[adv] Telenet-tip 2 – internet aan lichtsnelheid
[Advertorial] In onze eerste tip bespraken we hoe je tot een performant draadloos netwerk komt in jouw school of scholengemeenschap. Nog voor het wifi-netwerk zijn werk doet, heb je uiteraard een stabiele en betrouwbare internetverbinding nodig. Glasvezel (fiber) is op dit moment, en wellicht nog voor een hele poos, de snelste manier om internet naar en van de school te begeleiden. Waarom dat zo is, leggen we haarfijn (ja hoor, dat woord is heel bewust gekozen) uit in deze tip.
Wat is fiber
Een glasvezelkabel is een verzameling flinterdunne optische vezels, niet groter dan de haren op jouw hoofd. Die vezels zijn voor negentig procent gemaakt uit zuiver glas (silicaat). Door dit te mengen met andere grondstoffen via verhitting wordt dat glas gevormd tot lange draden. Door lichtpulsen door de vezels te sturen, kan informatie letterlijk aan lichtsnelheid van de ene plaats naar de andere worden verstuurd. Sneller kan niet en dat maakt van fiber niet alleen de huidige norm, maar ook de standaard voor de komende jaren.
De techniek was al in de jaren zestig bekend. Alleen kregen de ontdekkers af te rekenen met licht dat ontsnapte uit het omhulsel waardoor de verbinding niet betrouwbaar was. Pas toen wetenschappers een soort reflectieve beschermlaag om de fiber plaatsten, bleef het licht in de vezel zitten. De toepassing is in eerste instantie bij telecombedrijven gebruikt eind de jaren zeventig. Sinds begin van deze eeuw is de toepassing steeds meer uitgerold naar de industrie, huishoudens en dus ook scholen.
Voordelen
Glasvezel verstuurt razendsnel lichtsignalen: vergelijk het met het verzenden van morsecode via een zaklamp. Die snelheid is ongetwijfeld één van de grote voordelen van de technologie. Telenet Business geeft in het raamcontract dat het afsloot met de Vlaamse overheid de scholen drie opties wat snelheid betreft. Zij kunnen kiezen uit een verzekerde verbinding van 200, 500 of 1000 Mbps. Naast snelheid heeft fiber nog enkele voordelen:
- Grote bandbreedte: fiber heeft door een grote bandbreedte veel vermogen. In combinatie met een snelle verbinding zorgt dit voor een netwerk dat veel verkeer tegelijk aan kan.
- Identieke upload- en downloadsnelheid: zowel het verkeer naar de school (download) als van de school (upload) zijn bij fiber even snel. In dit opzicht maakt glasvezel een sprong ten opzichte van andere verbindingen (coax, vdsl) waar de uploadsnelheid een flink stuk lager ligt.
- Stabiel internet: de verbinding haalt altijd de maximale snelheid en is niet afhankelijk van weersomstandigheden of elektrische apparaten. Telenet Business legt de fiberverbinding in de school trouwens dedicated. Dit houdt in dat er geen andere gebruikers op die specifieke verbinding komen, waardoor de maximumsnelheid is gegarandeerd.
- Milieuvriendelijk netwerk: fiber is het meest milieuvriendelijke vaste netwerk. In vergelijking met andere netwerken verbruikt fiber tot 17 keer minder stroom. Het is ook duurzamer voor de bodem waar de kabel in ligt, omdat deze niet roest en de grond dus niet vervuilt. Een fiberkabel gaat daarnaast veel langer mee dan een traditionele koperkabel. Fiber geeft tot slot minder straling af, waardoor de bodem minder opwarmt. Het is dus beter voor de school én de planeet.
Toegankelijkheid
Om van fiber te kunnen genieten, is vanzelfsprekend een aansluiting nodig. Wanneer je als school ervoor kiest om voor glasvezelverbinding te gaan, dan zijn er enkele puntjes om rekening mee te houden. Zo reken je best enkele maanden tussen het eerste bezoek van een technicus en de effectieve uitrol van de fiber. Omdat nog niet in elke straat glasvezel is gelegd, moeten er waarschijnlijk graafwerken worden uitgevoerd. De tijd om die werken vergund te krijgen, verschilt per gemeente.
Telenet Business heeft in het raamcontract gekozen voor een eenmalige installatiekost, ongeacht de ligging van de school. “We verbinden ons ertoe om elke school de kans te geven toegang te krijgen tot fiber. Ook als de school een eind verwijderd is van de dichtstbijzijnde aansluitingskast”, zegt Presales Architect Jan De Groote van Telenet Business. “Steeds meer scholen hebben toepassingen in de cloud die een hoge uploadsnelheid vereisen. Ons fiberaanbod komt daaraan tegemoet.”
lees ook
[adv] Telenet-tip 1 – performant schoolnetwerk
Fiber (glasvezelkabel) in jouw school binnenhalen is de eerste stap naar een snelle en performante internetomgeving. Telenet Business sloot een raamcontract af met de Vlaamse overheid om elke school (voordeliger) toegang te geven tot internet via de glasvezelkabel. Onze redactie sprak over dat contract met Presales Architect Jan De Groote.
Dit is een commerciële samenwerking met Telenet Business. Meer informatie over Schoolnet+ Fiber vind je op de website van Telenet Business.