Microsoft maakt bestandsbeheer eenvoudiger in OneDrive

- David Van Waeyenberghe

De nieuwe gebruikersomgeving (UI) maakt het mogelijk om bestanden niet alleen op naam of bestandstype te ordenen. Het zal in de workspace ook mogelijk zijn om bestanden te klasseren per gebruiker en zelfs per meeting. De toepassing zal alleen beschikbaar zijn in de webversie voor scholen en bedrijven.

De nieuwe mogelijkheden zijn volgens PCWorld een grote verbetering aan de gebruikersinterface van OneDrive. “Het huidige systeem is prima voor mensen die bestanden kunnen categoriseren langs verschillende werkgroepen”, schrijft Mark Hachman. Alleen moet je dan vaak langs verschillende chatgroepen slingeren om de juiste bestanden terug te vinden. Met wat OneDrive nu op tafel legt, hoeft dat allemaal niet meer.

Automatisch ordenen

Microsoft maakt bestanden terugvinden in OneDrive een stuk gemakkelijker. Hachman geeft het voorbeeld van een werknemer die met collega’s werkt aan één of meerdere opdrachten, eventueel in verschillende werkgroepen. De nieuwe Meetings view in OneDrive ordent de bestanden automatisch in de juiste context. Dat kan per meeting zijn (ook wanneer die nog moet plaatsvinden), als per collega die aan de opdracht meewerkt.

Goed om weten is dat wie de traditionele manier van opslaan wil behouden, dat binnen OneDrive zal kunnen blijven doen. Het systeem zal trouwens nog een paar nieuwe features loslaten. Zo zal het onder andere mogelijk zijn om filters toe te passen en kleurcodes aan de mappen toe te voegen. Wanneer de toepassingen beschikbaar zullen zijn, is nog niet duidelijk. Wel is het zo dat alleen de webversies voor scholen en bedrijven de functies zullen krijgen.

AI assistentie

Volgens Hachman is Microsoft van plan om met de hulp van artificiële intelligentie aanvullende bestandsaanbevelingen te geven. Toch twijfelt de journalist aan de meerwaarde van AI in het ordenen van bestanden. Voor hem is het nieuwe schema binnen OneDrive al een slimme toevoeging op zich.