Slaat Denemarken Chromebooks in de ban?

- David Van Waeyenberghe

De Deense privacytoezichthouder Datatilsysnet kant zich tegen het delen van leerlingendata met Google. Volgens de waakhond strookt dit niet met de wetgeving, ook al gebruikt Google de gegevens niet voor gerichte advertenties. Wanneer de wet niet verandert, of er geen garanties van Google komen, bestaat de kans de Chromebooks vanaf augustus worden uitgefaseerd.

Deense steden en gemeenten moeten volgens Datatilsysnet meer privacygaranties krijgen om Google-diensten verder te blijven gebruiken, weet The Verge. De waakhond ‘ontdekte’ dat Google studentengegevens van Chromebooks en Google Workspace for Education gebruikt voor eigen doeleinden. En dat strookt niet met de Europese wetgeving, aldus een rapport van Datatilsysnet.

Garanties

De toezichthouder oordeelde dat steden en gemeenten geen gegevens aan Google mogen verzenden. Tenzij de wetten veranderen of Google een manier biedt om de informatie van studenten eruit te filteren. Deense steden en gemeenten krijgen tot eind februari om uit te leggen hoe ze zullen voldoen aan het bevel om te stoppen met het overdragen van gegevens aan Google. Vanaf augustus zullen ze dat niet meer kunnen doen.

Die maatregel zou het einde betekenen van Chromebooks in Denemarken. Google gebruikt de gegevens voor prestatieanalyses en functieontwikkeling. Zelfs dat is volgens de interpretatie van de toezichthouder een probleem, ook al bevat het geen gerichte advertenties. Zo is het een probleem dat leerlingengegevens onderdeel zijn om AI-functies te ontwikkelen en verbeteren. Die toepassingen maken steeds meer deel uit van Workspace en Chromebooks.

lees ook

Privacyrisico’s opgelost : Nederlandse scholen mogen Google Workspace blijven gebruiken

Volgens Datatilsysnet hebben steden en gemeenten het risico van Google Workspace for Education onvoldoende onderzocht. In 2022 moesten 53 gemeenten hun aanbestedingen opnieuw uitschrijven omdat er niet genoeg garanties waren rond gegevensdeling. Zo moesten ze meer informatie vergaren over hoe Google studentendata verzamelde en waar die gegevens naartoe werden gestuurd.