Vives bouwt XR academy uit voor Vlaanderen

- David Van Waeyenberghe

Hogeschool Vives heeft groen licht gekregen voor de uitbouw van een XR academy in Vlaanderen. Die moet leraren vertrouwd maken met de technologie zodat ze die zelf kunnen omzetten in de klas.

De Vlaamse overheid wil vanaf september 2023 (praktijk) lessen ondersteunen met Extended Reality (XR) via de vijf provinciale uitleendiensten. De Hogeschool Vives kreeg de toestemming om een heuse XR academy op poten te zetten en het project te coördineren. Het is de bedoeling om leerkrachten vertrouwd te maken met de technologie zodat ze die zelf technisch en didactisch kunnen inzetten in de lespraktijk.

Immersieve technologieën

Extended Reality (XR) is de overkoepelende term voor alle immersieve technologieën, gaande van virtual reality (VR) over augmented reality (AR) tot mixed reality (MR). Die technologieën moeten jongeren uit het beroeps- en technisch onderwijs beter voorbereiden op de arbeidsmarkt. De bedoeling is dat de nieuwe technologieën de leereffecten ondersteunen.

De Vlaamse overheid verbindt de fysieke wereld met de digitale in secundaire scholen in een actieplan met een ‘XR academy’ voor leraren en onderwijspersoneel. De bedoeling van een XR academy is het ondersteunen van leerkrachten en scholen om deze technologie op een correcte manier te gebruiken en duurzaam te implementeren. Via een samenwerking met experten vanuit Thomas More, Brightlab en UCLL kan Vives vanuit 15 locaties tot 3.000 leraren bereiken.

lees ook

De toekomst van EdTech? Hou de mens centraal!

Gratis sessies

Via de vijf Regionale Technologische Centra (RTC) biedt de Vlaamse overheid leraren en scholen de mogelijkheid om XR-materiaal te ontlenen. De RTC’s voorzien eveneens opleidingen voor het goede gebruik van de toestellen. De XR academy past ook binnen de acties van de Vlaamse overheid omtrent de implementatie van XR in het technisch en beroepsgericht secundair onderwijs. De uitleendienst is georganiseerd vanuit de RTC’s om drempels te verlagen.

Het volgen van een sessie in de XR academie is gratis voor alle scholen die gebruik willen maken van het XR-materiaal. De academie bouwt verder op de aanwezige expertise in het XR-veld, digitale didactiek en het aanbieden van vormingen in onderwijs over innovatieve technologieën.