet en sluit, opent het daarna opnieuw volledig. Hier is de reden extra gebruiksgemak: wanneer een leerling een bestand moet zoeken, wil die dat volgens Microsoft liefst zo duidelijk mogelijk doen.

Windows 11 SE
Verkenner opent altijd automatisch over het volledige scherm.

Hetzelfde geldt trouwens voor alle applicaties. Elke toepassing opent over het hele scherm om alles optimaal in beeld te brengen. Je kan links boven vensters ordenen, of de sneltoetsen Windows + linkerpijl en Windows + rechterpijl gebruiken om snel een venster respectievelijk half links of half rechts te sorteren.

Andere beperkingen

We schreven eerder al dat je geen toegang hebt tot de Microsoft Store en geen aparte software (Win32-applicaties) kan installeren. Microsoft heeft Windows 11 SE nog verder gestroomlijnd door heel wat zaken te verwijderen zoals PowerShell, Opdrachtprompt, klassieke Configuratiescherm of Windows Register.

Windows 11 SE
Je kan Windows Register vinden, maar niet opstarten.

Opvallend genoeg kan je de toepassingen vinden via de zoekbalk, maar van zodra je erop klikt, word je verwelkomd met een bericht dat de app niet kan worden uitgevoerd op je pc.

Windows 11 SE
Zelfs ‘Deze pc’ openen kan standaard niet. Via InTune kan je wel rechten toekennen indien nodig.

De beperkte selectie (klik hier voor de volledige lijst) van Windows 11 SE-gecertificeerde toepassingen bij de lancering kan worden uitgebreid door Microsoft op aanvraag, zolang ze passen binnen deze vijf types van apps:

 • Inhoudsfilters
 • Test- en examenoplossingen
 • Technologie omtrent toegankelijkheid
 • Klascommunicatie
 • Essentiële diagnostische apps, management, ondersteunend

Wil je graag als leerkracht of ICT-coördinator een app-voorstel insturen om op te nemen binnen Windows 11 SE? Klik hier om de procedure te doorlopen.

Conclusie

In onze testperiode voelen we duidelijk aan dat Microsoft met Windows 11 SE een Chrome OS-concurrent uit de grond heeft gestampt. De internetbrowser staat ook hier centraal, alle andere ballast werd deels overboord gegooid. Het resultaat is een snellere ervaring die vroeger minder mogelijk was op low-end-toestellen.

Windows 11 SE wordt vooraf op het toestel geïnstalleerd en is niet los verkrijgbaar.

We hebben op de Acer TravelMate Spin B3 regelmatig meerdere tabbladen geactiveerd, in de instellingen gedoken en een YouTube-filmpje opgezet, maar het toestel vertraagde nooit significant. Eerlijk gezegd hadden we deze vlotte ervaring niet verwacht met een Intel Celeron N4020 (dualcore 1,1 GHz) met 4 GB RAM: de basisconfiguratie die Acer ons instuurde.

Het toont aan dat Microsoft met Windows 11 SE de juiste kant op gaat. De basis is er en de gecureerde selectie aan apps die je kan installeren is een belangrijk signaal dat Microsoft goede prestaties wil blijven garanderen na meerdere jaren in gebruik.

lees ook

Acer TravelMate Spin B3 review: aan de slag met Windows 11 SE

Windows 11 SE kan je vandaag (of binnenkort) bij alle pc-fabrikanten terugvinden binnen de line-up. Ons testmodel, de Acer TravelMate Spin B3, kunnen we na een eerste indruk van harte aanraden om met het nieuwe besturingssysteem aan de slag te gaan.

Chromebook opent twee vensters tegelijk op nieuwe manier

Google ontwikkelt momenteel nieuwe manier om twee vensters tegelijk op het scherm te plaatsen. Het aantal vensters dat een Chromebook-gebruiker tegelijk kan openen, lijkt wel beperkt te blijven tot twee.

Chromebook-gebruikers kunnen momenteel multitasken met een maximum van twee vensters. Beide vensters worden in dat geval gelijk verdeeld over het scherm en nemen dus 50 procent van het totale scherm in beslag.

In de nabije toekomst moet het mogelijk worden om één scherm twee derde van het scherm te laten innemen. Het tweede venster krijgt de overgebleven plaats.

