Google’s nieuwste AI-model richt zich op onderwijs

- David Van Waeyenberghe

Beeld: Google

Google heeft aangekondigd dat het nieuwste AI-model, LearnLM, zich helemaal richt op studenten. Volgens de techreus zal het model helpen met het huiswerk, coaching en betrokkenheid. Google werkte voor LearnLM samen met de AI-, EdTech- en onderwijswerled om de positieve impact en het potentieel ervan op verantwoorde wijze te maximaliseren.

Het nieuwe LearnLM-model is gebaseerd op Google’s vlaggenschip Gemini. In een blogpost geeft het Amerikaanse bedrijf tekst en uitleg. LearnLM is al geïntegreerd in Google-producten zoals Android en YouTube en de Gemini-chatbot. Zo kunnen klanten via Circle to Search (Android) wiskundige of natuurkundige vraagstukken aanduiden, waarna LearnLM bijspringt om tot een oplossing te komen. Op YouTube kunnen gebruikers tijdens het kijken van een (les)video vragen stellen en het model zal reageren met de nodige uitleg.

Google beweert dat de wiskundebenchmark van Gemini, waarop LearnLM is gebaseerd, beter scoort dan GPT-4. Het model moet een concurrent worden van onder andere het Microsoft-model Orca-Math AI, dat wiskundige vraagstukken al met vrij grote betrouwbaarheid weet te beantwoorden. Volgens Google is LearnLM specifiek verfijnd om alleen te reageren en antwoorden te vinden op basis van onderwijsonderzoek.

Classroom

In de blogpost gaat Google dieper in op enkele samenwerkingsverbanden. Zo krijgt het in een nieuw proefprogramma op Google Classroom steun van docenten. De bedoeling is om het plannen van lessen te vereenvoudigen. Google experimenteert ook met Illuminate, een platform dat onderzoekpapers opsplitst in korte audioclips met AI-gegenereerde stemmen, wat de student moet helpen om complexe informatie beter te begrijpen.

Naast LearnLM en Illuminate presenteerde Google ook Learn About. Die toepassing stelt te gebruiker in staat om, door middel van onder andere foto’s en video’s, hoogwaardige inhoud, leerwetenschap en chatervaring samen te brengen. Learn About laat ook toe om bestanden opf notities te uploaden en vragen te stellen. Wie geïnteresseerd is in deze toepassing kan zich registreren op een wachtlijst als vroege tester.