Telenet-tip 4 – Hou zelf jouw internet-verkeer in het oog met Managed Portal

- David Van Waeyenberghe

Het raamcontract dat Telenet Business afsloot met de Vlaamse overheid, omvat naast de aansluiting van de glasvezelkabel ook een managed router en anti DDoS-beveiliging. Wat DDoS exact is en hoe het scholen kan beïnvloeden, leggen we een volgende keer uit. In onze vierde Telenet-tip bekijken we de beheerde router-oplossing van dichtbij.

Elke school of organisatie die met Telenet Business in zee gaat, beschikt over een managed router. In het raamcontract zit die toepassing automatisch mee in het pakket. “Het is een portaal dat we aanbieden waar scholen en andere klanten online rapportering kunnen terugvinden over de verbinding”, zegt Jan De Groote, Presales Architect bij Telenet Business. “De meeste data vertellen meer over de beschikbaarheid en verbruik op de lijn.”

Optimaal gebruik van fiber+

Iedereen kent wel de klassieke router waarmee je thuis of op school het netwerk verdeelt. De router waar we het hier over hebben verzorgt de verbinding tussen het glasvezelnetwerk van de telecomdienst en de schoolomgeving. Het beheer en onderhoud van die router komt voor de rekening van de internetprovider die tegelijk toezicht houdt op het gebruik van de lijn. De router wordt op dat moment gemonitord of gemanaged.

Een managed router geeft ICT-coördinatoren een aantal handige tools om mee aan de slag te gaan. We zetten ze uiteraard even op een rijtje:

  • Beheer en onderhoud: de internetprovider staat hiervoor in, zoals we eerder al schreven
  • Veiligheid: beheerde routers zijn beveiligd met de meest recente instellingen om de grootste veiligheid te waarborgen
  • Ondersteuning: bij problemen of storingen kan de provider kort op de bal spelen
  • Optimalisatie: de ICT-coördinator krijgt inzicht in het gebruik van de lijn, piekmomenten, enzovoort en kan op die manier de prestaties van het netwerk optimaliseren
  • Schaalbaarheid: door regelmatig de router in het oog te houden, kan de beschikbare bandbreedte indien nodig worden aangepast

Mijn Telenet

Wanneer we de managed router die in de raamovereenkomst vervat zit boven het licht houden, dan zijn er bepaalde parallellen te trekken met de ‘Mijn Telenet’-toepassing voor particulieren. “Mijn Telenet geeft de gebruiker ook bepaalde inzichten in het verbruik en dergelijke van de verbinding. Het verschil als professionele klant is dat die, via de managed router, geen aanpassingen kan doen aan hun overeenkomst. Dat kan alleen in samenspraak met Telenet Business”, legt Jan De Groote uit.

Scholen die in verschillende vestigingen glasvezelverbinding hebben, kunnen via de managed router zelfs toezicht houden op de verschillende lijnen. “Daar plaats ik wel een kanttekening bij, want dat is het geval wanneer de verschillende lijnen als één account worden gefactureerd. Als er meerdere facturaties zijn, dan krijgen die elk hun eigen beheerde router en kan de ICT-coördinator via aparte apps toezicht houden op de bewegingen op de lijn.”

Beschikbaarheid

Heel wat data over het internetverkeer van en naar een school kan de ICT-coördinator ook aflezen via bijvoorbeeld het verkeer langs een firewall. Toch biedt een beheerd portaal flink wat extra voordelen in een schoolomgeving. De professionele ondersteuning is ongetwijfeld één van de belangrijkste aspecten, zeker bij scholen waar de ICT-coördinator niet alleen de technische maar ook pedagogische pet moet opzetten.

Telenet Business hangt aan de dienst nog een bijkomende garantie. “De beschikbaarheid van onze dienst is voor ons heel belangrijk. Dat is één van de aspecten die we via de router meten. Daar hangen ook boetes (voor ons uiteraard) aan vast. Wanneer de lijn bijvoorbeeld buiten gebruik is, dan moeten we die binnen een bepaalde termijn terug operationeel krijgen. De gegevens die we meekrijgen van de router helpen ons om scholen van optimaal internet te voorzien.” 

lees ook

[adv] Telenet-tip 3 – hybride en blended leren

Een managed router (of portaal) geeft scholen een handige inkijk op het gebruik van hun internetverbinding. Telenet Business sloot een raamcontract af met de Vlaamse overheid om elke school (voordeliger) toegang te geven tot internet via de glasvezelkabel. Onze redactie sprak over dat contract, waarin een managed router zit inbegrepen, met Presales Architect Jan De Groote.


Dit is een commerciële samenwerking met Telenet Business. Meer informatie over Schoolnet+ Fiber vind je op de website van Telenet Business.