Meer nood aan multitasken

Werken met meerdere vensters is enorm belangrijk geworden in de hybride wereld. Tijdens videovergaderingen is het bijvoorbeeld meer dan eens nodig om een Word-document of webpagina tegelijk te openen.

Andere computerbouwers zetten daarom ook volop in op multitasken. Apple onthulde onlangs bijvoorbeeld de functie Stage Manager, waarmee maximaal acht applicaties tegelijk overzichtelijk worden weergegeven.

Het zal nog even wachten zijn tot de functie uitrolt, al is het nog niet duidelijk hoe lang het wachten precies zal duren. De functie werd ontdekt in Chromium Gerrit, waar de ontwikkeling van een functie werd aangekondigd om het beeldscherm te splitsen.

Citymesh: ‘Denk aan wifi en connectiviteit, stop niet al je budget in laptops’

Elke leerling een laptop, de Digisprong is daarin duidelijk. Maar vergeten we de IT-infrastructuur binnen de scholen niet?

Om bovenstaande vraag te beantwoorden zitten we samen met Citymesh en Econocom die een samenwerking met elkaar startten. Econocom profileert zich als een steevaste educatiespeler binnen technologie en heeft sinds de overname van de B2B-tak van Switch heel wat expertise in huis.

In tandem met Citymesh willen ze naast toestellen de focus maximaal leggen op de IT-infrastructuur binnen scholen die dringend mee moet evolueren. De samenwerking is opvallend omdat Cegeka meerderheidsaandeelhouder is van Citymesh en als IT-provider tegelijk een concurrent vormt voor Econocom.

“Ik snap de verwarring maar ondanks dat Cegeka meerderheidsaandeelhouder is, blijft Citymesh onder eigen naam opereren en vaart het zijn eigen koers”, zegt Freek Pauwels, chief commercial officer bij Citymesh. Dankzij de overname van Smartschool door Cegeka heeft Citymesh wel bepaalde troeven die anderen niet hebben. Daar komen we later op terug.

IT-infrastructuur stiefmoederlijk behandeld

De IT-infrastructuur binnen scholen is er vaak erg aan toe en werd jarenlang stiefmoederlijk behandeld. Vooral binnen lagere scholen is er nood aan vernieuwing omdat de Digisprong tot daar reikt met één toestel voor iedere leerling vanaf het vijfde leerjaar.

“Scholen worstelden vroeger met de vraag of ze voor elke leerling een toestel moesten voorzien. Die beslissing is nu voor hen genomen met de Digisprong”, benadrukt Ciska Schrooten, verantwoordelijke educatie binnen Econocom. Dat zorgt daar voor paniekvoetbal want ineens is daar een zak geld waar je iets mee moet doen, maar waar er vaak weinig tot geen expertise is omdat de ICT-coördinator een verantwoordelijke leerkracht is die de extra rol op zich neemt. Omdat pas vanaf het vijfde leerjaar de Digisprong geldt, krijgen basisscholen minder middelen en moeten ze goed kijken waar ze hun budget spenderen.

Pas op, ook het secundair moeten naar hun IT-infrastructuur kijken en het budget goed verdelen.

Ciska Schrooten, verantwoordelijke educatie binnen Econocom

“Pas op, ook het secundair moeten naar hun IT-infrastructuur kijken en het budget goed verdelen. Er zijn vandaag scholen te vinden die op een juiste manier hebben geïnvesteerd, maar tegelijk zijn er ook die snel laptops hebben besteld en nu achter de feiten aanlopen omdat de rest van hun infrastructuur niet is gemoderniseerd”, zegt Schrooten.

Kijken naar glasvezel

Citymesh benadrukt in het interview dat de IT-infrastructuur belangrijk is om te evalueren, maar alles begint met de internetverbinding die binnen de school aanwezig is. “De traditionele Schoolnet-abonnementen dekken de lading niet meer voor secundair onderwijs. Kan je digitaal onderwijzen met maar 50 Mbps upload voor alle leerlingen?” Pauwels schudt van nee en oppert glasvezel als alternatief.

“We kunnen vandaag niet meer rond glasvezel. Elke school die er toegang tot heeft, moet de overstap maken om opnieuw ademruimte te krijgen. Vanaf daar start ook de rest van het puzzelstuk. Staat de server ergens achter een radiator met een aftandse ethernetverbinding of ligt er intern al glasvezel? Waar moeten de serverkasten en de access points voor wifi komen? Hoeveel switches zijn er nodig en welk type?”

