Roblox zet in op educatieve games en het metaverse

- Ilene Langen

Roblox dropt binnenkort educatieve videogames in klaslokalen wereldwijd. Zo wil het bedrijf vooral tieners aanspreken en het metaverse verder uitbouwen.

Gameplatform Roblox gaat in de toekomst inzetten op educatieve videogames wereldwijd. Op die manier wil het bedrijf zijn tiener-klantenbestand vergroten en een rol spelen in het uitbouwen van de nieuwste revolutie genaamd het metaverse.

Jonge gebruikers

Het bedrijf zal 10 miljoen dollar investeren om drie games te ontwikkelen voor leerlingen van 10 tot 18 jaar (of ouder). Roblox’ gratis platform, dat je kan vinden op smartphones, computers en de Xbox, had in Q3 2021 meer dan 47 miljoen dagelijkse gebruikers, waarvan de helft jonger dan 13 jaar.

Volgens CEO David Baszucki wilde het bedrijf al langer inzetten op onderwijs, zelfs sinds de opstart 16 jaar geleden. Vooral non-profit organisaties werkten mee aan de games, zoals het wetenschapsmuseum uit Boston en een kleine studio die educatieve games ontwikkelt.

Eerste eigen investering

Eén van de games zal focussen op robotica, een ander op de exploratie van de ruimte. Het derde spel helpt studenten carrièremogelijkheden ontdekken in de biomedische, computer- en ingenieurswetenschappen. In de games zal je virtueel niets kunnen of moeten aanschaffen.

Het Roblox-platform bestaat reeds uit miljoenen games en andere activiteiten, vooral gemaakt door gebruikers. Enkele spelletjes konden reeds aangeboden worden op school, al waren dat er niet veel. De 10 miljoen dollar die het bedrijf nu investeert, is het eerste budget dat het zélf uitgeeft aan de ontwikkeling van games.

Het metaverse

Deze aankondiging loopt voor Roblox mooi parallel met zijn plannen om het metaverse verder uit te bouwen. Het metaverse is een toekomstige virtuele wereld waarin mensen door middel van avatars met elkaar in interactie kunnen gaan.

classroom avatars
Bron: Roblox

Het gameplatform is op dit moment een voorloper van deze wereld, gezien gebruikers zich nu al naar games en online evenementen kunnen teleporteren via avatars. Voor onderwijs zal een grote rol weggelegd zijn in het metaverse. Denk bijvoorbeeld aan het virtueel bezoeken van het Colosseum zoals het er honderden jaren geleden uitzag.

Andere bedrijven die in deze nieuwe wereld willen investeren zijn onder andere Microsoft, Nvidia, Epic Games en Facebook. Deze laatste veranderde pas nog zijn naam naar Meta om meer focus te kunnen leggen op AR en VR.

Games in het onderwijs

Educatieve games worden al sinds jaar en dag gespeeld op school. Zelfs in 1971 kreeg je ‘The Oregon Trail’ bij je schoolcomputer geleverd, een computergame over treinen door Amerika in de jaren 1800.

In 2016 introduceerde Microsoft de educatieve versie van Minecraft, wat op dit moment door meer dan 35 miljoen studenten wereldwijd gebruikt wordt.

Strenge voorwaarden

Helaas kregen videogames lang veel te verduren over hun negatieve impact op kinderen. Gameverslaving werd in 2018 zelfs toegevoegd aan de International Classification of Diseases door de WHO.

“Videogames zijn echter niet inherent slecht”, zegt Jim Steyer, oprichter van Common Sense Media, een groep die veilig gebruik van technologie en media voor kinderen promoot. “Ze helpen studenten kritisch denken te ontwikkelen, naast samenwerken en andere vaardigheden.”


Lees ook: Gamification of game-based learning, wat is beter? – Schoolit


“De beste videogames voor klasgebruik zijn gemaakt door ontwikkelaars die leerlingen willen aanmoedigen”, voegt Steyer er aan toe. “De games moeten wel aan strenge voorwaarden voldoen op het vlak van inhoud, veiligheid en privacy. Roblox heeft dus nog wat werk voor de boeg.”

E-inclusie

Volgens een woordvoerder van Roblox beheert een team van 3.000 mensen de educatieve games, met behulp van artificiële intelligentie. Leerkrachten kunnen naar eigen zeggen ook private servers creëren voor studenten zodat ze games veilig alleen kunnen spelen.

Baszucki hoopt in de toekomst een breed gamma aan virtuele educatieve games aan te kunnen bieden, gaande van het dissecteren van kikkers tot het bezoeken van vulkanen, ongeacht de socio-economische status van studenten.

De games zullen volgend jaar beschikbaar zijn.