AI-toolkit van Microsoft beschikbaar in het Nederlands

- David Van Waeyenberghe

Foto: Shutterstock

De AI-toolkit die Microsoft onlangs lanceerde, is nu ook beschikbaar in het Nederlands. Vijf Vlaamse onderwijsspecialisten hebben zich de voorbije maanden aan een Vlaamse vertaling gezet van de toolkit. Het Nederlands is de vierde taal, na Engels, Chinees en Koreaans, waarin de toolkit is vertaald.

‘De AI-toolkit die Microsoft recent voorstelde, is nu ook verkrijgbaar in het Nederlands’. Met die woorden kondigde initiatiefneemster Line Vanhauwere het nieuws aan op haar sociale media. Ze kreeg voor het huzarenstukje assistentie van vier specialisten uit het Vlaamse onderwijs. Luk Van den Bossche, Stefanie Impens, Koen Degraeve en Tine Roobrouck zetten mee hun schouders onder het unieke project.

AI-assistent voor leerkrachten

De AI-toolkit is gericht op een veilige en verantwoorde implementatie van generatieve AI in de klas. Met de toolkit ondersteunt Microsoft leerkrachten om de voordelen van AI optimaal te benutten. Het helpt leerkrachten onder andere bij het initiëren van belangrijke gesprekken over verantwoorde AI-praktijken in de klas. Denk maar aan privacyoverwegingen, bewustwording van vooroordelen en het mentaal welzijn.

De toolkit helpt studenten om verschillende AI-tools te verkennen zoals Copilot en prompt-engineering. Op die manier krijgen ze waardevolle inzichten en ontwikkelen zo vaardigheden om hun digitale veiligheid te vergroten. Microsoft werkte voor de lessen samen met Cyberlite, een sociale onderneming uit Singapore, gespecialiseerd in cyberveiligheid, digitaal welzijn en AI-onderwijs.

lees ook

Twee op drie docenten denkt dat AI tijd zal uitsparen bij administratieve taken

Klasovereenkomst

De AI-toolkit van Microsoft is nu dus, met dank aan het team van Line Vanhauwere, verkrijgbaar in het Nederlands. Vlaamse en Nederlandse leerkrachten mogen dit verwachten:

  • Lerarengids over AI in het onderwijs
  • Lesmateriaal
  • Klasovereenkomst
  • Gids om te leren prompten

Meer informatie over de AI-toolkit en links naar de Nederlandstalige documenten vind je via deze link.