Hiermee komen we tot de essentie van de boodschap van Econocom en Citymesh: IT-ondersteuning bieden aan ICT-coördinatoren en scholen om die stap voorwaarts te zetten.

Kijken of zelf controleren

Citymesh biedt binnen zijn netwerkoplossing twee duidelijke gebruikersrollen: Viewer en Admin. Viewer is bedoeld voor de lesgever die een beetje IT doet en wil dat alles werkt, maar ook graag wat inkijk heeft. Hij of zij kan kleine zaken aanpassen die het systeem niet stuk kunnen maken. “Van zodra er meer nodig is, geven ze ons een seintje en dan lossen we dat snel op. We noemen het graag wifi-as-a-service”, zegt Pauwels.

De Admin-optie richt zich op de voltijdse ICT-coördinator van grotere scholen. Die kan een opleiding volgen om daarna heel wat zaken zelf te beheren en aan te passen. Pas wanneer er grote veranderingen nodig zijn, kloppen ze aan bij Citymesh.

Wanneer een leerling niet meer is ingeschreven op de school en zijn account wordt ingetrokken, verdwijnt ook de toegang tot het wifi-netwerk.

Freek Pauwels, chief commercial officer bij Citymesh

Het handige is dat alle designs rond de IT-infrastructuur vooraf worden gemaakt, voor de installatie. “Zo kunnen we via SSO (Single Sign On) handig elke leerling met zijn of haar Smartschool-, Microsoft- of Google-account toegang geven tot het wifi-netwerk met dezelfde login”, wijst Pauwels naar het gebruiksgemak. “Wanneer een leerling niet meer is ingeschreven op de school en zijn account wordt ingetrokken, verdwijnt ook de toegang tot het wifi-netwerk.”

Wifi-as-a-service

Omdat Citymesh samen met Econocom met een totaaloplossing naar scholen trekt, zit daar ook standaard snelle ondersteuning in. Het biedt een silver SLA-pakket aan bronze prijzen. “We kunnen dat omdat scholen doorheen het jaar 3 tot 4 maanden gesloten zijn”, verduidelijkt Pauwels.

Concreet betekent dit ondersteuning van 9 uur tot 17 uur voor kleine problemen en 24/7 voor grote problemen. “Stel dat we op zondag via een automatische melding zien dat er een probleem is met de internetverbinding, proberen we dat op afstand op te lossen. Lukt dat niet, dan staan we eventueel al maandagochtend aan de schoolpoort om direct te helpen. We werken altijd pro-actief, je wil namelijk niet dat je pas maandagochtend als ICT-coördinator een probleem ontdekt en in paniek naar een oplossing moet zoeken.”

Binnen het ‘wifi-as-a-service’-aanbod zit ook standaard een up-to-date patchbeleid om apparaten veilig te houden. “In principe zou je ons nooit moeten horen en gebeurt alles automatisch achter de schermen”, lacht Pauwels.

Flexibel samenwerken met elke fabrikant

De kracht van de samenwerking tussen beide partijen is dat ze onafhankelijk opereren. Ze werken niet met één fabrikant samen, maar met allemaal. Dat moet ook omdat niet elke school met een propere lei kan starten. Stel dat je bijvoorbeeld al 20 wifipunten hebt van een bepaald merk, dan wil je die niet buiten gooien om opnieuw te starten. Bestel er extra bij van de nieuwste technologie, en vervang de huidige op termijn wanneer ze niet meer voldoende presteren. Die flexibiliteit willen Econocom en Citymesh geven aan scholen.

Binnen Econocom hebben we een ruime leasingpoot waar heel wat verschillende formules mogelijk zijn.

Ciska Schrooten, verantwoordelijke educatie binnen Econocom

Flexibiliteit komt ook terug in het aankoopproces. Scholen kunnen hardware kopen of leasen met heel wat flexibiliteit. “Met de Digisprong moeten we vaak heel creatief te werk gaan. Stel dat een school graag eerst een som wil betalen om het Digisprong-budget te spenderen, om daarna de rest via leasing af te betalen, dan kan dat”, zegt Schrooten. “Binnen Econocom hebben we een ruime leasingpoot waar heel wat verschillende formules mogelijk zijn.”

