Raamcontract met Telenet moet meer scholen aan supersnel internet helpen

- David Van Waeyenberghe

De Vlaamse overheid heeft de raamovereenkomst ‘Fiber to the School’ afgesloten met Telecombedrijf Telenet. Die nieuwe vierjarige overeenkomst, ter waarden van 59 miljoen euro, moet het mogelijk maken dat scholen en centra voor volwassenenonderwijs toegang krijgen tot supersnel internet via de glasvezelkabel.

Wanneer het op moderne en snelle internetconnectiviteit aankomt, dan bengelt België hopeloos achteraan in de Europese klas. Tegen 2025 moet elke school in de Europese Unie toegang hebben tot een supersnelle en veilige glasvezelverbinding. Om die uitrol in Vlaanderen te versnellen heeft de Vlaamse overheid de nieuwe raamovereenkomst ‘Fiber to the School’ afgesloten met Telenet, voor een periode van vier jaar. Elke school in Vlaanderen kan intekenen op dat raamcontract.

Sprong in de Digisprong

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts sloot op maandag symbolisch de eerste school aan op het glasvezelnetwerk van Telenet, samen met Telenet-CEO John Porter. De eer viel te beurt aan het Technisch Instituut Don Bosco in Halle. De school toonde meteen via verschillende voorbeelden het belang aan van snelle glasvezelverbindingen in het onderwijs. Ben Weyts noemt de samenwerking tussen de Vlaamse overheid en Telenet “een nieuwe sprong in de Digisprong”. Eerder haalde Telenet al een federaal contract binnen voor de uitbouw van de connectiviteit van overheidsdiensten.

Het raamcontract voorziet drie basisabonnementen voor de Vlaamse scholen. De overeenkomst voorziet onder andere een rechtstreekse en unieke verbinding met het netwerk, zodat de snelheid en bandbreedte gegarandeerd blijft. Die eigen verbinding geeft ook scholen ook de mogelijkheid van een symmetrische verbinding waarbij de upload- en downloadsnelheid gelijk is. De uploadsnelheid is in scholen vooral van belang voor het uploaden van taken en projecten door de leerlingen.

Extra beveiliging

De overeenkomst heeft nog voordelen, vooral op het vlak van beveiliging. Zo is de school continue beschermd tegen DDoS-aanvallen. Bij dat soort aanvallen wordt het netwerk overspoeld met kleine pakketjes waardoor overbelasting en dus netwerkuitval mogelijk is. Telenet herstelt in het geval van een DDoS-aanval meteen de internetverbinding zodat de school op elk moment online en operationeel blijft.

lees ook

Lerarenbarometer geeft trends en groot werkpunt weer

Het internet is verbonden met het schoolnetwerk via een router die ervoor zorgt dat verschillende toestellen tegelijk online kunnen. Het gaat om een managed router waarbij Telenet Business verantwoordelijk is voor de installatie, beheer en onderhoud. Omdat Telenet de router continu monitort, haalt de school altijd het maximale uit de fiberverbinding. De gegevens over de bandbreedte, verbruik en beschikbaarheid worden verzameld in een online portaal.

Pure noodzaak

Voor minister Weyts is de overschakeling naar glasvezelverbindingen een pure noodzaak. “We buigen onze achterstand inzake digitalisering nu om in een voorsprong, waarbij we ook hebben voor het nodige datavolume en snelle internetverbindingen”, aldus de minister tijdens de persvoorstelling in Halle. “Het contract is een soort groepsaankoop die dankzij de omvang voordelige tarieven garandeert.”

Minister Weyts geeft tekst en uitleg over het raamcontract in Don Bosco Halle

Uiteraard is Telenet tevreden met de overeenkomst. “We kunnen met onze glasvezelverbindingen overal in Vlaanderen internet aan hoge snelheid leveren” zegt John Porter. Dat is ook nodig want voor een gemiddelde middelbare school van 400 leerlingen (in Don Bosco zelfs 2.000) kan je vergelijken met een groot bedrijf. Verbindingen van 1Gb/seconde zijn dan ook nodig.”

Meer info over het raamcontract en de tarieven vind je hier.