Whizzkids mikt in jubileumjaar ook op eerste graad secundair
Dit schooljaar viert Whizzkids, het platform voor online ICT-wedstrijden, het 25-jarig bestaan. Om dat jubileumjaar extra op te luisteren, richten de medewerkers zich voor het eerst op de eerste graad secundair onderwijs. Schoolit schoof met Bert Vanhaesebroeck, Ine Vanheirreweghe en Kristof Mommaert aan tafel voor een fijne babbel.
Whizzkids is de voorbije jaren uitgegroeid tot een vaste waarde in veel klassen van het vierde, vijfde en zesde leerjaar. Ondertussen zijn ook lerarenopleidingen, scholen in het Franstalige landsgedeelte en Nederlandse scholen mee op de kar gesprongen. Bij de start van het jubileumjaar kondigde Whizzkids trots een nieuwe doelgroep aan. “Vanaf dit jaar kunnen ook klassen uit de eerste graad van het secundair onderwijs deelnemen”, glundert Bert Vanhaesebroeck van Whizzkids.
Jubileum
Die wieg van Whizzkids stond een kwarteeuw geleden in het bureau van de vzw CST (Computers op School en Thuis). “Zij voelden dat er nood was aan ICT binnen onderwijs. Op dat moment was ICT nog lang niet ingeburgerd. Het team is gestart met een wedstrijd die zich richtte op het vijfde en zesde leerjaar”, gaat Bert verder. Hij is, net als zijn vier collega’s een gedetacheerde leerkracht, en kwam via zijn collega Guido Vermaerke in contact met Whizzkids.
In de beginjaren was de wedstrijd een puur vrijwillige aangelegenheid, bovenop de dagtaak als leerkracht. “Er namen pakweg dertig klassen deel aan de quiz, maar dat aantal steeg en blijft maar stijgen. Vorig jaar schreven liefst 2.600 klassen zich in, en ook dit jaar verwachten we een massale deelname. In 2019 kregen we van één van onze partners, de Cronos Groep, de vraag hoe ze ons konden helpen. Toen hebben we gezegd dat meer tijd het belangrijkste was. Dankzij die steun kunnen we nu met vijf voltijds of deeltijds aan Whizzkids werken en blijven doorgroeien.”
Klaswerk
Een belangrijk punt voor leerkrachten om hun klas in te schrijven, is dat de wedstrijd een teamwerk is. “We voorzien drie vragenreeksen via Google Classroom of Microsoft Teams”, vult Kristof Mommaert aan. Per vragenreeks hebben de teams, de klassen dus, vier tot vijf weken tijd om de antwoorden door te sturen. Rond februari, wanneer de derde ronde is afgewerkt, krijgen de deelnemers de resultaten. De teams die een bepaalde score halen, maken kans om deel te nemen aan de halve finale.”
De halve finales zullen per loting worden bepaald. “Elk team heeft evenveel kans om geselecteerd te worden. De beste tien klassen uit elk studiejaar stoten door naar de grote finale in Walibi op 13 mei. Nog een nieuwtje: de teams die eindigden op de elfde tot twintigste plaats, krijgen een uitnodiging voor de kleine finale die plaatsvindt in de Zoo van Antwerpen.”
Voor de organisatie staan de resultaten niet bovenaan de prioriteitenlijst. “Het is altijd leuk om goed te scoren, dat weten we wel. Maar het opzet van Whizzkids is veel meer dan dat. Het gaat om samenwerken. Daarom zijn de vragenreeksen opgedeeld in drie vragentypes, van gemakkelijk tot moeilijk. Er komt altijd opzoekwerk bij kijken en we merken dat de kinderen heel veel van elkaar leren. Dat is het belangrijkste aspect voor ons”, benadrukt Bert.
Link met lerarenopleiding
De nood om door te groeien naar andere doelgroepen is er altijd geweest. Door de extra financiële middelen kon Whizzkids een lijn leggen naar de lerarenopleiding in de hogescholen. “Iedereen weet dat er een nood is om ICT binnen de klas te brengen”, legt Ine Vanheirreweghe uit. “Dat gebeurt in eerste instantie via de leerkrachten zelf. Alleen merken we dat sommige leerlingen ICT-vaardiger zijn dan hun leerkrachten. Vandaar dat we de stap hebben gezet naar de toekomstige leerkrachten om hen mee te nemen in het verhaal.”
Vorig jaar mocht Whizzkids acht hogescholen verwelkomen, goed voor 350 studenten. “Voor dit academiejaar hebben we al twaalf deelnemende hogescholen die samen ruim 600 studenten zullen afvaardigen. De deelnemers krijgen één vragenreeks met dertig vragen die we filteren uit het zesde leerjaar. We stoppen er ook een praktische proef in. Via digitale tools moeten de studenten een toepassing maken voor het lager onderwijs. Vorig jaar was dat een padlet voor leerkrachten rond een thema van één van onze partners MOS (Milieu Op School).”
Eindtermen
Ook dit jaar zullen de studenten een praktische opdracht, opnieuw rond MOS, opgelegd krijgen. “We verwachten een interactieve praatplaat over biodiversiteit, energie of mobiliteit. We voorzien zelf 360° foto’s waarop de studenten vijf Whizzkids-vragen en drie BookWidgets integreren. De toepassingen zijn nadien trouwens verkrijgbaar via KlasCement zodat alle leerkrachten ze kunnen gebruiken.”
De hogeschoolstudenten werken in groepjes aan de proef. “We kozen voor studenten uit het tweede jaar. Alles wordt gekoppeld aan de eindtermen, zodat leerkrachten de uiteindelijke resultaten perfect kunnen integreren om hun doelen te behalen. Voor de studenten hangen er, naast eventuele prijzen zoals weekendjes of speldozen, ook studiepunten vast aan de opdrachten. Ze zien ook op welke manier ze later, in hun klas, digitale tools kunnen gebruiken.” De finale vindt plaats op 27 februari.
Nieuw: Whizzkids voor secundair
Tijdens het gesprek pakten Bert, Ine en Kristof uit met een heuse primeur: Whizzkids trekt naar het secundair onderwijs. “Het idee leefde al een tijdje”, aldus Bert Vanhaesebroeck. “Er zal een wedstrijd voor de A-stroom en B-stroom apart zijn. De leerlingen van de A-stroom zullen in kleine teams één vragenreeks krijgen voorgeschoteld. Voor de B-stroom voorzien we twee vragenreeksen en nemen ze met heel de klas deel aan de wedstrijd.”
lees ook
[adv] Flanders Education Summit (28 september) vertelt verhaal na Digisprong
Voor de medewerkers van Whizzkids zal het even zoeken zijn naar geschikte vragen en opdrachten. “We komen allemaal uit het lager onderwijs, maar gelukkig krijgen we ondersteuning van iemand met ervaring in het secundair onderwijs. Geïnteresseerde scholen kunnen zich melden. We verwachten dat de wedstrijd zelf eind januari of begin februari zal starten.
Meer info via de website van Whizzkids.