Unieke band met Smartschool

Door de band met Cegeka heeft Citymesh een extra troef voor scholen die Smartschool gebruiken vergeleken met andere IT-providers. Het kan namelijk een cross connect opstellen met Smartschool zodat zelfs wanneer het internet platligt op de school de dienst altijd beschikbaar is. “Bekijk het als een rechtstreekse tunnel naar ons datacenter”, zegt Pauwels. “Zo kunnen ze altijd aan hun data.”

Zo’n rechtstreekse lijn met Smartschool is altijd handig. Een leerling kan vandaag wanneer hij geen zin heeft om een examen af te leggen online een DDoS-aanval aankopen. De internetverbinding ligt als gevolg plat, waardoor het examen niet kan doorgaan. Met zo’n rechtstreekse lijn is er altijd een back-up die werkt.

Goed nadenken over Digisprong-budget

Tot slot wil Pauwels ook graag benadrukken dat scholen rekening moeten houden met een degelijk cybersecuritybeleid wanneer ze hun IT-infrastructuur analyseren. “Begin al eens met een deftige firewall. Vandaag zien we nog te vaak dat wanneer de schooldeur sluit de internettoegang gewoon blijft open staan. Zoiets mag niet gebeuren.”, merkt hij op.

Begin al eens met een deftige firewall.

Freek Pauwels, chief commercial officer bij Citymesh

Zowel Citymesh als Econocom hopen met het overzichtelijke aanbod in combinatie met de nodige flexibiliteit en expertise dat scholen nadenken over het Digisprong-budget en niet alles in één keer uitgeven.

Spelenderwijs veiliger op internet

Kinderen behoeden voor online gevaren, het kan op een ludieke manier. Dat bewijst het educatieve bordspel Jungle Web, een uitgave van Child Focus. Onder het motto ‘samen veilig internetten’ helpen ze kinderen om op een meer verantwoorde manier online te gaan.

Jungle Web is een gezelschapsspel van Child Focus. Met behulp van speelkaarten, vragen en symbolen worden kinderen vanaf 9 jaar op een ludieke manier aangezet om in gesprek te gaan over veilig internetten. Onderwerpen die de revue passeren zijn privacy, grooming, sexting, online challenges en cyberpesten.

Een spelletje duurt gemiddeld zo’n twintig minuten. Je kunt Jungle Web spelen met twee tot twintig spelers, met of zonder internetverbinding.

Bestellen kan via Child Focus. Het spel zelf is gratis. Voor de verzendkosten betaal je 8 euro.

Les krijgen ín de Metaverse

Met je leerlingen een uitstapje maken in een koraalrif? Daarop is het in ons land nog even wachten. In de Amerikaanse Stanford University kunnen deelnemers van de opleiding Virtual People het al wel. VR-headset op en go!

De opleiding Virtual People speelt zich maar liefst de helft van de tijd af in de Metaverse, een fictief virtueel universum in 3D. Vorig jaar tekenden 263 studenten in voor de opleiding van 20 weken. In die periode brachten ze samen zo’n 200.000 minuten door in de Metaverse.

Zelf werelden ontwerpen

Virtual People bestaat al sinds 2003 en was van bij het begin het paradepaardje van de campus. Vorig jaar was het de eerste keer dat de opleiding niet alleen óver maar vooral ín de virtuele werkelijkheid werd gegeven.

Met een Oculus Set2-headset op het hoofd maakten de studenten virtuele uitstapjes naar een koraalrif en een ruimtestation. Ze gingen virtueel met elkaar in gesprek en verkenden elkaars zelfontworpen virtuele werelden.  

“Verbluffend”

Professor Jeremy Bailenson geeft al twintig jaar les over VR. Na al die tijd kan hij de virtuele technieken eindelijk concreet gebruiken in de opleiding. “Verbluffend”, omschrijft hij het zelf in een filmpje.

GitHub breidt gratis leerkrachttoegang uit naar Codespaces

Leerkrachten die Global Campus vervoegen en GitHub Classroom gebruiken, krijgen voortaan gratis toegang tot Codespaces.

