Lerend Netwerk XR sluit werkjaar af met slotevent

- David Van Waeyenberghe

Beeld Shutterstock

Op dinsdag 18 juni organiseert het Lerend Netwerk XR een slotevent in Campus Mercator (HOGENT). Het netwerk begeleidde dit schooljaar 25 scholen bij de implementatie van XR-gerelateerde projecten en lesmomenten. Het resultaat van dat werk zal te zien zijn tijdens het slotmoment XR Inspire.

Het Lerend Netwerk startte in januari vorig jaar, als onderdeel van het XR actieplan. Dat plan moet zorgen voor een bredere implementatie van Virtual, Augmented en Mixed Reality (met XR als verzamelnaam) in de Vlaamse (secundaire) scholen. Uittredend Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zette de voorbije jaren (financieel) in om via XR leerontwikkeling te stimuleren bij jongeren uit het beroeps en technisch gericht onderwijs.

Experten

Het Lerend Netwerk XR is een team van experten uit verschillende onderwijsinstellingen. Bij de start kregen directies en scholen de kans om zich te informeren over hoe XR meer in te zetten in hun lespraktijk. Vanaf september ging het Lerend Netwerk aan de slag met 25 scholen. Dat gebeurde in een één-op-één professionaliseringstraject. Het doel was om minstens één concrete XR-toepassing te verankeren in de eigen klaspraktijk.

Tijdens het XR Inspire-event op 18 juni zullen de deelnemende scholen die toepassing voorstellen aan het grote publiek. Naast de 25 begeleidde scholen, krijgen ook vijf andere scholen een forum tijdens het event. Dat zijn scholen die het voorbije schooljaar een InnoVet-project hebben uitgewerkt rond XR. De scholen geven tekst en uitleg bij hun project tijdens de educatieve beurs.

Programma

Het dagprogramma zit tjokvol XR-projecten, en moedigt tegelijk geïnteresseerde scholen op om aan de slag te gaan met XR. Na de ontvangst en een plenair welkom krijgen de deelnemers twee presentaties van de verschillende projecten, opgedeeld per thema. Vanzelfsprekend staan er ook demo’s, workshops en focusgesprekken op het programma.

Deelnemers kunnen meerdere thema’s aanduiden om zo projecten uit verschillende domeinen te bekijken. De presentatoren gebruiken allemaal hetzelfde sjabloon waarbij foto’s en video’s worden vertoond.

lees ook

Vlaamse onderzoekers inspireren internationale collega’s met raamwerk voor XR-implementatie

Het XR Inspire-event vindt plaats in gebouw G van HOGENT (Campus Mercator). Deelnemen is gratis, inschrijven kan via dit formulier.