Vlaamse regering stopt met belofte van gratis laptop voor elke leerling
Het Digiplan van de Vlaamse regering laat het idee los dat elke leerling een eigen laptop krijgt. In de plaats daarvan komt een gedeelde ICT-infrastructuur met computerklassen, laptopkarren en uitleendiensten.
Geen individuele laptop meer voor elk kind
De Vlaamse regering heeft het Digiplan van minister van Onderwijs Zuhal Demir goedgekeurd. Daarmee verdwijnt het principe dat elke leerling vanaf het vijfde leerjaar een eigen laptop krijgt. Dat beleid werd ingevoerd door haar voorganger Ben Weyts. Volgens Demir is die aanpak financieel niet langer haalbaar. Tijdens de coronapandemie kwamen de middelen vooral uit een eenmalige Europese relancepot. Nu moet Vlaanderen die kosten zelf dragen, wat volgens haar niet mogelijk is binnen de beschikbare middelen.
Het oorspronkelijke budget van 400 miljoen euro bleek onvoldoende. Een systeem waarbij elke leerling een laptop krijgt, zou volgens berekeningen van het kabinet tot 560 miljoen euro kosten. Demir wil de komende vijf jaar slechts 325 miljoen euro uittrekken voor digitalisering. Daarvan gaat 120 miljoen naar laptops voor leerkrachten en opleidingen rond mediawijsheid, cyberveiligheid en sociale media. Voor het basisonderwijs is 60 miljoen voorzien om te investeren in computerklassen en uitleendiensten. In het secundair onderwijs gaat het om 100 miljoen euro.
Scholen moeten ICT-beleid uittekenen
In het basisonderwijs en de eerste graad van het secundair onderwijs komt de nadruk te liggen op gedeelde infrastructuur. Scholen kunnen kiezen voor computerklassen, laptopkarren of uitleendiensten. Vanaf het derde middelbaar mogen scholen opnieuw kiezen voor individuele laptops, bijvoorbeeld in STEM-richtingen.
Daarnaast speelt volgens Demir ook wetenschappelijk onderzoek mee. Uit studies blijkt dat langdurige schermtijd een negatieve impact kan hebben op leerprestaties.
Scholen moeten een ICT-beleid opstellen om in aanmerking te komen voor subsidies. Dat beleid moet de onderwijskwaliteit verhogen, de planlast verlagen en inzetten op duurzame samenwerking met leveranciers.
Er zijn zorgen over de impact op de schoolfactuur. Het Rekenhof stelde eerder vast dat 70 procent van de ouders jaarlijks tot 150 euro betaalt voor laptops. Om dat te beperken, zal de onderwijsadministratie richtprijzen meedelen. Bij overschrijding kunnen ouders een klacht indienen. Het Digiplan wordt jaarlijks geëvalueerd.