Met Codespaces krijgen IT-leerkrachten een Visual Studio Code-editor, terminal en debugger met GitHub-versiecontrole in een webbrowser of op een desktoptoestel. Hiermee kan je variaties wegnemen tussen toestellen van studenten, een belangrijk voordeel voor leerkrachten. Het cloudgebaseerde ontwikkelplatform standaardiseert de runtime-vereisten, hardware-specs en instellingen.

Codespaces wordt buiten de schoolmuren gefactureerd binnen een pay-as-you-go-model. Leerkrachten die echter gecertificeerd zijn binnen GitHub Global Campus krijgen 1.250 uur gratis. Dit volume is genoeg voor ongeveer 50 studenten die vijf maandelijkse taken op een 2-coremachine afwerken met één Codespace per student.

Binnen Global Campus kunnen leerkrachten ook andere zaken doen zoals:

 • Recente taken bekijken en de progressie per student
 • Afspreken met collega’s via GitHub Discussions
 • Toegang tot Campus TV-afleveringen
 • Deelnemen aan events zoals hackathons

Leerkrachten kunnen zich via deze inschrijving aanmelden binnen GitHub Global Campus. Volgens GitHub gebruiken 2 miljoen leerkrachten en leerlingen Global Campus wereldwijd.

Google Meet voegt software toe om jezelf ideaal te belichten

De nieuwste update van Google Meet helpt gebruikers met een oude webcam of slecht belichte locatie om toch optimaal in beeld te verschijnen.

Videobellen is zoveel fijner wanneer de tegenpartij duidelijk en helder in beeld is. Dat weet elk videobelplatform. Microsoft Teams en Zoom passen heel wat AI-snufjes automatisch toe om je optimaal in beeld te brengen. Google voegt daar nu een flinke schep bovenop door manuele controle toe te voegen aan de belichting in Google Meet.

In een nieuwe update die binnenkort wordt vrijgegeven, kan je als gebruiker de belichting bijsturen alsof je met een studiolicht werkt. Is je gezicht helder aan de éne kant door het zonlicht maar donker aan de andere kant? Met de softwarefunctie in Google Meet kan je nu dynamisch een extra lichtpunt toevoegen en controleren.

Naast de indrukwekkende lichtfunctie voert Google ook een andere belangrijke update door binnen Google Meet onder de noemer portrait mode. Hier wordt AI gebruikt om je videokwaliteit gevoelig te verhogen wanneer je een oude of weinig kwalitatieve webcam hebt of bij een slechte internetverbinding.

Tot slot krijgt Google Meet een betere filter die echo’s in ruimtes met harde oppervlakken compenseren.

Het is nog niet duidelijk wanneer alle updates worden uitgerold. Google spreekt niet over een specifieke tijdlijn, enkel dat je de nieuwe functies snel mag verwachten.

Communicatie-app ParentCom voegt Oekraïens gratis toe aan vertaalpakket

Nu er op onze schoolbanken heel wat Oekraïense leerlingen plaats nemen, biedt ParentCom het Oekraïense taalpakket gratis aan.

Parentcom is een volledig cloud-gebaseerd platform aan, met directe integratie tussen websites en apps. Het ultieme doel is een gecentraliseerde ouder- en schoolcommunicatie, die komaf maakt met de formuliertjes en de heen-en-weermapjes in de boekentas. Die éénduidigheid vermijdt dubbel werk, ontziet ook de leerkrachten administratief en geeft een geloofwaardigheid die de ouderbetrokkenheid verhoogt.

Om iedereen aan boord te krijgen, biedt Parentcom nu ook (ver)taalpakketten aan naar heel wat verschillende talen. De huidige talen zijn Arabisch, Engels, Duits, Frans, Spaans, Nederlands, Portugees, Pools, Russisch, Turks, en vereenvoudigd Chinees. Nu voegt Oekraïens toe als gratis taalpakket.

Het ParentCom-platform wordt al in heel wat Nederlandse scholen ingezet, en wint ook in Vlaanderen terrein.

Microsoft, Apple en Google maken zich sterk voor een toekomst zonder wachtwoord

Inloggen zonder wachtwoord, dat willen techgiganten Google, Apple en Microsoft in de toekomst kunnen aanbieden. FIDO inlog-standaarden worden daartoe in de volgende drie jaar geïntegreerd op verschillende producten.

