Microsoft werkt aan vernieuwde Teams voor het onderwijs

- David Van Waeyenberghe

De nieuwe omgeving zou onder andere tot twee keer sneller reageren bij het opstarten en presenteren. Microsoft zal de vernieuwde Teams voor education gefaseerd uitrollen wereldwijd binnen enkele maanden.

In een blogbericht licht Mike Tholfsen van Microsoft Education een aantal op til staande veranderingen in toe. Zo zijn Viva Connections vanaf nu beschikbaar en zijn er updates voor functies zoals Assignments, Grades en Whiteboard. Tholfsen stelt tegelijk het nieuwe Reflect board voor. Onze aandacht ging echter naar de vernieuwde Teams-omgeving. “We hebben constant aandacht voor vernieuwing en hebben hiervoor geluisterd naar de feedback van onze gebruikers”, legt Mike Tholfsen uit.

Performant, stabiel en snel(ler)

Twee van de belangrijke eigenschappen dat het platform moet hebben, zijn volgens die gebruikers performantie en stabiliteit. “Die aspecten beïnvloeden uiteraard de manier waarop leerkrachten en leerlingen het platform gebruiken binnen de schoolomgeving. Net daarom zijn we verheugd om aan te kondigen dat de Teams app een make-over heeft gekregen, met het oog op een verbeterde performantie. Die nieuwe app lanceren we heel binnenkort”, weet Tholfsen te vertellen.

De vernieuwde Teams-omgeving brengt voor de gebruikers deze wijzingen mee:

  • De app zal tot twee keer sneller zijn bij het opstarten, presenteren in een meeting en antwoorden op berichten
  • De toepassing zal tot 50 procent minder geheugen, lagere CPU en minder batterijverbruik vergen
  • Het zal gemakkelijke zijn om verschillende accounts en tenants naadloos te gebruiken
  • De Teams app zal meer betrouwbaar zijn, een verbeterde beveiliging krijgen en beter beheersbaar zijn, onder andere door de integratie van MSIX

lees ook

Insights Premium rolt gratis uit binnen Teams voor onderwijs

‘oude’ versie blijft beschikbaar

De nieuwe Teams interface zal in een eerste fase alleen beschikbaar zijn voor desktopversies. Zodra de toepassing is gereleased zullen de gebruikers een knop linksboven zien in de klassieke versie van Teams. De gebruikers kunnen door hierop te klikken, en van zodra de beheerder toestemming heeft gegeven, overschakelen naar de nieuwe versie. Wanneer de gebruikers toch heimwee hebben naar de oudere, vertrouwde versie dan kan die teruggezet worden door opnieuw op de knop linksboven te drukken.

De beheerders van het netwerk en systeem zullen de controle hebben over die knop (toggle). Standaard staat de policy flag voor Microsoft Teams voor education op ‘off’. Het is dus aan de ICT-coördinator of admin om de toggle te activeren voor de individuele gebruikers. Alle huidige toepassingen zullen ook in de nieuwe versie beschikbaar zijn, al zal ook dat gefaseerd worden. Microsoft zal net voor de officiële uitrol nog communiceren. Het spreekt voor zich dat Schoolit je op de hoogte zal houden.