Google biedt gebruikers eenvoudigere optie om Office-bestanden te bewerken

- David Van Waeyenberghe

Een automatische pop-up laat de gebruiker bepalen welk programma hij verkiest voor het bewerken van een bestand op een Chromebook.

Google maakt het gebruikers gemakkelijker om voor Office te kiezen voor het bewerken van een programma. Volgens C2 Productions test het bedrijf een pop-up venster uit op ChromeOS Canary, het OS van Chromebook. In die pop-up krijgen de gebruikers de keuze uit Google Docs of Office, indien dat programma is geïnstalleerd op het toestel.

Eenvoudigere keuze

Google-watcher Chrome Unboxed ziet de verandering alvast zitten. “De voorbije jaren heeft Google wel inspanningen gedaan om het bewerken van Office-documenten te vergemakkelijken. Maar het voelde altijd als wandelen in diepe modder”, schrijft Michael Perrigo. De auteur had in 2019 zelf een vraag gesteld in verband met het thema en kreeg pas vorig maand antwoord. Hij is dan ook zeer te spreken over de nieuwe functie binnen ChromeOS Canary.

“Het is een eenvoudigere keuze voor de gebruiker. Wie tot nu een .docx of ander bestand in Office wou bewerken, moest een aantal handelingen uitvoeren voor dat mogelijk was. Nu kan dat door te dubbelklikken op het bestand en te kiezen uit Office of Docs. Het is geen opzienbarend verschil maar het zal alleszins meer mensen aanzetten om het programma van hun keuze te gebruiken. Een bijkomende voorwaarde is wel dat de gebruiker de toestemming moet geven aan het systeem om Office-bestanden te uploaden.”

Bestanden uploaden naar OneDrive

Een tweede tweet van C2 Productions trok nog meer de aandacht van Perrigo. Door het systeem toestemming te geven bestanden up te loaden, kunnen die worden geplaatst in OneDrive. Dat is nodig om de bestanden in Word of een ander Office-onderdeel te bewerken. Tot nu konden bestanden niet worden verplaatst en kreeg de gebruiker de ‘alleen lezen’ modus voorgeschoteld. “Het heeft jaren geduurd en nu blijkt dat een paar lijntjes code voldoende is voor het automatisch kopiëren en plakken van documenten in de Microsoftcloud.”

Dat Google deze functie mogelijk maakt, wijst volgens Perrigo op een belangrijk feit. “Het is als het ware een pijl die vertrekt vanuit Google naar Microsoft en die zegt ‘wij probeerden het zelf op te lossen maar dat lukte niet.’ Ook al heeft Google veel inspanningen gedaan om het eigen programma te verbeteren, toch kiezen nog altijd veel mensen voor Microsoft en ik kan hen begrijpen. Het is een goede zaak dat elke Chromebookgebruiker nu kan kiezen voor het programma naar zijn of haar keuze zonder dat de twee grote bedrijven naar elkaar wijzen voor het ‘alleen lezen’ probleem.”