FIDO werkt door een legitimatiebewijs op het toestel dat wil inloggen te bewaren. Het toestel of een account ontgrendelt door dit versleutelde bewijs dat officieel een ‘passkey’ wordt genoemd.

Google, Apple en Microsoft beloven daar nu ondersteuning voor te zullen aanbieden. In de komende drie jaar kunnen we de inlogmethode verwachten op Android, Chrome, iOS, macOS, Safari, Windows en Edge. Iedere partij belooft de standaard dus te integreren op zijn besturingssysteem en webbrowser.

Veiligere optie

Achter de belofte schuilt een poging om de veiligheid van de betrokken producten en diensten te verhogen. Inloggen door middel van gebruikersnaam en wachtwoord heeft namelijk in het verleden maar al meermaals bewezen niet bestand te zijn tegen hackers.

Microsoft trekt al langer de kar van het afschaffen van het wachtwoord, maar een complete wachtwoordloze wereld is er nog niet van gekomen. De nieuwe beloftes moeten deze toekomst verder garanderen. Bovendien worden nu meerdere partijen betrokken bij deze missie, wat de kans op succes zou kunnen verhogen.

Zoom kort de duur van gratis videovergaderingen in  

Gratis videovergaderingen bij Zoom zijn vanaf 2 mei van kortere duur. Afhankelijk van het aantal participanten aan de vergadering kan een gratis account nog meetings inplannen van 40 minuten.

De omzetcijfers van Zoom vlogen de hoogte in tijdens de coronacrisis. De kaap van 1 miljard dollar werd bereikt door het gebruikersaantal dat enorm toenam. De eenvoud waarmee een meeting werd opgezet en de mogelijkheid om zonder registratie of installatie van een app deel te nemen aan een vergadering zullen bij velen geprezen zijn. Net als het gegeven dat binnen de gratis versie al veel mogelijk is.

De mogelijkheden van het gratis abonnement snoeit Zoom vanaf 2 mei flink bij. Meetings met drie of meer participanten kunnen nog maar maximaal 40 minuten bedragen. Eén-op-één sessies worden eveneens ingekort tot 40 minuten. Heb je langer nodig, dan zal je een betalend abonnement moeten nemen.

Beperkte communicatie

Zoom kondigt de wijzigingen zelf niet groots aan. Het bedrijf koos ervoor zijn gebruikers op de hoogte te stellen via een e-mail, zonder een blog te publiceren of een aankondiging elders te maken.

Veel gebruikers twijfelden dan ook aan de echtheid van de mail en contacteerde de Twitter-pagina van het bedrijf om de geplande wijziging af te toetsen. Zoom reageerde daar wel op gebruikers.

Onbekende reden

Eerder probeerde Zoom al met advertenties munt te slaan uit gratis gebruikers. Het platform gaf toen te kennen dat voornamelijk de talrijke private gebruikers die sinds de pandemie op het platform verschenen het gratis abonnement gebruikten. Het grootste deel van de zakelijke gebruikers tekende volgens het bedrijf al in op een betalende versie.

De stap had mogelijks niet het gewenste resultaat op de omzetcijfers, wat zou verklaren waarom het gratis abonnement flink wordt beperkt. Al is het ook mogelijk dat Zoom graag wil inzetten op de zakelijke markt. Gezien de eerdere bewering van Zoom over de populariteit van betalende abonnementen bij zakelijke gebruikers, zullen voornamelijk private gebruikers afhaken van het platform. Alles blijft wel speculatie aangezien Zoom zelf geen reden geeft voor de plotse verandering.

Abonnementen

Voor bedrijven die nog geen betalend abonnement van Zoom aanschaften, zetten we de prijzen op een rij. De eerste betalende bundel kost maandelijks 13,99 euro en laat 100 deelnemers toe. Voor kleine bedrijven heeft het platform een bundel van 18,99 euro per maand, waarbij 300 deelnemers zijn toegelaten. Grote bedrijven die meer dan 99 gebruikslicenties nodig hebben, moeten contact opnemen met het verkoopteam van Zoom.

Ter vergelijking geven we ook de prijzen van Webex mee. Dat platform geeft gratis gebruikers meetings van 50 minuten. Voor 14,25 per maand kunnen meetings 150 participanten toelaten. Tot 200 participanten zijn mogelijk in een abonnement van 28,50 per maand. Opnieuw moeten grotere bedrijven contact opnemen op meer dan 100 licenties te kunnen aankopen.   

