[adv] Telenet-tip 1 – performant schoolnetwerk

- David Van Waeyenberghe

[Advertorial] Een goede internetconnectie is onmisbaar in Vlaamse scholen. Daar hoort in veel gevallen een sterk draadloos netwerk bij. We geven jou en je (wifi)schoolteam graag wat tips om tot een zo performant mogelijk wifinetwerk te komen.

Wifi, draadloos internet dus, gaat al een tijdje mee. In de jaren ‘70 werd in Hawaii draadloos netwerk (Aloha, uiteraard) ontwikkeld om de communicatie tussen de eilanden te vergemakkelijken. Wifi zoals we het nu kennen, is op die technologie gebaseerd. Een Nederlandse groep presenteerde in 1990 een draadloos netwerk op de 2.4 GHz-frequentieband. Pas toen Apple in 1999 besloot laptops met draadloos internet te maken, nam de techniek een vlucht.

De eerste generatie (11a en 11b) haalden bruto doorvoersnelheden van 11 tot 54 Mbps. Tegenwoordig zit wifi 6E (6HHz) al aan een ‘bruto throughput’ van 4800 Mbps. Bruto slaat op de snelheid in één richting. De ‘netto throughput’, tweewegsverkeer dus, geeft de snelheid die in de praktijk kan worden gehaald, wanneer er zowel up- als downstream is. De meest recente standaard laat tot 2200 Mbps door. Dat wil uiteraard niet zeggen dat je zoveel ‘toevoer’ krijgt aan het toestel. Verschillende factoren verminderen de kracht van wifi en moeten mee in rekening worden genomen.

Planning is alles

Om zoveel mogelijk ‘probleemgevallen’ op voorhand aan te pakken, is een zorgvuldig uitgekiende strategie dus geen luxe-oplossing, maar een noodzaak. Bedrijven zoals Telenet Business bieden Wifi as a Service (WaaS) aan om heel wat zaken uit handen van het ICT-team te nemen. Dat kan gaan van hardware zoals switches en access points over netwerktoegang via wachtwoorden of portaalsites tot het beheer van een gebruiksvriendelijk platform.

Een wifiteam samenstellen is altijd een goed idee (en al helemaal wanneer je beslist om het wifinetwerk in eigen beheer te houden). Samen sterk is op vlak van ICT-coördinatie geen loos begrip. Leerkrachten betrekken in het team, om zo de ideale netwerkomgeving mee vast te stellen, is dan ook een prima uitgangspunt. Zodra bepaald is waar de netwerkdekking het sterkste moet zijn, kan je aan de slag met de juiste technologie.

Wifi op zijn best

Zie het als rijden met een gloednieuwe, supergrote vrachtwagen. Je kan er heel wat lading mee vervoeren, op voorwaarde dat de wegen geschikt zijn voor dat type transport. Kronkelige weggetjes door een pittoresk Frans dorpje zijn ongetwijfeld adembenemend. Maar met jouw tientonner raak je onmogelijk zonder kleerscheuren, of met veel vertraging op je bestemming. Hoe zorg je ervoor dat de glasvezelkabel en het wifinetwerk helemaal tot hun recht komen?

  • Wifi ok, maar waarvoor? De noodzaak van een sterk wifisignaal verschilt van school tot school en vaak van locatie binnen de school. Klassen waar nieuwe technologieën zoals VR-toepassingen regelmatig worden gebruikt, hebben een sterker signaal nodig dan pakweg de turnzaal.
  • Pak stoorzenders aan. Een wifisignaal vermindert wanneer het langs ‘stoorzenders’ moet passeren. Dikke muren, kasten, enzovoort bepalen mee hoe sterk het signaal aankomt op de toestellen van leerkrachten en leerlingen. De plaatsing van zogenaamde access points is dus enorm belangrijk. Kies je voor toegangspunten in de gang, dan riskeer je minder signaalsterkte in de klas.
  • Te veel is te veel. Hoe meer access points, hoe zekerder we zijn van een goed signaal? Fout gedacht! Wanneer toegangspunten te dicht bij elkaar staan, kunnen ze elkaars signaal verstoren. Dat kan leiden tot een verzwakt signaal op het toestel.
  • Weg met oude toestellen! Oude(re) toestellen met een tragere wifistandaard hebben een negatief effect op de werking van het volledige netwerk. Wil je toch de toestellen blijven gebruiken, dan is het aan te raden om ze uit te rusten met een USB-dongle die nieuwere wifistandaarden wel ondersteunt, en tegelijk het toestel een boost kan geven.
Via enkele belangrijke parameters kom je tot een stabiele wifiverbinding.

Fiber (glasvezelkabel) in school binnenhalen is de eerste stap naar een snelle en performante internetomgeving. Telenet Business sloot een raamcontract af met de Vlaamse overheid om elke school (voordeliger) toegang te geven tot internet via de glasvezelkabel. Onze redactie sprak over dat contract met Presales Architect Jan De Groote.


Dit is een commerciële samenwerking met Telenet Business. Meer informatie over Schoolnet+ Fiber vind je op de website van Telenet Business.