[adv] Supersnelle glasvezel voor elke school: Telenet Business mikt hoog met Schoolnet+ Fiber
[Advertorial] Telenet Business sloot in mei een raamovereenkomst af met de Vlaamse overheid om scholen voordeliger toegang te geven tot internet via de glasvezelkabel. De overeenkomst voorziet in veel meer dan enkel een supersnelle, stabiele internet connectie. Schoolit sprak met Presales Architect Jan De Groote over de raamoverkomst en waarom het voor Vlaamse scholen een meerwaarde kan zijn.
Sinds de Digisprong weerklinkt de roep naar een stabiele internet connectie steeds luider in scholen. Niet verwonderlijk, leerkrachten, ICT-coördinatoren en leerlingen nemen steeds grotere happen uit de beschikbare bandbreedte waardoor congestie (vertraging op de lijn) voor frustraties kan zorgen. Met Schoolnet+ heeft Telenet Business een oplossing (en tarief) op maat van elke school. De raamovereenkomst met de Vlaamse overheid moet twijfelaars overtuigen om de switch van coax naar glasvezel te maken.
Schoolnet+ Fiber
Het project ‘Fiber to the schools’ voorziet in eerste instantie in een snelle internetverbinding. “Die verbinding is via glasvezelkabel, wat voor een stabiele up- en download van dataverkeer zorgt”, legt Jan De Groote uit. “De scholen kunnen kiezen uit drie formules: 200, 500 en 1000 Mbps gegarandeerde up- en downloadsnelheid. We bekijken per school welke formule het best aansluit bij hun noden. Via een eenvoudige rekenhulp van de Vlaamse overheid kunnen scholen zelf al een eerste berekening maken.”
In de overeenkomst zijn twee bijkomende toepassingen voorzien. Enerzijds bevat elk raamcontract een ‘managed router’, die Telenet continu monitort om zo een maximale beschikbaarheid te garanderen van de dienst. Anderzijds is in het contract een DDoS-beveiliging voorzien. “We merken dat, voornamelijk technische, scholen gevoelig zijn aan dit type aanvallen. Op het darkweb kan eender wie voor enkele dollars een DDoS-aanval bestellen en daar zijn sommige leerlingen blijkbaar handig in.”
Dedicated van school naar kast
Telenet haalde het contract met het kabinet van Vlaams minister Ben Weyts om verschillende redenen binnen. Eén ervan is dat de connectielijn tussen de operator en de school ‘dedicated’ is. Die term vraagt om een woordje uitleg. “Dedicated betekent dat we een aparte verbinding leggen van de school naar de headend. Daardoor maken er geen andere klanten gebruik van de lijn en is de verbinding uitsluitend voor de klant, in dit geval de school. Op die manier kunnen we een stabiele lijn garanderen op elk moment”, zegt De Groote.
Hiermee maakte Telenet onder andere het verschil om het raamcontract in de wacht te slepen. “We hebben net zoals andere operatoren verschillende opties om internet tot bij scholen te brengen. Naast fiber is dat bijvoorbeeld een coaxaanbod, dezelfde technologie als bij mensen thuis. Het zijn hoge download- en lagere uploadprofielen, maar de bandbreedte is niet gegarandeerd omdat het een gedeeld medium is. Die dedicated-glasvezel maakt ons wel uniek, ja. Plus het feit dat we garanderen dat we elke Vlaamse school van glasvezel kunnen voorzien.”
Ongelimiteerde mogelijkheden
Tot één gigabyte upload- én downloadsnelheid: daarmee opent Schoolnet+ ongelimiteerde mogelijkheden voor Vlaamse scholen. Zeker in het technisch onderwijs, waar toepassingen met AR, VR of virtualisatie steeds meer bandbreedte vereisen, is een stabiele netwerkomgeving noodzakelijk. “Bij coaxverbindingen zijn er vaak vrij hoge downloadprofielen, maar komen scholen de nodige upload tekort. Dat kan voor flink wat vertraging, en dus frustratie zorgen merken we.”
Elke ICT-coördinator weet vanzelfsprekend dat een snelle internetverbinding alleen maar werkt binnen een aangepaste netwerkomgeving. Een goede wifi-verbinding zorgt ervoor dat het aanbod optimaal kan worden gebruikt. “Het zou zonde zijn om Schoolnet+ binnen te halen in een school, maar onmiddellijk op bottlenecks te lopen door een verouderd LAN-netwerk. Daarom bieden we de scholen aan om ineens het hele netwerkaspect in het verhaal op te nemen”, aldus De Groote.
Uniek aanbod voor scholen
Schoolnet+ is niet het goedkoopste aanbod voor scholen, niet bij Telenet Business en ook niet bij de concurrenten. Toch plaatst Jan De Groote een kanttekening bij dat financiële aspect. “Telenet gaat helemaal niet rijk worden van dit raamcontract”, lacht de Presales architect. “In vergelijking met een tijd geleden is de prijs zelfs enorm gedaald. De scholen krijgen heel veel waar voor hun geld, meer dan wie ook in het fiberverhaal. Ik durf zeggen dat het een uniek aanbod is, waarbij vooral de lage installatiekost en graafwerken zeer voordelig zijn.”
Telenet investeert in infrastructuur en ‘dedicated’-verbindingen om scholen van supersnel internet via glasvezel te voorzien. Sinds de lancering van het raamcontract groeide de interesse, voornamelijk bij de secundaire scholen. “We begrijpen uiteraard dat de prijs van fiberverbinding nog altijd hoger is dan coaxverbindingen, die wij vandaag ook nog aanbieden. Scholen moeten zorgzaam omspringen met budgetten. Wij geven hen graag advies om tot de beste oplossing te komen.”
Tot half jaar oplevertijd
Scholen die interesse hebben om de glasvezelkabel via het raamcontract binnen te trekken, houden best rekening met een aanzienlijke oplevertijd. Afhankelijk van de ligging van de school kan die wachttijd oplopen tot zes maanden, in sommige gevallen zelfs langer. “Op het moment dat we een bestelling binnen krijgen, wijzen we het toe aan een projectmanager. Die maakt op zijn beurt een afspraak met de school om een plaatsbezoek te plannen waarbij alle praktische zaken worden besproken.”
De snelheid waarmee een school effectief op het glasvezelnetwerk wordt aangesloten, hangt van verschillende (externe) factoren af. “Wanneer er al fiber in de straat ligt, en er alleen een puntaansluiting moet gebeuren, dan kan de aansluiting in enkele maanden gebeuren. Als er graafwerken moeten worden uitgevoerd, dan moeten we rekening houden met vergunningen in de betrokken gemeenten. In het Brusselse bijvoorbeeld gaat het al snel om een half jaar.”
“We raden scholen die overwegen om glasvezel binnen te halen aan om nog dit najaar contact met ons op te nemen. Samen bespreken we een precieze planning zodat de school zeker vanaf het schooljaar 2024-2025 kan rekenen op stabiel en supersnel internet via een glasvezelverbinding”, besluit Jan De Groote.
Dit is een commerciële samenwerking met Telenet Business. Meer informatie over Schoolnet+ Fiber is terug te vinden op de website van Telenet.