Update: Zoom laat weten dat één-op-één meetings dezelfde maximale lengte krijgen als gratis groepssessies. “We zijn er trots op een service te bieden die wereldwijd zoveel mensen helpt om in contact te blijven met vrienden, familie en collega’s, en het blijven ondersteunen van wijdverbreide toegang tot ons platform is een belangrijk onderdeel van onze bedrijfsmissie”, klinkt het in de bedrijfsverklaring.

Google Docs maakt opvolging van projecten eenvoudiger

Google Docs introduceert twee nieuwe functies om samenwerkingsprojecten eenvoudiger op te volgen. Eerst is er een nieuw menu om de status van een project duidelijker weer te geven en als dat niet genoeg informatie geeft, heeft Docs een tabelsjabloon klaar om alle beschikbare informatie in te plaatsen.  

Google maakt geeft zijn slimme canvas nieuwe mogelijkheden. Het bedrijf maakt bekend dat de nieuwigheden deze keer voor Google Docs zijn.

Projectstatus

Met een nieuw menu wordt het eenvoudig om per project aan te geven wat de status is. Dat kan variëren van ‘nog niet begonnen’ tot ‘afgerond’. Het projectstatus-menu zal als één van de twee standaardopties in Google Docs te vinden zijn. Met het andere standaardmenu kan de reviewstatus worden opgevolgd.

Beide menu’s zijn te vinden door ‘@dropdown’ in te geven in een Google Docs. Het menu is met kleuren aan te passen naar eigen wens. Buiten de standaardmenu’s kan je zelf onderdelen instellen om een project op te volgen.

Tabelsjablonen

Als de projectstatus niet overzichtelijk is of je graag een overzicht hebt van alle lopende projecten binnen je organisatie, dan heeft Google Docs een tabel voor je klaar. De tabel stelt een bepaalde indeling voor die richting geeft aan de projectonderdelen waar je van op de hoogte wil zijn. Al blijft alles aan te passen naar eigen wens.  

De functies zouden in de komende weken beschikbaar moeten worden voor alle Workspace-gebruikers, G Suite-gebruikers en beheerders van een eigen Google-account.

LinkedIn veruit het populairste merk in phishing-mails

LinkedIn is met voorsprong de meest populaire naam die hackers misbruiken om phishing-aanvallen te lanceren. 52 procent van alle berichten linkt naar het professionele sociale netwerk.

In een onderzoek van Check Point publiceert de securityprovider een top 10-lijst van meest populaire merken die worden misbruikt in phishing-aanvallen. LinkedIn staat hier met stip op één met meer dan de helft van alle malafide e-mailberichten die merken misbruiken. Dit is de volledige lijst:

 • LinkedIn (52 procent)
 • DHL (14 procent)
 • Google (7 procent)
 • Microsoft (6 procent)
 • FedEx (6 procent)
 • WhatsApp (4 procent)
 • Amazon (2 procent)
 • Maersk (1 procent)
 • AliExpress (0,8 procent)
 • Apple (0,8 procent)

De populariteit van LinkedIn is opvallend. Vorig kwartaal noteerde Check Point bij LinkedIn 8 procent. Dit kwartaal is het professionele sociale netwerk meer dan zes keer populairder geworden bij hackers. Het stoot DHL van de troon dat tot vorig kwartaal de ranglijst aanvoerde.

Phishing-pogingen op grote schaal

“Deze phishing-pogingen zijn gelegenheidsaanvallen. Criminele groepen zetten deze phishing-pogingen op grote schaal op en voeren ze uit met als doel zoveel mogelijk mensen zover te krijgen dat ze hun persoonlijke gegevens prijsgeven”, zegt Zahier Madhar, Security Engineer Expert bij Check Point Software in België.

“Sommige aanvallen zijn gericht op het verkrijgen van macht over individuen of het stelen van hun informatie, zoals we nu zien bij LinkedIn. Andere zijn pogingen om malware op bedrijfsnetwerken in te zetten, zoals de nep-e-mails met vervalste vervoersdocumenten die we bijvoorbeeld veel in de scheepvaartsector zien.”