Lerend Netwerk XR start reeks inspiratiesessies (update)

- David Van Waeyenberghe

Beeld: Shutterstock

Het Lerend Netwerk XR start komende donderdag, 28 september, een reeks inspiratiesessies rond de toekomst van XR in het onderwijs. Het gaat om webinars en demomomenten die ICT-coördinatoren en leerkrachten moeten inspireren om met de nieuwe technologie aan de slag te gaan in het secundair onderwijs.

Het XR-actieplan van de Vlaamse overheid promoot het gebruik van XR om de leereffecten in het secundair onderwijs te vergroten. Specifiek richt het actieplan zich tot technische en beroepsopleidingen. Het Lerend Netwerk XR helpt scholen die zich didactisch willen professionaliseren over de technologie. Dit schooljaar begeleidt het netwerk 25 scholen in één-op-één trajecten. Tegelijk willen ze via inspiratie-  en demosessies andere scholen warm maken.

Online en fysiek

Het Lerend Netwerk XR kiest voor de hybride lesvorm. De eerste twee sessies vinden online plaats. Op donderdag 28 september krijgen de deelnemers een introductie in de wereld van XR (de koepelnaam voor alles wat virtual (VR), augmented (AR) en mixed (MR) reality is. De sessie is een herhaling van de webinar die het netwerk in januari al presenteerde. Op 11 oktober vindt de tweede online sessie plaats, rond XR-praktijkvoorbeelden. Ook dit is een herhaling van de sessie in februari.

Tijdens de fysieke demomomenten krijgen de deelnemers minder theoretische uitleg maar gaan ze vooral zelf de mogelijkheden ontdekken. Het Lerend Netwerk XR organiseert hands-on demomomenten waar iedereen de nieuwe software en apparatuur kan leren gebruiken. De bedoeling van die praktijksessies is uiteraard om scholen te overtuigen van de meerwaarde die de technologie kan geven voor het secundair onderwijs (dubbele finaliteit en arbeidsmarkt).

XR Inspire

Het eerste demomoment vindt plaats op maandag 23 oktober in de Howest Campus Kortrijk. Die dag gaan de medewerkers van het Lerend Netwerk XR dieper in op de XR toepassingen voor de sector Nijverheid en bouw. Aan de hand van concrete voorbeelden en casestudies krijgen de deelnemers een beeld van hoe de technologie kan worden gebruikt om tot leerwinst te komen en om de leerplannen te verrijken.

lees ook

Smart Education @ Schools lanceert nieuwe projectoproep

Op maandagen 20 november 2023 (Hasselt) en 22 januari 2024 (Mechelen) vinden twee andere demomomenten plaats rond respectievelijk zorg en algemene vakken. Wellicht volgen nadien nog sessies. De data, thema’s en locaties zijn nog niet gekend. Deelnemen aan de twee online sessies kan door op het event te klikken. Hetzelfde geldt voor het eerste fysieke demomoment in Kortrijk.

Introductie in het onderwijs – donderdag 28 september

Good practices XR – woensdag 11 oktober

Demo thema nijverheid en bouw – maandag 23 oktober

UPDATE: Op maandag 20 november vindt een XR Inspire plaats rond thema zorg. Het fysieke event vindt plaats in de gebouwen van PXL Hasselt.

Inschrijven kan via deze link.